Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: S novými posilami sme silnejší. MS? Zatiaľ neriešim

Peter Sagan vo štvrtok odletel do Austrálie, kde ho čaká ostrý štart do novej sezóny. Spolu s kolegami z tímu Bora-Hansgrohe sa od 16. do 21. januára predstaví na podujatí Tour Down Under. Slovenského cyklistu čaká desiata sezóna medzi profesionálmi, v ktorej by chcel rozšíriť svoju už takú bohatú zbierku úspechov.

04.01.2018 11:29
debata
Peter Sagan na Tour de France 2017. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Sagan Peter Sagan na Tour de France 2017.

Silnejší tím

Sagan v uplynulej sezóne pokoril métu sto triumfov v profipelotóne a v závere septembra v nórskom Bergene získal tretí titul svetového šampióna v sérii. K výraznejším úspechom v ďalších pretekoch – najmä na klasikách – mu častokrát chýbala väčšia podpora tímu.

To by sa malo v roku 2018 zmeniť. Vedenie nemeckej stajne angažovalo niekoľko posíl, najzvučnejším menom je Talian Daniel Oss. Elitný domestik pôsobil v predchádzajúcej sezóne v tíme BMC Racing, kde pomáhal k úspechom Saganovmu rivalovi Gregovi van Avermaetovi.

„Som veľmi rád, že Oss posilnil náš tím. Je to dobrý priateľ a výborný jazdec. Aktuálne máme výbornú skupinu klasikárov: (Marcus) Burghardt, (Maciej) Bodnar, (Lucas) Pöstlberger, môj brat Juraj a pripojil sa aj Daniel. Novými jazdcami sú aj (Peter) Kennaugh a (Davide) Formolo. Určite sme silnejší tím ako predtým,“ uviedol Sagan v rozhovore pre denník La Gazzetta dello Sport.

Zmena v príprave

V prvej polovici nového roka sa bude Sagan sústrediť najmä na jarné klasiky. V nich sa mu vlani príliš nedarilo, vyhral „len“ Kuurne-Brusel-Kuurne. Pozornosť upiera najmä na najprestížnejšie klasiky – tzv. monumenty. Predvlani triumfoval na slávnom monumente Okolo Flámska.

„Veľmi rád by som uspel na Paríž-Roubaix a Miláno-San Remo. Ale ak by sa mi podarilo vyhrať Okolo Flámska, vôbec by som neprotestoval,“ vravel Sagan a pokračoval:

„V príprave na jarnú časť sezóny urobím tento rok zmenu. Po pretekoch v Austrálii absolvujem horské sústredenie v španielskej Sierre Nevade. V závere februára sú už na programe prvé klasiky v Belgicku. V Taliansku nebudem chýbať na Strade Bianche a Tirreno-Adriatico, potom sa ide Miláno-San Remo.“

V apríli ho čaká krátka pauza, nasledujú podujatia Okolo Kalifornie, Okolo Švajčiarska a v júli odštartuje 105. edícia Tour de France. Vrcholom druhej sezóny bude svetový šampionát v rakúskom Innsbrucku. Má Sagan šancu na štvrtý titul za sebou?

„Vôbec to zatiaľ neriešim, majstrovstvá sveta sú zatiaľ veľmi ďaleko. Nielen dátumom, ale aj profilom trate. Urobím všetko pre úspech a uvidíme, na čo to bude stačiť. Osobne si nemyslím, že mám veľké šance zopakovať úspechy z predchádzajúcich MS. Tohtoročný šampionát viac vyhovuje jazdcom ako (Vincenzo) Nibali či (Alejandro) Valverde.“

Užíva si rolu otca

Čoskoro 28-ročný Sagan sa stal vlani v októbri otcom. Jeho manželka Katarína priviedla na svet syna, rodičia mu dali meno Marlon.

„Byť rodičom je krásna vec. Marlon má robí veľmi šťastným. Myslím, že som normálny otec ako každý iný. Mám obavy, keď plače, lebo neviem, čo potrebuje. Môj život sa zmenil, je to viac o emóciách. Pravda je, že Katka s Marlonom trávi viac času ako ja, ale som si istý, že to sa postupom času zmení. Menej spávam, ale stojí to za to,“ pochvaľoval si Sagan.

Slovenský fenomén už roky patrí medzi najpopulárnejších cyklistov planéty. Teraz, keď Chris Froome rieši svoj pozitívny dopingový test, bude k Saganovi vzhliadať ešte viac fanúšikov tohto športu. Cíti sa ako tvár cyklistiky?

„Neviem, či som tvárou nášho športu, ale je pekné, že si to niektorí ľudia myslia. Nezmenil som sa a ani sa nezmením. Vpred ma poháňajú moje pocity, som otvorený a transparentný. Pre mňa je základ byť sám sebou a to aj vtedy, ak to znamená ísť proti prúdu,“ zdôraznil Sagan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour Down Under #Bora-Hansgrohe