Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Britský tím Sky sa potápa. Ku dnu ho poslali jeho najväčšie hviezdy

Zdalo sa, že sú nezdolateľní. Ich povestný dízlový vláčik, ktorého tempo unavilo aj najlepších vrchárov, sa však zadrhol. Nie v horách, dobehla ho minulosť. A lož zakuklená v často omieľanom sľube - sme absolútne čistí.

09.03.2018 15:00
Sky Foto: ,
Pretekári tímu Sky.
debata (5)

Povesť najlepšieho tímu uplynulej dekády – Sky – je na dne. Svetová cyklistika musí čeliť ďalšiemu škandálu.

Najprv úspechy na ovále, následne víťazstvá na Tour de France i domácej olympiáde v Londýne. Ovenčený šľachtickým titulom Sir mal byť Bradley Wiggins ikonou – postavou, na ktorú bude cyklistická história pyšná. Opak je však pravdou, slávnemu Britovi teraz hrozí večná hanba.

Pravidlá povoľujú, etika nie

Písal sa rok 2012, keď sa tím Sky pripravoval na vrchol sezóny. So silnou zostavou, terapeutickou výnimkou pre svojho lídra i kortikosteroidom triamcinolón – vraj na zmiernenie príznakov jeho astmy. Liek pomohol. Avšak nielen v boji s chorobou, ale aj pri naberaní pretekárovej sily.

Výsledok? Wiggins dopingové pravidlá neporušil, tie nepísané – etické – však áno. A teraz pozor! S týmto závažným obvinením neprišli antidopingoví komisári, ani organizátori Tour, ktorým by teoreticky mohla dlhodobá nadvláda Sky na francúzskych cestách prekážať. Boli to práve Briti, ktorí poukázali na tieto nečestné praktiky. „V priebehu pretekov profitoval z vlastností tohto liečiva na zvýšenie výkonu,“ píše sa v správe britského parlamentného výboru.

Wiggins sa bráni. Tvrdí, že požívanie kortikosteroidu súviselo výlučne s jeho astmou. Jeho telo si vraj nevie poradiť s peľom trávy, ktorá kvitne v júni a v júli, teda v čase Tour de France.

Bradley Wiggins oslavuje triumf na Tour de... Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Bradley Wiggins Bradley Wiggins oslavuje triumf na Tour de France 2012.

„Problémy nastali, keď som jazdil okolo polí. Sú to najväčšie preteky v roku a v tej sezóne som vyhrával prakticky všetko. Nechcel som ohroziť prácu, ktorú som pre úspech obetoval,“ vyhlásil 37-ročný Brit. „Toto obvinenie je obyčajná zákernosť, niekto sa ma snaží pošpiniť. Žiadnu etickú líniu som nikdy počas kariéry neprekročil,“ dodal pre BBC.

Zoberú Wigginsovi titul z Tour?

Terapeutické výnimky sú medzi športovcami hitom. Pre príklad netreba chodiť ďaleko, len nedávno si nórski športovci vzali do dejiska zimnej olympiády v Pjongčangu 6-tisíc dávok liekov proti astme.

Podozrenie, že toto ochorenie sa na športoviskách často iba zneužíva, potvrdil na sklonku minulého roka pre Pravdu aj holandský publicista Arthur van den Boogaard. „Mať terapeutickú výnimku je súčasťou pretekárskej výbavy. Jazdcom dáva veľký priestor a mnoho možností. Avšak bolo by pokrytecké tvrdiť, že tento problém sa týka výlučne cyklistiky. Nie, nie je to tak, výnimky zneužívajú športovci po celom svete,“ vyhlásil.

Späť k Wigginsovi. Jeho prestíž utrpela medzi fanúšikmi, ale aj bývalými cyklistami. Dokonca aj tými, ktorí si v minulosti pomáhali zakázanými látkami. Američan Floyd Landis v rozhovore pre portál Cyclingnews dokonca zapochyboval o tom, či sa tím Sky dožije tohtoročnej Tour.

Floyd Landis v čase, keď jazdil ako líder Tour... Foto: SITA
Floyd Landis Floyd Landis v čase, keď jazdil ako líder Tour v žltom tričku.

„Nechápem, prečo sa v správe nehovorí o dopingu, ale iba o prekročení etickej línie. Podľa mňa je to úplne jasné,“ povedal. „Látku použili na zvýšenie jeho výkonu, preto si myslím, že Wiggins by mal prísť aj o titul z Tour de France. Zaráža ma vlažný postoj športových autorít. Ak v tomto prípade nezasiahnu, nebudeme ich môcť viac vnímať ako serióznych ľudí. Majú k dispozícii správu a organizátori Tour nemajú inú možnosť, ako mu trofej odobrať,“ dodal Landis.

Írsky novinár Cillian Kelly si však nemyslí, že v histórii Tour pribudne ďalšia kolónka s prázdnym miestom pre víťaza. „Nie, nepríde o titul. Správa parlamentného výboru nikoho nezaväzuje, je to iba poradný orgán. Navyše, dôkazy proti Wigginsovi nie sú dostatočne silné na to, aby na ich základe mohla konať britská antidopingová agentúra,“ predpovedal.

A čo Froome?

Kauza podľa neho neohrozí ani účasť cyklistického tímu na tohtoročnej Tour.

„Pôjdu tam ako zvyčajne. Samozrejme, budú sa musieť vyrovnať s rôznymi obvineniami či výčitkami, ale vo Francúzsku nebudú chýbať. Nezabúdajme, že napriek tomu, čo sa udialo, Sky nie je v rámci cyklistiky najtemnejším tímom zo všetkých. Doplatil však na to, že sa prehlasoval za najčestnejších. Za tieto prázdne slová ho odteraz budú všetci pranierovať,“ poznamenal pre Pravdu.

Wiggins však nie je jediný problém tímu Sky. Na stole Medzinárodnej cyklistickej federácie už niekoľko mesiacov leží prípad Froome. Ten je obvinený z nadmerného požitia salbutamolu – opäť látky na zmiernenie príznakov astmy.

Chris Froome na Tour de France 2016. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Froome Chris Froome na Tour de France 2016.

Organizátori Tour de France už začínajú byť nepokojní. „Od UCI chceme vedieť odpoveď,“ priznal pre RMC Sport šéf pretekov Christian Prudhomme. „Už v decembri som vyzýval na rýchlu reakciu, dnes môžeme slovo rýchlu pokojne vyškrtnúť. Chceme len nejakú reakciu. Nebolo by dobré, ak by sa na štart akýchkoľvek pretekov postavil cyklista, o ktorom sa raz bude hovoriť, že tam nemal čo hľadať. Celé je to groteskné,“ posťažoval sa.

Cyklistika je po ére Lanca Armstronga a iných opäť pod obrovským tlakom. Čistá – bez debaty – stále nie je. Lámať nad ňou palicu však nie je na mieste.

„Dlho nás presviedčali, že to najhoršie má už za sebou a že ešte nikdy predtým nebola čistejšia. Avšak zdanie, že všetka nádej na očistu tohto športu je fuč, je klamlivé. Ak hodíme prvotné emócie za hlavu a na problém sa začneme pozerať s väčším odstupom, zistíme, že dnes už nehovoríme o krvnom dopingu, ale o obyčajnom lieku na astmu. Pripúšťam teda, že cyklistika je dnes naozaj čistejším športom, ako kedysi,“ dodal Kelly.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Bradley Wiggins #Sky