Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan má ôsmy Zlatý pedál. Neprevzal si ho

O víťazovi nebolo ani tentoraz najmenších pochýb. Peter Sagan sa už ôsmy raz stal víťazom ankety o najúspešnejšieho slovenského cyklistu roka a jednoznačne získal Zlatý pedál 2017.

21.12.2017 20:37 , aktualizované: 21:47
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Výsledky ankety vyhlásili na štvrtkovom galavečeri v bratislavskom hoteli Holiday Inn. Žiaľ, Sagan sa na ňom nezúčastnil. Ospravedlnil sa a trofej si neprevzal, odovzdajú mu ju dodatočne. Na slávnosti chýbal aj vlani.

Hoci žilinský rodák, ktorý na budúci mesiac oslávi 28. narodeniny, triumfoval v ankete už ôsmykrát, premiérovo ju vyhral ako jazdec tímu Bora-Hansgrohe, v ktorom strávil svoj prvý rok. Obhájil minuloročné prvenstvo a siedmy raz za sebou mu patrí prvenstvo v ankete, ktorá od roku 2011 nesie názov Zlatý pedál. Premiérový úspech dosiahol v roku 2008, keď sa stal zároveň aj talentom roka.

Suverén ankety má za sebou ďalšiu skvelú sezónu, v ktorej dosiahol niekoľko významných úspechov. Najcennejší si pripísal v septembri, keď na majstrovstvách sveta v Bergene vybojoval tretí titul majstra sveta za sebou, čo sa nepodarilo nijakému inému cyklistovi v histórii. Krátko predtým dosiahol magickú hranicu sto víťazstiev v profesionálnej kariére.

Peter Sagan oslavuje triumf. Foto: SITA/AP, Jacques Boissinot
Peter Sagan Peter Sagan oslavuje triumf.

„Peter Sagan začal tento rok trochu smolne. Keď bol na jar evidentne najsilnejší, nepodarilo sa mu zvíťaziť. Tour de France bolo, ako všetci vieme, zo známych dôvodov rozpačité, ale záver roka bol excelentný. Peter si napravil chuť na pretekoch Okolo Poľska a na majstrovstvách sveta v Bergene to bolo niečo veľmi silné. Zažil som jeho triumfy aj skôr, ale teraz si všetci na neho dávali pozor a on aj tak zvíťazil. Preto to bolo výnimočné,“ uviedol Peter Zánický, niekdajší tréner Petra Sagana.

Na štvrtkovej slávnosti ocenili najlepších aj v ostatných odvetviach cyklistiky. Okrem Sagana obhájil svoje postavenie z minulého roku už len cyklokrosár Martin Haring, vo všetkých ostatných prípadoch dekorovali nových víťazov.

Za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku boli ocenení Juraj Kollár, otec myšlienky stavby velodrómu v Prešove a Vladimír Hnáth, bývalý úspešný reprezentant Československa a dlhoročný reprezentačný tréner juniorov a kadetov.

„Okrem toho sa ako poďakovanie za prácu odovzdávali ďakovné listy. Ich držiteľmi sú Pavol Miazdra, dlhoročný špičkový rozhodca, predseda komisie rozhodcov. Milan Veselý, generálny riaditeľ úspešných spoločných MSR a ČR v Žiari nad Hronom. Peter Antal, primátor, autor myšlienky zorganizovať MSR a ČR práve v Žiari. Martin Riška, koordinátor cestnej cyklistiky, ktorý sa posledné roky staral o logistiku na ME a MS, na ktorých triumfoval aj Peter Sagan. Branislav Delej, súčasný manažér klubu ŠK Velodrom Prešov, ktorý má zásluhy nad vzkriesením prešovského velodromu. A poslednými ocenenými v tejto kategórii boli elitní pretekári zo zlatého tímu Petra Sagana, z MS v Bergene. Juraj Sagan, Michael Kolář, Erik Baška, Marek Čanecký a Patrik Tybor,“ uvádza sa v tlačovej správe Slovenského zväzu cyklistiky.

"Som veľmi rád, že sme sa stretli pri oceňovaní tých najlepších, ktorí reprezentujú slovenskú cyklistiku. Rozlohou malé Slovensko v srdci Európy sa vďaka ich výsledkom na svetovej cyklistickej scéne opäť ešte výraznejšie dostalo do povedomia celého športového sveta. Spomedzi všetkých úspechov určite najvýraznejšie vyčnieva ďalšia famózna sezóna Petra Sagana. Aj keď ho v jej priebehu sprevádzala smola v niektorých významných klasikách a potom nespravodlivé vylúčenie z Tour de France, vrcholom bol jeho fantastický záver na majstrovstvách sveta v nórskom Bergene. Tam ako prvý cyklista v histórii vystúpil na najvyšší stupeň víťazov MS tretíkrát po sebe. Verím, že sa tieto úspechy stanú motiváciou pre mnohých ďalších, či už začať robiť veci v prospech slovenskej cyklistiky alebo ich robiť s ešte väčším nadšením a dôkladnosťou,“ uviedol Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky.

Zlatý pedál a víťazi kategórií

Celkové poradie: 1. Peter Sagan, 2. Patrik Tybor, 3. Samuel Hlavatý
Cesta: Peter Sagan. Dráha: Matúš Štoček. Cyklotrial: Samuel Hlavatý. Cyklokros: Martin Haring. Sálová cyklistika: Alica Vinczeová, Viktória Glofák, Henriett Domin, Dóra Szabó. Masters: Martina Šichtová. Paracyklistika: Anna Oroszová. BMX/bikros: Patrik Nagy. Horská cyklistika – zjazd/four cross: Rastislav Baránek. Horská cyklistika – cross country: Filip Sklenárik. Talent roka: Martin Chren. Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku: Juraj Kollár a Vladimír Hnát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #zlatý pedál