Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan prvú jarnú klasiku vynechal. Jeho veľký sok skončil až na 50. mieste

Dánsky cyklista Michael Valgren triumfoval v sobotňajších jednodňových pretekoch Omloop Het Nieuwsblad v Belgicku zaradených do kalendára UCI World Tour.

24.02.2018 17:42
Michael Valgren Foto: ,
Dán Michael Valgren z Astanyv cieli Omloop Het Nieuwsblad.
debata (2)

Dvadsaťšesťročný jazdec ťažil v závere z trojnásobného zastúpenia svojho tímu Astana v 12-člennom úniku, ktorý sa sformoval po poslednom z trinástich krátkych stúpaní na 196,2 km dlhej trase medzi Gentom a Ninove. Valgren zvíťazil pred Poliakom Lukaszom Wišniowským zo zoskupenia Sky a Belgičanom Sepom Vanmarckem vo farbách EF-Drapac Cannondale, obaja zaostali za víťazom o 12 sekúnd.

Valgren dosiahol piate prvenstvo v kariére, predchádzajúce štyri úspechy si pripísal na domácej pôde v Dánsku. Belgický obhajca vlaňajšieho prvenstva Greg van Avermaet z BMC Racing finišoval napokon až na 50. priečke.

Preteky tento rok vynechal trojnásobný úradujúci majster sveta Peter Sagan, ktorý sa najbližšie predstaví o týždeň 3. marca na talianskej klasike Strade Bianche. Slovensko tak v pretekoch nemalo zastúpenie.

„Mali sme vo vedúcej skupine troch rýchlych jazdcov a potrebovali sme niečo vymyslieť. Bolo na mne, aby som zaútočil. Išiel som za Vanmarckem, ostatní sa po sebe pozerali a o päť sekúnd neskôr som už bol fuč. Bolo to pekelne náročné, ale teraz som super šťastný. Chcel by som bojovať o popredné pozície aj na veľkých podujatiach ako Okolo Flámska, vlani som tam skončil jedenásty,“ cituje Valgrena portál Cyclingnews.

Preteky Omloop Het Nieuwsblad odštartovali sezónu flámskych klasík. Takmer 200 km v studenom počasí zahŕňalo v sebe 13 kopčekov, tzv. bergov a osem rovinatých úsekov na dlažobných kockách. Po druhom prejazde cez Leberg približne 70 km pred cieľom zostala vpredu šestica jazdcov, ktorá mala pred pelotónom náskok dvoch minút.

Postupne prichádzalo k výraznejším selekciám a viacerým útokom, ale pred rozhodujúcou dvojicou stúpaní na Muur-Kapelmuur a Bosberg bol pelotón pokope. Po tejto kombinácii sa 10 km pred koncom vpredu ocitli 12 cyklisti, medzi nimi aj obhajca prvenstva Van Avermaet, Vanmarcke, Čech Zdeněk Štybar (Quick-Step) či Talian Daniel Oss (Bora-Hansgrohe).

V záverečných 2 km zaútočil najprv Vanmarcke, ale vzápätí ho trhol Valgren z Astany a svoj pokus úspešne doviedol do cieľa.

Výsledky:

Omloop Het Nieuwsblad 2018 (Gent – Ninove, 196,2 km): 1. Michael Valgren (Dán.) Astana 4:52:02 h, 2. Lukasz Wišniowski (Poľ.) Sky, 3. Sep Vanmarcke (Belg.) EF-Drapac Cannondale, 4. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo, 5. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors, 6. Edward Theuns (Belg.) Sunweb – všetci +12 s

2 debata chyba
Viac na túto tému: #greg van avermaet #Michael Valgren #Omloop Het Nieuwsblad