Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

NÁZOR: Pochybný šampión

Astma je zdravotná komplikácia, ktorú vo svojom chorobopise uvádza množstvo špičkových športovcov. Pokiaľ kompetentní túto pliagu uznajú väčšine z nich, akékoľvek súperenie bude nespravodlivé. Cyklistický pelotón nevynímajúc. Bez debaty!

13.12.2017 17:00
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome počas tohtoročnej Vuelty.
debata (37)

Na výnimku jazdí aj ten najlepší – Christopher Froome. Na Vuelte to s ňou však prehnal. Výrazne!

Po usvedčení zo zločinu obvykle nasleduje trest. Ten neminul ani jeho hviezdnych kolegov. Alessandro Petacchi dostal v roku 2007 za ten istý salbutamol ročný trest. Lepšie neobišiel o sedem rokov ani jeho krajan Diego Ulissi. Čech Roman Kreuziger lavíroval s nepovolenou látkou tesne nad limitom a prišiel o najlepšie roky kariéry.

A potom tu bol ešte Alberto Contador a jeho 0,00000000005 gramu clenbuterolu – "zo stejku“. Matematici tomu hovoria 50 pikogramov. Španiel prišiel o tituly z Tour de France, Giro d'Italia a o to najdôležitejšie. Dobré meno.

Froome tvrdí, že jeho problémy s dýchaním sa zhoršili pred 18. etapou. V čase, keď už mal za sebou obrovskú porciu nastúpaných kilometrov v strmých horách a ďalšie na neho stále iba čakali. Mimochodom, deň predtým sa Brit v sedle mimoriadne trápil, jeho najväčší rival Nibali ho predbehol takmer o minútu, Contador o minútu a pol. Potom siahol po osvedčenej výnimke. Zrejme v zakázanom množstve.

Či už však povolenú hranicu prekročil vedome, alebo iba z neopatrnosti, nie je podstatné. Froome by mal pykať. Ak sa tak nestane, bude to znamenať, že boj proti dopingu sa nepohol ani o 0,000000000­05 čohokoľvek.

A že cyklistika sa vrátila najmenej o 10 rokov späť.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Christopher Froome #Vuelta a Espaňa 2017