Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Belgický kráľ klasík: Tento rok nebude len o mne a Saganovi

Aj v novej sezóne bude patriť hlavných súperov trojnásobného majstra sveta Petra Sagana. Belgický cyklista Greg Van Avermaet tvrdí, že je v ideálnom veku na to, aby rozšíril svoju už tak bohatú zbierku úspechov.

01.01.2018 12:05
debata
Greg van Avermaet na Tour de France 2016. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Greg van Avermaet Greg van Avermaet na Tour de France 2016.

Van Avermaet, ktorý v máji oslávi 33. narodeniny, bol v predchádzajúcom roku jednoznačným kráľom jarných klasík. Triumfoval na Paríž-Roubaix, Gent-Wevelgem, E3 Harelbeke a Omloop Het Nieuwsblad.

Lídra tímu BMC Racing čaká 12. profesionálna sezóna. Jeho hlavným cieľom je uspieť na monumente Okolo Flámska.

„Pribúdajúce roky nepociťujem. Naopak, cítim, že mám viac skúseností a to považujem za výhodu. Budem mať 33 rokov a to je pre klasikára ideálny vek. Verím, že som lepšie pripravený ako keď som mal napríklad 28 rokov,“ povedal van Avermaet v rozhovore pre belgické rádio RTBF.

Olympijský šampión z Ria 2016 podával počas minulej sezóny konštantné výkony, ktoré mu vyniesli celkový triumf v konečnom hodnotení rebríčka WorldTour. Medzi individuálne sklamania patril výsledok na Okolo Flámska, kde po kolízii zapríčinenej Petrom Saganom počas stúpania na Kwaremont nedostal šancu bojovať o víťazstvo.

Van Avermaet počas kariéry vybojoval na Okolo Flámska tri pódiové umiestnenia, ale na premiérový triumf na slávnom monumente stále čaká. Ten zostáva jeho hlavným cieľom pre rok 2018, spolu s pretekmi Strade Bianche a Amstel Gold Race.

„V roku 2018 chcem vyhrať podujatia, na ktorých sa mi nepodarilo uspieť v minulosti. To znamená najmä na Okolo Flámska. To bude môj hlavný cieľ,“ pokračoval.

Po tom, ako ukončili kariéru legendárni klasikári Fabian Cancellara a Tom Boonen, sú van Avermaet spolu Saganom hlavnými favoritmi klasikárskej sezóny.

„Nebude to len o nás dvoch. V pelotóne je množstvo kvalitných jazdcov, ktorí budú chcieť uspieť. Osobne sa pokúsim nadviazať na výkony z minulej sezóny, naďalej chcem patriť medzi špičku. Budem veľmi šťastný, ak sa mi opäť podarí zakončiť rok na prvom mieste renkingu,“ dodal van Avermaet.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #greg van avermaet #UCI WorldTour