Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bora tretie miesto neobháji, Sagan bude zachraňovať česť stajne

Kopec Willunga Hill aj tento rok rozhodol o držiteľoch najcennejších dresov na pretekoch Tour Down Under v Južnej Austrálii. Kráľovská etapa pred nedeľňajším špurtérskym finišom v Adelaide určila, že okrový dres pre víťaza podujatia podľa všetkého získa Juhoafričan Daryl Impey (Mitchelton–Scott).

20.01.2018 17:27
debata (4)

Predposledná etapa mala očakávaného víťaza. Domáci Richie Porte (BMC Racing) potvrdil prezývku „Panovník Willunga Hill“, na najťažšom kopci v krajine vyhral piaty rok za sebou.

S Impeym majú v celkovej klasifikácii rovnaký čas, ale pre Juhoafričania hovoria lepšie umiestnenia v etapách.

Porteho záverečný atak mal v sobotu presnú taktiku. Prvýkrát zaútočil na 1500 m pred cieľom, čo ešte zachytil Jay McCarthy. Mladý Austrálčan však podcenil svoje sily. Presne na poslednom kilometri Porte zaútočil po druhýkrát a na to už jeho krajan nestačil. McCarthyho napokon klasifikovali na 23. mieste a vypadol z top 10 celkového poradia.

On i stajňa Bora-Hansgrohe tak prišli o šancu obhájiť vlaňajšie tretie miesto.

„Samozrejme, s výsledkom nie som spokojný, ale viem, že som odovzdal maximum. Vedel som, že musím zostať s Richiem až do cieľa. Žiaľ, jeho tempo som neudržal. Nie je to pozícia, ktorú sme ako tím chceli, ale viem, že sme odovzdali sto percent. Nie vždy sa dá vyhrať,“ povedal McCarthy.

Peter Sagan podľa očakávania s najlepšími vrchármi nebojoval a okrový dres si tak užil len jeden deň. Svojho tímového kolegu za statočný výkon pochválil.

„Celý tím pracoval pre Jaya a ja som hrdý za to, ako sa popasoval s Portem. Vždy je lepšie skúsiť, ako neurobiť nič. Cyklistika je skutočne náročný šport,“ zdôraznil Sagan.

Trojnásobný majster tak bude aspoň z časti zachraňoval ambície Bory. Nemal by mu ujsť zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. V tomto poradí vedie pred druhým Calebom Ewanom o deväť bodov.

Obaja budú patriť medzi favoritov v nedeľňajšej záverečnej etape, ktorá pozostáva z 20 mestkých okruhov po 4500 metrov.

Vlani vyhral šprintérske finále v Adelaide Ewan pred Saganom, trikrát v kariére kraľoval záverečnému špurtu na TDU aj Nemec André Greipel (Lotto Soudal). Bez šancí nebude Talian Elia Viviani (Quick-Step Floors).

Finiš sa očakáva v nedeľu o 06.00 SEČ, priamy prenos vysiela Digi Sport TV.

Tour Down Under 2018

5. etapa (McLaren Vale – Willunga Hill, 151,5 km): 1. Richie Porte (Aus.) BMC Racing 3:42:22 h, 2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott +8 s, 3. Tom-Jelte Slagter (Hol.) +10, 4. Dries Devenyns (Belg.) Quick-Step Floors +10, 5. Egan Bernal (Kol.) Sky +10, 6. Gorka Izagirre (Šp.) Bahrain Merida +10, 7. Diego Ulissi (Tal.) UAE-Team Emirates +10, 8. Robert Gesink (Hol.) +14,…49. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:33 min.

Poradie po 5. etape: 1. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott 18:02:15 h, 2. Richie Porte (Aus.) BMC Racing – rovnaký čas ako líder, 3. Tom-Jelte Slagter (Hol.) Dimension Data +16, 4. Diego Ulissi (Tal.) UAE-Team Emirates +20, 5. Dries Devenyns (Belg.) Quick-Step Floors +20, 6. Egan Bernal (Kol.) Sky +20,…33. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:29.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 51 bodov, 2. Caleb Ewan (Aus.) 42, 3. Daryl Impey (JAR) 42.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Tour Down Under 2018