Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Astma patrí do výbavy dnešného cyklistu. Je cestou k úspechu

Je začiatok septembra a v upršanom kantábrijskom pohorí Pas sa cyklisti hotujú zdolať poslednú veľkú prekážku - slávny kopec Los Machucos. Zatiaľ čo nohy veterána Alberta Contadora sú svieže a trielia rýchlo nahor, muž v červenom drese pre lídra Vuelty sa trápi. Christopher Froome v tej chvíli vie, že streda 6. september 2017 nebude jeho dňom.

15.12.2017 06:00
debata (157)
Tím Sky počas štvrtkového tréningu na Malorke.... Foto: SITA/AP, Joan Llado
Froome Sky Tím Sky počas štvrtkového tréningu na Malorke. Chris Froome je prvý zľava.

Pozíciu priebežného lídra si napokon uchráni. Silou vôle a za výraznej pomoci svojho domestika Mikaela Nieveho. Po pretekoch nie je vo svojej koži a pred ich pokračovaním siahne po Salbutamole. Lieku, ktorý tlmí príznaky astmy. Tak, ako mnoho iných cyklistov, vo svojom chorobopise ju má aj on.

„Pre športovca to znamená, že môže robiť veci, na ktoré by za normálnych okolností nemohol ani pomyslieť, pretože sú v rozpore s antidopingovými pravidlami. Takže je to vlastne podvádzanie bez následného trestu,“ hovorí pre Pravdu holandský športový publicista Arthur van den Boogaard.

Odpoveď pozná jedine Sky

Froome je na časté testovania zvyknutý. Napokon, v Španielsku ich absolvoval 21 – číslo zhodujúce sa s počtom etáp. Pozitívne však bolo jediné, po 18. etape, deň po veľkom trápení.

„Veľmi dobre vedel, čo si môže dovoliť. Preto je to nepochopiteľné. Ako sa to vôbec mohlo stať? Odpoveď pozná hádam jedine tím Sky,“ zamýšľa sa autor desiatky cyklistických publikácií.

Práve tento popredný tím je dlhodobo predmetom špekulácií a mnohých podozrení. O tom, že Briti nehrajú fér, je presvedčený aj Van den Boogaard.

„Dosiaľ sme od nich mohli čítať len vyhlásenia o získaní veľkej prevahy oproti konkurenčným tímom. Že opäť raz chcú vyhrať Tour de France. Áno, podarilo sa im to raz s Wigginsom a štyrikrát s Froomom. Žiaľ, tá prevaha spočívala aj v práci so zakázanými látkami. Ich cestou boli terapeutické výnimky,“ hovorí rázne.

„To, že Froome bol pozitívny, je len výsledok toho, že tím Sky sa neustále pohybuje na hranici dovoleného,“ dodáva.

Astma je nepríjemné ochorenie, ktoré neraz dokáže strpčiť život. Nie však v profesionálnom pelotóne. Naopak, cyklisti tento neduh v poslednom čase výrazne zneužívajú.

„Stačí, ak sa pozrieme do histórie a položíme si otázku, či cyklisti mali vždy v takej hojnej miere astmu, ako dnes. Môj vnútorný pocit mi navráva, že to kedysi tak nebolo,“ naznačuje odpoveď skúsený novinár.

Podľa neho je dnes astma trendom nielen medzi cyklistami. „Mať terapeutickú výnimku je súčasťou pretekárskej výbavy. Jazdcom dáva veľký priestor a mnoho možností. Avšak bolo by pokrytecké tvrdiť, že tento problém sa týka výlučne cyklistiky. Nie, nie je to tak, výnimky zneužívajú športovci po celom svete,“ konštatuje.

Froome má šancu. Bohatí vyhrávajú

Frooma čakajú náročné dni. Musí dokázať, že napriek pozitívnemu testu v rozpore s pravidlami nekonal. Van den Boogaard tvrdí, že 32-ročný Brit má šancu uspieť.

„V cyklistike je to presne ako vo futbale, alebo kdekoľvek inde. Aj v spoločnosti. Vyhrávajú tí, ktorí majú peniaze. A to je aj dôvod, prečo nad Froomom netreba lámať palicu. Sky je veľmi bohatý tím, môže si zaplatiť najlepších právnikov a špecialistov, ktorí sa pokúsia objasniť príčiny pozitívneho testu,“ tvrdí.

Štvornásobný víťaz Tour de France však podľa neho napokon pred komisiou vyšetrujúcou jeho prípad neuspeje.

„Zašlo to už priďaleko. Kauza nabrala rýchly spád. Predpokladám, že o titul z Vuelty aj tak príde. Všetko zlé je však na niečo dobré. Aspoň sa ukázalo, aký svojvoľný je dnešný zoznam zakázaných látok na antidopingovej listine,“ dodáva na záver.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Chris Froome #Sky #Vuelta a Espaňa 2017 #inhalátor