Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan žiaril v Austrálii ako Rambo. Po ťažkom páde ho zašívali

Preteky Tour Down Under majú pre Petra Sagana špeciálny význam. Slovenský cyklistický šampión sa práve na austrálskych cestách prvý raz predstavil vo svetovom pelotóne.

15.01.2018 21:12
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Nemal ešte dvadsať, ale hneď sa o ňom hovorilo ako o výnimočnom talente. Dnes sa postavil tretí raz na ich štart. Ako najväčšia hviezda 20. ročníka.

V úniku s Armstrongom

V januári 2010 sa v pelotóne stretla silná konkurencia. Nechýbal ani najväčší cyklistický hriešnik Lance Armstrong. Už len zopár mesiacov zostávalo dovtedy, kým sa naplno prevalila jeho dopingová aféra.

Američan si Sagana všimol už v generálke podujatia, ktorým bolo kritérium v Adelaide, rovnaká predohra etapových pretekov, akú žilinský rodák zažil aj uplynulú nedeľu. V nej triumfoval. A aj pred ôsmimi rokmi ako najmladší jazdec v pelotóne upútal – dve tretiny pretekov jazdil v úniku s Armstrongom.

Už druhá etapa Tour Down Under však mohla predčasne ukončiť jeho premiéru. Nevyhol sa ťažkému pádu. „Na zemi som sa ocitol už viackrát, ale tento pád bol najnepríjemnejší v mojej doterajšej karére,“ priznal mladý Slovák.

Osemnásť stehov na ruke

V cieli mu museli zašívať ruku osemnástimi stehmi. „V prvom okamihu som si bolesť príliš neuvedomoval, cítil som ju až v cieli. Prvý raz vôbec ma zašívali. Ešte nepríjemnejšie však boli boľavé odreniny na celom tele,“ priznával.

Tréner sa ho na druhý deň pýtal, či je schopný pokračovať. „Skúsim to,“ reagoval nováčik v pelotóne.

Po krkolomnom páde mu praskol rám jeho tátoša, ale napokon to bicykel i pretekár vydržali až do cieľa podujatia. Ak sa Sagan v ďalších dňoch posťažoval na pád, tak len preto, že ho pripravil o lepšie umiestnenie. „V druhej etape som dosť stratil, nebyť nej, mohol som skončiť v celkovej klasifikácii vyššie,“ dodal so sklamaním v hlase.

Prvú prezývku mu dal Finetto

Po tejto udalosti sa objavila prvá z jeho prezývok. Spolujazdec z tímu Liquigas Doimo, Talian Mauro Finetto, vyhlásil, že Sagan je ako Rambo.

„Býval so mnou na izbe. Vravel, že aj on kedysi zažil podobný pád a trvalo mu dvadsať dní, kým sa dal dokopy. Ja som na druhý deň po páde skončil štvrtý v etape. Trošku ma to mrzelo, pretože som v jej závere stratil výhodnú pozíciu, nechal som sa zavrieť. Veľa nechýbalo a stál by som prvý raz na stupni víťazov,“ približoval dnes už trojnásobný svetový šampión.

V premiére ešte raz skončil tesne za stupňom víťazov, finišoval piaty. V nabitom poli jazdcov obsadil celkové 29. miesto. Na začiatok veľmi solídny rozbeh.

Trikrát druhý. Vždy za Ewanom

Trvalo dlhých sedem rokov, kým sa vrátil vlani na miesto svojich začiatkov v profesionálnej kariére. Opäť zažil premiéru, hoci trochu iného charakteru. V Austrálii štartoval minulý rok prvý raz v novom drese. Pre tím Bora-Hansgrohe to bol vstup na najvyššie poschodie svetovej cyklistiky.

Ani na druhý pokus sa Sagan nedočkal na Tour Down Under víťazstva. Obsadil tri razy druhé miesto. A vždy ho zdolal rovnaký muž – Austrálčan Caleb Ewan. Bol jasne najrýchlejším jazdcom v pretekoch. A hoci celkovo skončil až na 89. mieste, vyhral bodovaciu súťaž. Sagan bol v celkovom poradí len o niečo lepší, patrila mu 71. priečka.

Potešila ho však skutočnosť, že jeho spolujazdec z Bory Jay McCarthy sa vytiahol v konečnom hodnotení na stupeň víťazov – skončil tretí.

Porte sa dočkal vlani

V pretekoch tradične dominujú najmä domáci cyklisti, ktorí sú v tomto ročnom období viac rozjazdení. Vlani v 19. ročníku traja skončili do štvrtého miesta.

Porte sa usiloval vyhrať aj v dvoch predchádzajúcich rokoch, ale vyšlo mu to až na tretí pokus (v roku 2015 a 2016 bol druhý). O svojom triumfe rozhodol v predposlednej etape, keď aj štvrtý rok za sebou vyhral kráľovskú etapu so stúpaním na Willunga Hill.

Z doterajších devätnástich ročníkov vyhrali Austrálčania dvanásť. A z posledných siedmich vybojovali šesť prvenstiev. Najúspešnejším je Simon Gerrans, ktorý ich má na konte štyri. Už tridsaťsedemročný jazdec nebude ani tentoraz na štarte chýbať.

Sagan čaká na prvú výhru

Sagan v nedeľu zvládol generálku na kritériu People's Choice Classic, v špurte zdolal veľkých súperov Greipela či Ewana.

Aj na Santos Tour Down Under by si rád pripísal prvé víťazstvo, ale zároveň bude pomáhať domácemu Jayovi McCarthymu, ktorý má opäť vysoké ambície v celkovom poradí. „Je vo forme, môže rátať s mojou podporou,“ vyhlásil Sagan. Vo výbere Bory sú aj Ír Sam Bennett, Poliak Maciej Bodnar, Brit Peter Kennaugh, Talian Daniel Oss a Nemec Rüdiger Selig.

Najväčších favoritov má vo svojom tíme BMC Racing. Sú v ňom až traja doterajší víťazi pretekov (Dennis, Gerrans a obhajca Porte).

Preteky pozostávajú zo šiestich etáp, pelotón absolvuje dovedna 862 km. Prvá, utorňajšia, vedie z Port Adelaide do Lyndochu (145 km). Podujatie vyvrcholí v nedeľu v Adelaide. Preteky sú prvým tohtoročným podujatím prestížneho seriálu World Tour.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour Down Under #Tour Down Under 2018