Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

106-ročný rekordér zvesil nohy z pedálov. Na cyklistiku však nezanevrie

Má formu, akú mu môžu závidieť aj o dve generácie mladší muži. Robert Marchand sa lúči s cyklistickými oválmi. V 106 rokoch! Agilnému veteránovi to tento krok odporučili lekári, naďalej však bude využívať stacionárny bicykel vo svojom byte neďaleko Paríža.

11.01.2018 11:00
Robert Marchand Foto: ,
Robert Marchand po tom, ako vo veku 105 rokov prekonal cyklistický rekord. Za hodinu odjazdil 22 a pol kilometra.
debata

Útly Francúz uchvátil v posledných rokoch nielen športových fanúšikov. Naposledy sa postaral o svetový rekord vlani, keď na velodróme v Saint-Quentin-en-Yvelines odjazdil za hodinu 22 a pol kilometra.

„Mohlo to byť lepšie. Keby som si všimol oznam o poslednej desaťminútovke, šliapal by som do pedálov viac,“ vravel. Kategóriu nad 100 rokov vytvorili špeciálne preňho, vyzývateľa v nej nemal.

Najstarší cyklista na svete sa lúči Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Robert Marchand prekonáva svoj rekord na...

„Lekári mu už neodporúčajú vynaložiť námahu, akú si žiada dráhová cyklistika,“ uviedol Marchandov blízky priateľ Bouchard.

Maximom vo svete cyklistiky po stovke nebol len jeho vlaňajší kúsok. V roku 2012 zajazdil za hodinu vyše 24 kilometrov, o dva roky takmer 27.

„Útok na ďalší rekord by už však naňho vyvinul veľa tlaku a namiesto potešenia by na jeho plecia priniesol ťarchu. Mohlo by mu to uškodiť,“ povedal Alain Gautheron, prezident klubu Cycloc Myrtriens. Marchand v ňom má, ako inak, dlhoročnú permanentku. „Ak má vysadnúť na bicykel, mal by to spraviť len pre dobrý pocit a čistý relax,“ dodal Gautheron.

Marchand sa narodil 26. novembra 1911 v severo­francúzskom meste Amiens. Počas života pracoval v rozličných odvetviach – bol hasič, farmár, obchodník s vínom. Cyklistike sa venoval len na amatérskej úrovni, vo Veľkej cene národov v roku 1946 finišoval siedmy a potom si od nej dal pauzu až do roku 1978.

Väčšie úspechy – ako na ceste – dosiahol ako boxer a gymnasta – na žinenke sa dokonca stal národným šampiónom. Jeho celoživotnou vášňou bolo aj cestovanie. Hrdí sa tým, že s ruksakom na chrbte prešiel Venezuelu (v 50. rokoch v nej žil) či Kanadu.

Na jeho stacionárnom bicykli sa vyníma veľké logo Tour de France, každý deň si odpedáluje hodinu. „Vonku už nebicyklujem, mohol by som prechladnúť,“ smeje sa obdivuhodný chlapík.

Za fantastickú formu vďačí neúnavnému tréningu, ale aj zdravému životnému štýlu. „Jem veľa ovocia a zeleniny. Nefajčím, kávu takmer nepijem, aj alkohol si doprajem len v minimálnom množstve,“ prezrádza.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #rekord #Robert Marchand