Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklistické dno? Froomov prešľap nenabúra poškvrnený imidž

Aj keď si cyklisti užívajú krátke voľno pred štartom novej sezóny, o pokojných dňoch nemôže byť ani reč. Zo zimného spánku ich vytrhol prípad "Salbutamol".

14.12.2017 20:49
Froome Foto: ,
Chris Froome mal počas štvrtkového tréningu na Malorke dobrú náladu.
debata (5)

Ako poznačí kauza Christophera Frooma atraktívny svet dvoch kolies? „Nezničí ho. Pre príležitostných fanúšikov bol aj tak tento šport absolútnym dnom,“ tvrdí írsky cyklistický expert a novinár Cillian Kelly.

Čo si myslíte o veľkom počte astmatikov v pelotóne?

To, že ich je medzi špičkovými cyklistami viac ako medzi bežnou populáciou, nie je náhoda. Počas nadštandardného výkonu zákonite vdychujú oveľa viac vzduchu. Uznávam však, že pri pohľade na ich zoznam, špeciálne medzi tými najlepšími, je len veľmi ťažké nebyť cynický. Veď si len skúste predstaviť, čo mohli Wiggins a Froome dosiahnuť, ak by netrpeli týmto závažným ochorením.

Čo znamená správa o Froomovom nadmernom požití nepovolenej látky pre cyklistický svet?

Je to v prvom rade veľké sklamanie. Dlho nás presviedčali, že to najhoršie má už cyklistika za sebou a že ešte nikdy predtým nebola čistejšia, ako je dnes. Avšak zdanie, že všetka nádej na očistu tohto športu je fuč, je klamlivé. Ak hodíme prvotné emócie za hlavu a na problém sa začneme pozerať s väčším odstupom, zistíme, že dnes už nehovoríme o krvnom dopingu, ale o obyčajnom lieku na astmu. Pripúšťam teda, že cyklistika je dnes naozaj čistejším športom, ako kedysi.

A čo jej imidž? Po rokoch závažných káuz, ktoré neraz prekračovali aj rámec cyklistiky, bol konečne na vzostupe…

Nemyslím si, že ho táto kauza cyklistiku zničí. Pre príležitostných fanúšikov bol aj tak tento šport absolútnym dnom, smiali sa z neho už viac ako dve desaťročia. A tých, ktorí majú cyklistiku radi, to zasa až tak neprekvapilo. O tom, že terapeutické výnimky zneužívajú cyklisti na zlepšenie vlastného výkonu, sme predsa vedeli.

Môže Froome vyviaznuť bez trestu?

Môže, ale bude to mať veľmi náročné. Pliuschin, Petacchi, Ulissi – všetci títo pretekári za rovnaký prehrešok pykali. Froome teraz musí v laboratóriu dokázať, že jeho telo reaguje na požitie prípustného množstva Salbutamolu pozitívnym testom. Nie je to nemožné, ale veľmi nepravdepodobné. Predpokladám, že príde o titul z augustovej Vuelty, ale jeho trest bude dostatočne krátky a uvidíme ho štartovať už na budúcoročnej Tour de France. Takže počítam s trestom od šiestich do deviatich mesiacov. Je však možné, že prípad sa bude naťahovať, u Petacchiho to trvalo celý rok.

Ak by ho potrestali, môže sa ešte vrátiť vo víťaznej forme z tohto roka?

Jeho výkonnosť je na ústupe. Vyhral síce Tour, nemal to tam však jednoduché. Bol zdolateľný, jeho súperi však premárnili niekoľko príležitostí na zdrvujúci útok. Ak by dostal dlhší zákaz činnosti, neverím, že by sa ešte niekedy vrátil vo forme z uplynulých rokov. V lete bude mať 33 rokov a v tom veku sa už preteky Grand Tours vyhrávajú iba sporadicky.

Je cyklistika, aj v súvislosti s touto kauzou, férový šport?

Nie je! Ak má raz pretekár astmu, je v nevýhode. Aj keď cyklistom systém umožňuje terapeutické výnimky, je nemožné aplikovať ich každému jednotlivcovi na mieru. Intenzita ich postihnutia nie je rovnaká. A preto je to veľmi nespravodlivé. Ale aké povolanie je spravodlivé? Hudobní virtuózi majú talent, o akom sa nám ostatným nemôže ani len snívať. Počítačoví génovia sa narodili s logikou a takými silnými matematickými predpokladmi, že priemerný človek môže len zúfať. Je to fér? Samozrejme, že nie je. Vidíte, ani život nie je spravodlivý.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Vuelta #Chris Froome #Sky