Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako Sagan utíšil bolesť z veľkej krivdy majstrovskou medicínou

Chcel zabudnúť na nevydarenú jar. Vyrovnať historický rekord v počte zelených dresov. Najslávnejšie preteky planéty mali mať opäť výraznú slovenskú pečať. Tohtoročný príbeh Petra Sagana na Tour de France sa však nečakane skončil už po štvrtej etape. Nespravodlivo.

25.12.2017 11:14
Peter Sagan, Maroš Hlad Foto:
Šťastný Peter Sagan s masérom Marošom Hladom v cieli pretekov na MS v Bergene.
debata (4)

Nabudený víťazstvom z predchádzajúceho dňa sa rýchlik zo Žiliny rútil do cieľa vo Vitteli. Bok po boku s najlepšími šprintérmi zvádzal tvrdý súboj o centimetre, o najvýhodnejšiu pozíciu pred pomyselnou páskou. Zozadu sa popri pravom mantineli snažil prebojovať vpred aj Brit Mark Cavendish. Nalepený na zadnom kolese 27-ročného Slováka zrazu stratil balans a škaredo spadol.

Z vinníka obeť

Čo sa stalo? Kto za to môže? Letmý pohľad na prvé zábery jednoznačne určil vinníka. Za kolíziu môže Peter Sagan a jeho drsný lakeť. Môže sa zbaliť a odcestovať domov, znel verdikt rozhodcov.

„Už nie je mojím priateľom. Sagan nedodržiava pravidlá. Myslí si, že je kráľ a že mu to prejde,“ vyhlásil v cieli Nemec André Greipel.

Prešla hodina, dve a sociálne siete zaplavili informácie o nečakanom vylúčení najväčšej hviezdy z Tour de France. Zároveň sa však objavili aj prvé analýzy a detailné zábery na pád. Z vinníka a zákerného pretekára sa razom stala obeť.

„Niekedy by som si mal najprv pozrieť obrázky až potom niečo povedať. Ospravedlňujem sa Petrovi. Myslím si, že rozhodcovia mu udelili príliš tvrdý trest,“ hamoval svoj predošlý odkaz Greipel.

Reakcie na vylúčenie Sagana z Tour Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Reakcia fanúšikov Petra Sagana na Facebooku na...

Nepochopiteľný verdikt ostro skritizovali aj legendy cyklistického športu. „Je to veľmi prísne. Niektorí jazdci sa počas pretekov držia auta a nikto ich nevyhadzuje. Pre Tour je to veľká strata,“ postavil sa na stranu hviezdy tímu Bora-Hansgrohe Američan Greg LeMond.

„Ospravedlňujem sa, ale vidím to takto. Viacerí cyklisti sú nudní. S odchodom Sagana z pelotónu bude menej vzrušenia a zábavy,“ dodal päťnásobný víťaz Starej dámy Eddy Merckx.

Slovenskom lomcovali emócie. Téma diskvalifikácie niekoľko dní dominovala všetkým televíznym, tlačovým aj internetovým médiám. Sagan prijal nespravodlivé rozhodnutie s nadhľadom a veľkou pokorou. „Môžem to len akceptovať, s verdiktom však nesúhlasím. Nemyslím si, že som urobil niečo zlé,“ bránil sa.

„Všetci videli, že Peter nič nespravil. V našej klubovni sa v ten deň pre nás preteky skončili. V Belgicku mal tento nešťastný verdikt veľký ohlas, dokonca nás pozvali na diskusiu do verejnoprávnej televízie a rôznych rozhlasových staníc. Šli sme tam a obhajovali Saganov špurt. Ľudia zväčša s nami súhlasili,“ povedal v rozhovore pre Pravdu zakladateľ veľkého Saganovho fanklubu v Belgicku Steven Buysé.

Sagan sa napokon dočkal satisfakcie. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) pred zasadnutím Športového arbitrážneho súdu v Lausanne uznala, že slovenský pretekár bol v kolízii s Cavendishom nevinne. „Súhlasíme s tým, že konanie Petra Sagana bolo neúmyselné a že išlo o nešťastnú náhodu,“ napísala v stanovisku UCI.

O titule rozhodlo pár centimetrov

Vyzeralo to na katastrofálnu sezónu. Počet víťazstiev na monumentálnych klasikách – nula a k tomu vyhadzov z Francúzska. Bilancia, akú Sagan v uplynulých rokoch nezažil. Jeho poslednou šancou boli majstrovstvá sveta v Nórsku.

Na štart v Bergene sa postavil ako úradujúci dvojnásobný šampión. Profil trate ho síce pasoval do pozície jedného z favoritov, výrazne silnejšie družstvá z tradičných cyklistických krajín sa však s ním tentoraz chceli porátať. No zostalo iba pri slovách.

Historický úspech Petra Sagana na MS v Bergene Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Cyklisti na štarte hromadných pretekov MS v...

Preteky sa vyvíjali podľa Saganovho scenára. O úniky v pelotóne nebol záujem a v záverečnom špurte Slovák opäť potvrdil svoju povesť. Aj keď len o galusku.

„Nevedel som, či sa môžem tešiť. Nebolo jasné, či som prvý alebo druhý, rozhodoval fotofiniš. Keď to potom ohlásili, bol to neopísateľný pocit. Som veľmi šťastný, ale neviem, či môj tretí titul niečo teraz zmení vo svete,“ uviedol po pretekoch.

„Nuž, Peter je najlepší. Oslavná párty Slovákov bude jedno peklo. Gratulujem k tretiemu titulu za sebou,“ nadchýňal sa jeho výkonom azda najlepší špurtér v aktuálnom pelotóne, Nemec Marcel Kittel.

A čo rozhodlo? Možno aj krivda z Francúzska.

„Keď ho v júli diskvalifikovali z Tour de France, povedal som manželke, že určite vyhrá majstrovstvá sveta. Pocit nespravodlivosti, ktorý v ňom driemal, ho v Bergene hnal vpred. Ak ho nahnevajú opäť, garantujem vám, že zas vyhrá,“ zhodnotil to najdôležitejšie v sezóne bývalý belgický majster sveta Fredy Maertens.

Sagan tento rok definitívne vošiel do dejín. Vyhrať trikrát v rade svetový šampionát sa ešte nikomu nepodarilo. A o vyrovnanie šiestich zelených dresov Erika Zabela na Tour de France ho zrejme obrali iba rozhodcovia. Rekordy sú však na to, aby sa prekonávali.

Peter Sagan má v tomto prípade stále času dosť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Tour de France 2017 #Ročenka Pravdy 2017