Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som v strašnej situácii, vraví otrasený Froome. A pripravuje sa na Giro

Patril medzi favoritov na zisk prestížneho ocenenia, ale minulotýždňová správa o tom, že na Vuelte neprešiel dopingovým testom, ho stála lepší výsledok. V hlasovaní televízie BBC o Športovú osobnosť roka vo Veľkej Británii skončil cyklista Chris Froome na siedmom mieste. Vyzerá to tak, že stráca nielen podporu kolegov, ale aj priazeň fanúšikov.

19.12.2017 14:22
Froome Foto: ,
Christopher Froome počas víkendového tréningu na Malorke.
debata (11)

„Som v strašnej situácii. Uvedomujem si, že správa o výsledkoch môjho testu mnohých zaskočila. Som profesionálny cyklista desať rokov a veľmi dbám na reputácii nášho športu,“ vravel v priamom prenose BBC Froome z Malorky, kde si jeho tím Sky rozložil predsezónny prípravný kemp.

Chronológia kauzy je fanúšikom známa. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) minulý týždeň oznámila, že štvornásobný víťaz Tour de France mal na tohtoročnej Vuelte 2000 nanogramov lieku proti astme na mililiter moču. Povolený limit prekročil dvojnásobne.

Froome neskôr španielsku Grand Tour vyhral a stal sa len tretím cyklistom v histórii, ktorý triumfoval na Tour de France a Vuelte v jednom roku.

Rodák z Kene trvá na svojej nevine, ale bude ju musieť dokázať. Čaká ho séria testov, v ktorých bude chcieť preukázať abnormálnu reakciu svojho organizmu na Salbutamol. Ak sa mu to nepodarí, čaká ho dištanc i odobratie titulu z Vuelty.

„Som astmatik, touto chorobou trpím už od detstva. Na potlačenie príznakov astmy používam inhalátor. Nikdy som však neprekročil povolené množstvo. Som nevinný a dokážem to,“ tvrdí.

Frooma zatiaľ celá kauza necháva pokojným. Na Malorke sa spolu s tímovými kolegami pripravuje na novú sezónu. V nej sa chce pokúsiť o zisk ďalšieho double.

Jeho prvým veľkým cieľom je májové Giro d'Italia, v júli – ak nebude pod trestom – zabojuje na Tour de France o piaty titul.

Iba štyria cyklisti v histórii vyhrali Tour päťkrát v kariére. Ide o kvarteto legiend Jacques Anquetil (1957, 1961, 1962, 1963, 1964), Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972, 1974), Bernard Hinault (1978, 1979, 1981, 1982, 1985), Miguel Indurain (1991, 1992, 1993, 1994, 1995).

„V novej sezóne mám dva hlavné ciele. Chcem vyhrať Giro, čo sa mi doteraz ešte nikdy nepodarilo, a na Tour získať piaty titul. Verím, že mi okolnosti dovolia, aby som sa o to pokúsil,“ zaželal si Froome.

Podľa antidopingových pravidiel UCI nemôže Frooma zatiaľ suspendovať a to aj napriek tomu, že pozitívnu mal A i B-vzorku. Cyklistickí šéfovia teraz čakajú na vysvetlenie a stanovisko britského cyklistu a jeho tímu v celej záležitosti.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Chris Froome #Sky #UCI