Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampióna zdolal iba Kittel. Sagan finišoval v 2. etape na druhom mieste

Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval v 2. etape pretekov Tirreno-Adriatico na druhom mieste. V dramatickom finiši ho zdolal iba Nemec Marcel Kittel.

08.03.2018 16:32 , aktualizované: 18:29
Kittel Sagan Foto: ,
Marcel Kittel zdolal Petra Sagana a vyhral druhú etapu na pretekoch Tirreno-Adriatico.
debata (7)

Etapa mala štart v Camaiore a po 167 km vyvrcholila očakávaným šprintérskym záverom vo Follonice na západe Talianska.

Dvadsaťdeväťročný Kittel sa tešil po prvý raz vo farbách nového zamestnávateľa, vlani si ešte obliekal dres tímu Quick-Step Floors. Tretiu priečku si v rýchlej koncovke vybojoval Talian Giacomo Nizzolo z tímu Trek-Segafredo.

„Od začiatku sezóny sa to nevyvíjalo pre nás úplne perfektne. Snažili sme sa vyhrať nejaké etapy, ale nedarilo sa nám. Dnešné víťazstvo je zaslúženou odmenou za všetku tú tvrdú drinu,“ povedal pre Eurosport Kittel, ktorý sa prvýkrát presadil po prestupe do nového tímu.

2. etapa pretekov Tirreno-Adriatico Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan pred štartom druhej etapy na...

Rovinový a zdanlivo príliš jednoduchý profil štvrtkovej etapy nedával veľa šancí na prevratné zmeny v celkovom poradí. Hneď v úvode sa zrodil únik štvorice pretekárov z tímov mimo WorldTour.

Boli nimi Jacopo Mosca (Wilier Triestina – Selle It.), Nicola Bagioli (Nippo – Vini Fantini), Guy Sagiv (Israel Cycling Academy) a Alexander Foliforov (Gazprom – Rusvelo). Po 20 km v úniku si nahnali náskok 5:15 min.

Neskôr pokračovalo vpredu už len trio Mosca, Sagiv a Foliforov, čiže bez Taliana Bagioliho. Po 80 km sa jazdci vpredu dostali až na 7:25 min pred pelotón.

Potom sa už hlavný balík „zobudil“ a začal sťahovať utečencov. Tridsať kilometrov pred cieľom to už bola len jedna minúta.

Na druhej rýchlostnej prémii pri prvom z prejazdov cieľom 25 km pred métou bol prvý Mosca, pelotón vtedy zaostával už len o 33 sekúnd.

Nasledovali tri záverečné okruhy po 8,4 km v cieľovom meste v provincii Grosseto. Trio na čele ešte chvíľu bojovalo, ale 12 km pred cieľom sa ich dlhý únik skončil.

Na méte záverečných 7 km sa odohral pád väčšieho počtu jazdcov, v ktorom sa ocitol Saganov tímový kolega Marcus Burghardt, ale slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe zostal bezpečne vpredu.

Dva a pol kilometra pred cieľom čelo kontroloval tím Trek Segafredo, Sagan sa pohyboval približne na 10. mieste. Záverečná takmer dvojkilometrová rovinka popri morskom pobreží už ukázala v plnej kráse najlepších šprintérov.

Približne 300 m pred cieľom sa vpredu ocitol Marcel Kittel a za ním Peter Sagan. Chvíľami sa zdalo, že Sagan v dobrej pozícii Kittela predstihne, ale ten zapol na najvyššie obrátky a záverečné metre si ustrážil do víťaznej koncovky.

Na čelo celkového poradia sa vyhupol Novozélanďan Patrick Bevin, ktorý skončil v 2. etape piaty. Rovnaký čas majú aj jeho kolegovia z BMC Racing Damiano Caruso, Greg Van Avermaet a Rohan Dennis.

„Moje druhé miesto je dobré vzhľadom na to, že toto bol dojazd pre čistokrvných šprintérov. Predpoveď počasia nám núkala dážď, ale podmienky na trati boli suché, čiže príjemná zmena. Tím pracoval dobre, ale v poslednom kole nastalo pnutie v pelotóne a výsledkom bol pád. Našťastie, ja som bol vtedy vpredu, ale Marcus Burghardt bol jeho účastník. Dúfam, že nikto sa vážne nezranil. Zajtra pokračujeme a určite zasa vydáme zo seba to najlepšie,“ povedal Peter Sagan, ktorému patrí v priebežnej klasifikácii 14. pozícia s mankom 24 sekúnd na lídra.

Peter Sagan je jediný Slovák na Tirreno-Adriatico 2018. Od roku 2012 ani raz nechýbal na Pretekoch dvoch morí a predviedol dovedna sedem víťazných etapových koncoviek.

Predvlani útočil aj na celkový triumf, ktorý mu o jedinú sekundu vyfúkol veľký rival Van Avermaet. Sagan je aj štvornásobným víťazom bodovacej súťaže na Tirrene.

Tirreno-Adriatico 2018 – výsledky

2. etapa: 1. Marcel Kittel (Nem./Kaťuša-Alpecin) 4:12:24 h, 2. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe), 3. Giacomo Nizzolo (Tal./Trek-Segafredo), 4. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky), 5. Patrick Bevin (N.Zél./BMC Racing), 6. Jakub Mareczko (Tal./Wilier Triestina-Selle Italia), 7. Fernando Gaviria (Kol./Quick-Step Floors), 8. Danny van Poppel (Hol./LottoNL-Jumbo), 9. Eduard Micheal Grosu (Rum./Nippo Vini Fantini), 10. Simone Consonni (Tal./UAE Team Emirates) všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 2. etape: 1. Bevin 4:34:43 h, 2. Damiano Caruso (Tal./BMC Racing), 3. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing), 4. Rohan Dennis (Austr./BMC Racing) všetci rovnaký čas ako líder, 5. Daryl Impey (JAR/Mitchelton-Scott) +4 s, 6. Kwiatkowski +9, …, 14. SAGAN +24

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Marcel Kittel #Tirreno - Adriatico