Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tour si pripomenie prvý triumf legendy. Budúci rok odštartuje v Bruseli

V roku 2019 uplynie polstoročie od prvého z piatich triumfov fenomenálneho Belgičana Eddyho Merckxa na cyklistickej Tour de France.

16.01.2018 15:40
debata
Cyklistická legenda Eddy Merckx na prezentácii... Foto: Reuters, FRANCOIS LENOIR
Eddy Merckx Cyklistická legenda Eddy Merckx na prezentácii Tour de France 2019.

Organizátori týchto najvýznamnejších a najslávnejších etapových pretekov na svete usúdili, že je to dobrá príležitosť na to, aby sa podujatie po druhý raz v histórii začalo v belgickom Bruseli.

Stane sa tak 6. júla 2019 a prvá etapa s dĺžkou 192 km povedie aj ikonickým stúpaním Geraardsbergen, ktoré je známe z jarnej monumentálnej klasiky Okolo Flámska.

Etapa bude mať štart aj cieľ v Bruseli neďaleko Kráľovského paláca. Jej časť sa odohrá po slávnych flámskych kockách a bude sa prechádzať aj rodným mestom skvelého belgického futbalistu Edena Hazarda.

Aj centrom druhej etapy bude Brusel, trasa tímovej časovky na 28 km bude prechádzať popri pamätihodnostiach mesta a jeho širokými bulvármi. Cyklisti sa mihnú aj v časti Bruselu St. Pieters-Woluwe, kde Merckx strávil detstvo a zároveň sa tam po prvý raz obliekol do žltého.

„Žltý dres lídra pelotónu na Tour de France som nosil 96 dní. Sú to moje najkrajšie spomienky na obdobie mojej cyklistickej kariéry. Ešte teraz mám z toho husiu kožu, keď si na to spomeniem,“ povedal Eddy Merckx na utorkovej prezentácii dejiska štartu TdF v roku 2019.

Prvý štart TdF v Bruseli, tzv. Grand Départ, sa datuje ešte do roku 1958. Na belgických cestách Tour štartovala v minulosti ešte trikrát. V roku 1975 to bolo v Charleroi a v edíciách 2004 a 2012 bolo hostiteľom úvodných kilometrov mesto Liége.

Slávny Eddy Merckx vyhral Tour de France v rokoch 1969, 1970, 1971, 1972 a 1974 a dovedna tam ovládol rekordných 34 etáp.

Vlani „Stará dáma“ odštartovala 1. júla krátkou časovkou na 14 km na brehoch Rýna v nemeckom Düsseldorfe. V tomto roku sa Grand Départ opäť vráti do Francúzska, konkrétne do Passage du Gois na západe krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Eddy Merckx #Tour de France 2019