Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žiadny doping, bráni sa Froome. Vrie vo mne krv, hnevá sa jeho rival

Hviezdny britský cyklista Chris Froome sa snaží zmierniť humbuk, ktorý vyvolala správa o jeho probléme s dopingom. Počas septembrovej Vuelty, ktorú vyhral, ​​mal v tele dvojnásobnú hodnotu lieku proti astme, ako povoľujú pravidlá.

14.12.2017 10:38
Chris Froome Foto: ,
Christopher Froome počas časovky na Vuelte.
debata (43)

Cyklistická únia UCI ho nesuspendovala. Čaká, či Froome bude môcť preukázať, že odchýlku nespôsobil zámerne. Inak mu hrozí odobratie titulu z Vuelty i trest.

Froome, ktorý je tiež štvornásobným šampiónom slávnej Tour de France, odovzdal počas Vuelty 7. septembra po 18. etape vzorku moču, v ktorom bolo viac salbutamolu, než je tolerovaná hranica tejto látky 1000 nanogramov na mililiter. Tridsaťdvaročný rodák z Kene sa obhajuje, že je astmatikom od mladosti, pravidlá dobre pozná a neporušil ich.

„Chápem, že je to veľký šok pre ľudí. Určite som žiadne pravidlá neporušil, nevzal som si viac než povolenú terapeutickú dávku. Rozumiem reakciám ostatných, ale toto je iný prípad. Nie je to pozitívny test,“ povedal Froome v rozhovore pre BBC.

Spoločne s vedením tímu Sky už informáciu o dopingovom probléme z Vuelty dostal pred tromi mesiacmi. UCI čaká na jeho vysvetlenie a ďalšie informácie, k tradičnému zastaveniu činnosti zatiaľ nesiahla.

„Teraz ho zrejme čaká ďalšie lekárske a chemické vyšetrovanie, pri ktorom bude musieť preukázať, že išlo o možnú odchýlku, ktorú nespôsobil zámerne. Musí dokázať, že k prekročeniu limitov došlo napríklad kvôli dehydratácii,“ povedal iDnes.cz šéf českého antidopingového výboru Jan Chlumský.

Aj keď Froome tvrdí, že nejde o bežný dopingový prípad, niektorí cyklisti prístup UCI kritizujú. „Vrie vo mne krv. V prípade Christophera Froomea sa meria rôznym metrom. Je to nekonzistentné, netransparentné, neprofesionálne aj nespravodlivé,“ napísal na svojom webe štvornásobný majster sveta v časovke Tony Martin.

A pripomenul, že v prípade porušenia dopingových pravidiel sú iní športovci hneď suspendovaní. „Jemu i jeho tímu ale dala UCI čas, aby to vysvetlil. Je to škandál, nemal predsa už pretekať na majstrovstvách sveta,“ dodal nemecký jazdec z tímu Kaťuša.

Na svetovom šampionáte v Bergene si Froome dva týždne po odovzdaní podozrivého vzorky na Vuelte došiel pre bronzovú medailu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Christopher Froome #Tony Martin #Vuelta a Espaňa 2017