Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Willunga Hill uspel Porte, Sagan mieri za výhrou v bodovačke

Austrálčan Richie Porte z tímu BMC Racing sa stal víťazom 5. etapy na cyklistických pretekoch Tour Down Under, úvodnom podujatí prestížnej série WorldTour v sezóne 2018 v Južnej Austrálii.

20.01.2018 07:05
debata (1)

Obhajca celkového triumfu z vlaňajška zaútočil v náročnom záverečnom stúpaní na Willunga Hill približne 1,5 km pred cieľovou čiarou a hoci ho spočiatku naháňal Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe), ani ten nevydržal vysoké tempo svojho krajana.

Víťaz prišiel do cieľa osamotený s náskokom 8 sekúnd pred Juhoafričanom Darylom Impeyom (Mitchelton Scott), tretí skončil s desaťsekundovým mankom Holanďan Tom-Jelte Slagter (Dimension Data).

Porte potvrdil, že je špecialista na Willunga Hill. Na najťažšom austrálskom kopci triumfoval piatykrát za sebou, jeho séria trvá od roku 2014. Ani to mu však nestačilo na posun na líderskú pozíciu v celkovom priebežnom poradí.

V sumáre piatich etáp sa síce časovo dostal na úroveň Daryla Impeyho, ale 34-ročný Juhoafričan sa lepšími umiestneniami prebojoval na prvé miesto a pred záverečným šprintérskym kritériom v uliciach Adelaide (90 km) má najväčšiu šancu na celkový triumf na TDU 2018.

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe deň po svojom premiérovom etapovom triumfe na Tour Down Under v náročnom záverečnom kopci s priemerným sklonom 7,5% nefiguroval medzi najlepšími a v cieľovom stúpaní podľa očakávania vycúval z boja o celkový triumf.

V okrovom drese lídra celkovej klasifikácie jazdiaci Sagan sa držal v čelnej skupine až do úrovne záverečných dvoch km, potom „zvesil“ nohy a záver etapy strávil v pokojnom tempe vychutnávajúc si potlesk domácich fanúšikov.

Do cieľa prišiel na 49. mieste s mankom 2:33 min a celkovo klesol na 33. priečku s odstupom 2:29 min na lídra Impeyho. Zostal však na čele bodovacej súťaže s 51 bodmi.

Etapa z McLaren Vale na vrchol Willunga Hill (151,5 km) bola pre svoj stúpavý záver kráľovská na TDU 2018. V úniku dňa sa v piatok ocitlo trio Scott Bowden (UniSA Australia), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Nickolas Dlamini (Dimension Data). Bowden ako prvý vycúval z tohto boja 25 km pred koncom etapy.

Prvý prejazd cieľovým priestorom na Willunga Hill na 129,1. km sa stal korisťou Belgičana De Gendta, ale 22-ročný juhoafrický cyklista tmavej pleti Dlamini si aktivitou a druhým miestom na prémii definitívne zabezpečil dres víťaza vrchárskej súťaže. Vtedy malo líderské duo k dobru ešte 1:03 min pred pelotónom, no postupne sa ich nahonobený náskok stal minulosťou.

Dlamini už nemal záujem spolupracovať a približne 10 km pred cieľom hlavná skupina pohltila už aj vtedy osamoteného De Gendta. Pod cieľový kopec prišla pokope približne 30-členná skupina, potom sa začal už aktívnejší boj o víťazstvo. Porte si skúsene počkal na svoju šancu a v záverečných dvoch kilometroch ušiel všetkým konkurentom.

Peter Sagan má v aktuálnej edícii pretekov TDU na konte tretie, štvrté, piate aj prvé miesto. Zvíťazil aj v nedeľňajšom kritériu People's Choice Classic, ktoré bolo pre neho vstupom do novej sezóny, ale jeho výsledky sa nerátali do klasifikácie TDU.

Sagan bude mať šancu aj v nedeľňajšom závere v uliciach Adelaide (90 km), v ktorom sa očakáva hromadný šprintérsky dojazd. Preteky TDU sú prvým podujatím prestížneho seriálu WorldTour v sezóne 2018. Vo WorldTour 2018 bude dovedna 37 podujatí.

Tour Down Under 2018

5. etapa (McLaren Vale – Willunga Hill, 151,5 km): 1. Richie Porte (Aus.) BMC Racing 3:42:22 h, 2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott +8 s, 3. Tom-Jelte Slagter (Hol.) +10, 4. Dries Devenyns (Belg.) Quick-Step Floors +10, 5. Egan Bernal (Kol.) Sky +10, 6. Gorka Izagirre (Šp.) Bahrain Merida +10, 7. Diego Ulissi (Tal.) UAE-Team Emirates +10, 8. Robert Gesink (Hol.) +14,…49. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:33 min.

Poradie po 5. etape: 1. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott 18:02:15 h, 2. Richie Porte (Aus.) BMC Racing – rovnaký čas ako líder, 3. Tom-Jelte Slagter (Hol.) Dimension Data +16, 4. Diego Ulissi (Tal.) UAE-Team Emirates +20, 5. Dries Devenyns (Belg.) Quick-Step Floors +20, 6. Egan Bernal (Kol.) Sky +20,…33. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:29.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 51 bodov, 2. Caleb Ewan (Aus.) 42, 3. Daryl Impey (JAR) 42.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Richie Porte #Tour Down Under 2018