Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šok v profipelotóne. Froome mal pozitívny dopingový test

Bola to pre neho jednoznačne najúspešnejšia sezóna. V júli po štvrtý raz v kariére triumfoval na Tour de France, o dva mesiace aj na španielskej Vuelte a dosiahol prestížny double. Takúto kombináciu pretekov Grand Tour pred ním vyhrali len dvaja cyklisti v histórii. Teraz však Christopherovi Froomovi (32) hrozí, že skončí zahanbený na pranieri dopingových hriešnikov.

13.12.2017 09:38 , aktualizované: 12:40
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome drží v ruke trofej, ktorá pripomína, že tento rok vyhral Tour de France aj Vueltu.
debata (221)

Dvojnásobok nad limit

Froome, ako množstvo iných športovcov a značná časť populácie, má astmu. Pre chronickú zápalovú chorobu dýchacích ciest berie lieky, avšak ako profesionálny športovec má isté obmedzenia.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v stredu oznámila, že líder tímu Sky po 18. etape na Vuelte (7. septembra) neprešiel dopingovým testom. Cyklisti trpiaci na astmu majú povolené užívať látku salbutamol, ktorej limit môže byť maximálne 1000 nanogramov na mililiter moču. Froome podľa výsledkov testov, ktoré potvrdila aj B-vzorka, prekročil túto hranicu viac ako dvojnásobne.

Najúspešnejší britský cyklista trvá na nevine. „Je všeobecne známe, že mám astmu. Veľmi dobre viem, aké sú pravidlá. Na potlačenie príznakov používam inhalátor s vedomím, že na pretekoch som neustále kontrolovaný komisármi. Obzvlásť, keď jazdím v drese lídra pretekov,“ bránil sa. Zvýšenú dávku látky salbutamol mu podľa neho odobril lekár.

„Keď sa mi astma na Vuelte zhoršila, počúvol som lekára a zobral som si väčšiu dávku. Dal som si veľký pozor, aby som neprekročil povolený limit. Tak, ako vždy. Nikdy som nepodvádzal, absolvoval som množstvo testov, vždy s negatívnym výsledkom. Verím, že pravda vyjde najavo,“ tvrdil.

UCI začala vyšetrovanie

Len jeho vysvetlenie však kompetentným stačiť nebude. Froome výrazne prekročil povolený limit, za podobné prečiny jeho kolegovia dostali niekoľkomesačné zákazy činnosti. UCI v stanovisku uviedla, že Brita zatiaľ nesuspendovala, ale začala komplexné vyšetrovanie.

Za hviezdnym jazdcom stojí aj vedenie stajne Sky. „Sme si istí, že Chris postupoval presne podľa predpísaných pravidiel. Užívanie salbutamolu a jeho vplyv na organizmus športovca je zložitá a komplexná téma. Sme pripravení spolupracovať s príslušnými orgánmi na objasnení celej veci,“ uviedol šéf tímu Sky Dave Brailsford.

Froome dlhodobo čelí obvineniam z dopingu. Jeho špičková výkonnosť a dosiahnuté úspechy sú tŕňom v oku pre viacerých. Z nepovolených praktík ho upodozrievajú fanúšikovia a nepriamo aj niektorí súperi. Tvrdia, že lieky na astmu len zakrývajú iný, účinnejší doping.

Salbutamol pomáha pri rozširovaní priedušníc. Existuje aj štúdia, podľa ktorej dávka tejto látky v spojení s fyzickou záťažou vo vyššej teplote (35 stupňov) zníži hmotnosť užívateľa. Lepšie dýchanie a menej kilogramov – pre cyklistu len pozitíva.

Froomovu verziu zase potvrdzuje John Dickinson, šéf pneumologickej kliniky na univerzite v Kente. Podľa neho športovci trpia astmou častejšie ako bežná populácia. Obzvlášť to platí o cyklistoch, ktorí počas pretekov často inhalujú suchý vzduch a popri tom sa do ich organizmu dostávajú nečistoty z ovzdušia či smogu.

Pod drobnohľadom hackerov

Froome je najlepšie zarábajúcim cyklistom s ročným príjmom 4,8 milióna eur. Vlani sa jeho meno objavilo na zverejnenom zozname, ktoré ukradla ruská hackerská skupina Fancy Bears. Išlo o prehľad prominentných športovcov, ktorí mali tzv. terapeutické výnimky – mohli užívať zakázané látky za terapeutickým účelom. Okrem neho boli na zozname napríklad aj jeho kolega Bradley Wiggins, tenistka Serena Williamsová, gymnastka Simone Bilesová či tenista Rafael Nadal.

Ak Froomovi dokážu vinu či pochybenie pri užívaní lieku, hrozí mu dištanc i odobratie titulu z tohtoročnej Vuelty. Z najlepšieho roku v kariére sa rýchlo môže stať nočná mora. Pošramotená povesť by ho, rovnako ako v prípade niektorých jeho kolegov, sprevádzala zvyškom kariéry.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #UCI #Vuelta a Espaňa 2017