Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mal som obavy, že Sagan tento rok s cyklistikou skončí, vraví jeho tréner

Patrí medzi tých, ktorí objavili jeho výnimočný talent. Žilinčan Peter Zánický bol prvým trénerom cyklistu Petra Sagana. Na začiatku kariéry trojnásobného svetového šampióna rýchlo postrehol, že má do činenia s mimoriadnym pretekárom, hoci jeho technika spočiatku nebola ideálna.

28.12.2017 09:30
debata (5)
Peter Zánický (vpravo) a Peter Sagan v roku 2008. Foto: SITA, Nina Bednáriková
Zánický Sagan Peter Zánický (vpravo) a Peter Sagan v roku 2008.

„Vyrastal na Bôriku, bol živé dieťa, lozil po stromoch a bicykel nebol pre neho spočiatku najdôležitejší. Keď sa však dostal do klubu, prejavila sa jeho húževnatosť i povaha víťaza. Keď mal pred sebou kopec a mal s ním problém, v stúpaní či zjazde, skúšal to dovtedy, kým ho plynule nevyšiel i nezišiel. Cibril si tým techniku a budoval sebavedomie,“ spomínal na Saganove začiatky.

Už čoskoro sa presvedčil, že jeho mladý zverenec sa odlišuje od ostatných. Hoci to nebolo ani tak vo výkonnosti. Najväčší rozdiel sa medzi ním a ostatnými chlapcami čoskoro prejavil predovšetkým v tom, že si veril a išiel za svojím cieľom cez všetky prekážky.

„Keď sa mu niečo nepáčilo, nevydarilo, bolo vidieť, že chce všetko alebo nič,“ vysvetľuje Zánický. „Buď vyhrám, alebo sa na to vykašlem. Ako mladík v puberte mal aj svoje vrtochy. Prežil kritický okamih v začínajúcej kariére. Na pol roka prestal trénovať, vravel, že odchádza, že sa bude venovať cyklistickému zjazdu. Našťastie, rozmyslel si to.“

Zánický je presvedčený, že Sagan si môže ešte roky udržiavať svoju výnimočnosť. Ale môže nastať aj úplne iná situácia a nečakaný zlom.

„U Petra je veľmi dôležité, ak nie vôbec najdôležitejšie, aby ho stále bavilo to, čo robí. V kariére potrebuje stále nejaké impulzy. Podľa mňa to bol aj dôvod, prečo sa vlani rozhodol vrátiť sa aspoň na olympiáde v Riu de Janeiro k horskej cyklistike. Aj keď mu všetko vtedy nevyšlo, som presvedčený, že to bol pre neho mimoriadne dôležitý míľnik v ďaľšej kariére. Opäť sa zabával. Opäť na tri mesiace prišlo veľké oživenie. On totiž už neraz na plné ústa povedal, že cestná cyklistika je pre neho zavše nuda,“ pokračoval prvý tréner slovenského šampióna, ktorý sa pred Vianocami stal aj tretí raz víťazom ankety o najlepšieho športovca roka.

Dosiahol už Sagan svoj výkonnostný strop, alebo sa bude ešte zlepšovať?

„Je trojnásobný svetový šampión, takže na to sa ťažko odpovedá. Určite môže byť úspešnejší na jarných klasikách. Každý rok hovoríme, že to bude mať v nasledujúcom podstatne ťažšie. To, čo sme videli v minulých sezónach, že nastúpil a ostatní ho nechali ujsť, to sa už ťažko bude opakovať. Ale ešte si môže dlho udržať svoju výnimočnosť.“

V tejto súvislosti je podľa Zánického najdôležitejšie, aby Petra cyklistika stále bavila, aby si udržal najmä vášeň pre to, čo robí.

„Ak by ju stratil, nemá problém skončiť s cyklistikou zo dňa na deň,“ vyhlásil Zánický.

„Priznám sa, že som tento rok tŕpol, keď skončila nešťastná Tour de France. Čakal som, ako zareaguje a mal som aj obavy, že s cyklistikou skončí. Zvládol to však bravúrne. Problém zahodil za hlavu. Urobil si dovolenku s manželkou, vybrali sa na loď. Takto riešiť komplikovanú situáciu nedokáže každý. Vyrovnal sa s obrovským sklamaním na najväčších cyklistických pretekoch sveta. Podstatné je, že on nič nikdy nehrá. Je dobré, že dokáže problém odstrihnúť a pokračovať.“

Zánický má k Saganovi stále blízko a medzi nimi vládne vzájomná dôvera. Cyklista poslal práve jemu ospravedlňujúcu esemesku pred minulotýždňovými vyhláseniami ankiet o najlepšieho cyklistu i športovca. „Tréner, v závere roka sa neuvidíme, budem sa venovať rodine,“ oznámil mu.

Muž, ktorý viedol jeho prvé kroky na bicykli, bol aj jeho trénerom vlani na olympijských hrách.

„Keď sa s Petrom stretnem, o cyklistike sa už skoro vôbec nebavíme. Zhovárame sa o úplne iných veciach. O rodine, o rôznych životných situáciách, o pocitoch, často sú to skoro filozofické debaty. Jedine, čo ma mrzí, a dúfam, že aj jeho, že je ich čoraz menej, pretože domov nechodí často a preto sa čoraz menej stretávame,“ uzavrel Peter Zánický.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Peter Zanický