Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petacchi o Froomovi: Ako keby Sagan užil pilulku, ktorú nemal

Rovnako ako Chris Froome, aj on mal pozitívny dopingový test na nadmerné množstvo Salbutamolu v tele. Bývalý elitný špurtér Alessandro Petacchi (43) sa snažil dokázať svoju nevinu, neuspel a dostal dištanc.

16.12.2017 15:12
Petacchi Sagan Foto: ,
Zľava: Fabian Cancellara, Peter Sagan a Alessandro Petacchi na Tour de France 2012
debata (17)

Talianskeho cyklistu nachytali antidopingoví komisári na Giro d'Italia 2007. V tele mal 1320 nanogramov Salbutamolu na mililiter moču, čo bolo 320 nanogramov nad limit.

Petacchi dostal ročný dištanc, prišiel o päť etapových triumfov z Gira 2007 i o všetky finančné prémie z daných pretekov.

Pre pripomenutie, štvornásobný víťaz Tour de France Froome, o ktorého pozitívnom teste informovala Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v stredu, mal na tohtoročnej Vuelte 2000 nanogramov lieku proti astme na mililiter moču.

Španielsku Grand Tour neskôr vyhral a stal sa len tretím cyklistom v histórii, ktorý triumfoval na Tour de France a Vuelte v jednom roku.

„Informácia o tom, že Froome na Vuelte neprešiel dopinovým testom, dopadla na cyklistiku ako atómová bomba,“ uviedol Petacchi pre portál Velonews a pokračoval:

„Je to rovnaký šok, ako keby sme sa dozvedeli, že Peter Sagan užil pilulku, ktorú nemal alebo že použil nosný sprej, zloženie ktorého nepoznal. Ako profesionálny športovec musíte byť stále opatrný. Môže sa vám stať, že pôjdete do lekárne, kúpite si voľnopredajný liek, užijete ho a potom neprejdete dopingovým testom.“

Petacchi nechápe, ako je možné, že Froome mal v tele takú vysokú hodnotu lieku proti astme.

„Skutočne tomu nerozumiem. Pokiaľ viem, Salbutamol sa užíva len cez inhalátor. V každom streku je 100 nanogramov, čiže dostať sa na hladinu 2000… Spočítajte si to sami,“ zamyslel sa.

Po odpykaní si trestu s užívaním Salbutamolu prestal.

„Zmenil som lekára a ten nový mi vravi: ‚Prečo to používaš? Vôbec to nepotrebuješ!‘ Čo som mal urobiť? Prísť k starému lekárovi a udrieť ho do tváre? Počúvol som a látku som prestal užívať. Salbutamol takmer zničil celú moju kariéru, mal som sa ho vzdať dávno predtým. Príznaky astmy sa dajú potláčať aj iným spôsobom. Myslím, že aj Froome to vedel. Či ten liek užíval z iných dôvodov, na to neviem odpovedať,“ pokračoval.

Víťaz bodovacej súťaže na Tour de France 2010 pochybuje, že Froome sa vyhne trestu.

„Nemyslím, že dostane dvojmesačný trest alebo také niečo. Určite ho čaká aspoň ročný dištanc. Viem, že bude bojovať, snažiť sa dokázať nevinu, ale pozitívny test už preukázala aj B-vzorka. Neviem si predstaviť, ako by sa z tohto mohol vymotať,“ uzavrel Petacchi.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #doping #Chris Froome #Alessandro Petacchi