Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trojnásobný kráľ. Sagan je nečitateľný, preto úspešný

Peter Sagan je opäť slovenský športový kráľ. Cyklistický úkaz má už tri tituly majstra sveta a po piatku aj tri víťazstvá v ankete o najlepšieho športovca Slovenska.

22.12.2017 22:52
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan po triumfe na pretekoch UCI Grand Prix Cycliste v Québecu. Po jeho pravici je Greg van Avermaet.
debata

Po ročnej prestávke, keď v ankete naposledy obsadil druhé miesto, sa stal tretíkrát víťazom ankety o najlepšieho športovca roka. Dosiahol v aktuálnom roku niečo, čo sa nepodarilo žiadnemu inému cyklistovi v histórii. Zo zlata na svetovom šampionáte sa tešil tretí raz v rade.

„Je to fantázia a nepochybujem, že získa aj štvrtý titul. Možno nie v najbližšom roku v Innsbrucku, lebo trať mu nebude príliš sedieť, ale som presvedčený, že ešte nepovedal posledné slovo,“ tvrdí legendárny cyklistický tréner československých reprezentantov Kamil Haťapka.

zväčšiť Športovec roka 2017 - infografika. Foto: Pravda.sk
Športovec roka 2017 - infografika Športovec roka 2017 - infografika.

V roku 2017 sa žilinský rodák prehupol cez magickú stovku víťazstiev v profesionálnom pelotóne. Stý triumf vybojoval na prestížnych pretekoch Grand Prix Cycliste de Québec. O niekoľko týždňov triumfoval na svetovom šampionáte v nórskom Bergene, dosiahol víťazstvo s poradovým číslom 101.

Sagan tvrdil, že úspech sa rodil najťažšie zo všetkých jeho zlatých triumfov. „Najzložitejšie to bolo v Bergene. Preteky sa nevyvíjali podľa mojich predstáv. Šampionát bol najťažší nielen profilom trate, ale aj spôsobom pretekania,“ komentoval dramatické preteky.

Športovec roka 2017 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu...

Podľa Haťapku je to o to výnimočnejšie, že sa nemôže oprieť o silný tím. „Vo svojej kariére ešte nezažil ozajstnú podporu tímu. Napriek tomu bol taký úspešný. Všetko si vybojoval takmer vždy sám. Ak by mal za sebou silných jazdcov a výborný tím, tak by mal podľa mňa už oveľa viac víťazstiev,“ domnieva sa Haťapka.

Žilinský rodák, ktorý na budúci mesiac oslávi 28. narodeniny, vyhral anketu aj v rokoch 2013 a 2015. Nikdy však nenazbieral toľko bodov a nikdy nemal taký výrazný náskok. Za ním tentoraz skončili úspešné zjazdárky Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová. Sagan získal 1324 bodov, o 349 viac ako druhá Vlhová.

Historický úspech Petra Sagana na MS v Bergene Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Cyklisti na štarte hromadných pretekov MS v...

V čom spočíva Saganova výnimočnosť, prečo je taký úspešný?

„Je iný ako všetci ostatní. Nielen po cyklistickej, ale aj po povahovej, ľudskej stránke. A nie je to tým, že chce byť za každú cenu iný. Má to v sebe. Veľa vecí urobí úplne inak, ako sa všeobecne očakáva. Na bicykli vždy spraví niečo nečakané, s čím nik neráta a súperov tým zaskočí. Je nečitateľný a aj preto veľmi úspešný,“ domnieva sa Saganov prvý tréner v Žiline Peter Zánický.

Mrzí ho, že si včera osobne neprevzal cenu pre najlepšieho športovca, chýbal aj deň predtým na vyhlasovaní výsledkov cyklistickej ankety Zlatý pedál. „Peter je rodinne založený človek, má malého syna, chce si aspoň na pár dní užiť rodinu. Ja by som privítal, keby chodil na Slovensko častejšie, nielen na vyhlasovanie ankiet, ale aby sme ho mohli privítať doma napríklad aj po majstrovstvách sveta. Sám by som to rád zorganizoval. Jeho fanúšikov by to potešilo a zaslúžili by si to,“ vyjadril sa Zánický.

Podľa bývalého reprezentanta Pavla Gálika je úžasné, čo Sagan dokázal.

„Som rád, že som sa toho dožil, nikdy by som si nevedel ani predstaviť, že slovenská cyklistika bude mať trojnásobného majstra sveta. Muselo sa skĺbiť viacero mimoriadnych vecí, aby sme mohli žiť v tejto Saganovej ére. Ale nepáči sa mi, že sa na vyhláseniach neobjavil. Aj keď je platený svojím tímom, stále má podporu na prípravu aj zo Slovenska a svojou účasťou by najlepšie dokumentoval, že si váži aj domáce cyklistické hnutie a prostredie, z ktorého vyšiel,“ domnieva sa Gálik.

Šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara potvrdil, že uplynulý štvrtok končil Saganov tím Bora-Hansgrohe sústredenie na Malorke.

„Peter nám oznámil, že cestuje do Monaca, kde žije s manželkou a synom. Čoskoro odchádza do Austrálie na prvé preteky novej sezóny a už s nimi bude len minimálne. Kým v predchádzajúcich rokoch manželka s ním cestovala aj na rôzne podujatia a sústredenia, teraz sa to kvôli malému synovi nedá. Neprídu domov ani na Vianoce. Dá sa to všetko pochopiť, ale aj tak nás mrzí, že sa na vyhlasovaniach nezúčastnil,“ zdôraznil Privara.

Sagan už pred niekoľkými dňami oznámil, že na slávnosť nepríde.

„Život profesionálneho cyklistu je v mnohom špecifický najmä kvôli neustálemu cestovaniu. Počas sviatkov by som chcel stráviť s Marlonom a s Katkou čo najviac času, tieto momenty sú pre mňa naozaj vzácne. Verím, že moji fanúšikovia vedia, ako veľmi si ich vážim a som vďačný za ich priazeň a podporu. Dúfam, že pochopia moje dôvody, prečo som sa takto rozhodol,“ vyjadril sa Peter Sagan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Športovec roka 2017