Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Privara a Dvorščík si ruky nepodali. Voľby ich rozdelili

Jasné víťazstvo Petra Privaru a odchod Milana Dvorščíka z domácej scény. To je resumé cyklistickej konferencie.

22.01.2018 14:36
Peter Privara Foto: ,
Peter Privara na konferencii v Banskej Bystrici, kde ho zvolili prítomní delegáti za prezidenta SZC nadpolovičnou väčšinou hlasov už v prvom kole.
debata

Bývalí kamaráti a spolujazdci si v Banskej Bystrici ruky nepodali a ani sa nepozdravili. Keď Dvorščík pracoval na zväze ako kontrolór (tohto postu sa vlani v novembri vzdal), sa názorovo rozišli. Voľby ich definitívne rozdelili. Po nich sa strieborný z MS a slovenský športovec roka 1994 rozhodol, že v slovenskej cyklistike už pôsobiť nebude.

Privara, ktorý stojí na čele zväzu sedem rokov, dostal mandát delegátov na ďalších päť. A s jasnou prevahou. Hlasovalo za neho 77 prítomných, za Rastislava Zollera 11 a za Tomáša Legnavského len dvaja. Pôvodne bolo až šesť uchádzačov o post prezidenta, ale Mariana Fiamová a Pavol Vermeš sa vzdali kandidatúry v prospech Zollera a Milan Horváth v prospech Legnavského.

„Po kampani, ktorú opozícia vyvinula najmä na sociálnych sieťach a na špeciálnom webe, som taký jasný výsledok nečakal,“ priznal Privara. „Ľudia ocenili nielen moju prácu, ale aj výkonného výboru. Na konferencii sme doplnili komisie a zvolili sme jednoznačne aj nového kontrolóra Laca Dobrovoľného, ktorý bol predtým členom kontrolnej komisie.“

Za jej člena pôvodne kandidoval aj Dvorščík. „Tejto pozície som sa vzdal, pôsobil by som v nej len v prípade, ak by vyhral Zoller,“ zdôraznil. „Voľby by mali byť tajné, hoci netvrdím, že by v nich Privaru nezvolili, ale bolo by to férovejšie. Teraz mám jasno, čo sa týka slovenskej cyklistiky, s tým som spokojný. Nesúhlasil som, čo sa v nej deje, ako sa v nej pracuje. Čakal som na výsledok konferencie. Beriem to tak, že delegáti nepochopili moje predstavy, nedokázal som ich presvedčiť, čo sa naopak Privarovi podarilo. Neboli sme na rovnakej myšlienkovej vlne, nevedel by som si predstaviť ďalšiu spoluprácu. A ani slovenskej cyklistike by táto atmosféra neprospela,“ vysvetlil Dvorščík.

Milan Dvorščík.
Milan Dvorščík Milan Dvorščík.

V ďalšom období sa sústredí len na prácu rozhodcu Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). Licenciu mu však vystavuje Slovenský zväz cyklistiky. „Problémy mu robiť nebudeme, ale rozhodoval v minulých dvoch rokoch veľa podujatí bez súhlasu slovenského zväzu a bez delegácie UCI, čo je porušenie pravidiel medzinárodnej federácie. K tomu sa musí vyjadriť UCI,“ vysvetlil Privara.

V ďalšom období chce pokračovať v práci, ktorú na zväze začal. „Máme stabilizovaný zväz finačne i materiálne, ale máme aj čo zlepšovať. Výzvou je vybudovanie Národného cyklistického centra. Ostatné veľké zväzy svoje stánky majú, alebo ich budujú.“

Prípravy sa už začali a ak by všetko išlo podľa plánu, Privara verí, že by ho mohli na jeseň 2020 otvoriť. „Už sa o tom reálne zhovárame. Výstavbu centra by financoval štát. Náklady na jeho výstavbu by dosiahli asi 25 miliónov eur. V areáli by bola okrem administratívnej budovy cyklistická dráha, trialový a BMX areál, cestný, cyklokrosový a MTB okruh. Radi by sme tento projekt čoskoro predstavili,“ zdôraznil staronový šéf cyklistiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Privara #Milan Dvořščík