Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Líder Bory na Tour. Mám na prvú päťku, verí si Majka

Už v tomto roku chcel na Tour de France skončiť v elitnej päťke celkového hodnotenia. Smelé ambície podporoval fakt, že vo vlaňajšej edícii vyhral na Tour súťaž pre najlepšieho vrchára. Poľský cyklista Rafal Majka (28) mal však smolu, ktorej sa chce na budúci rok vyhnúť.

12.12.2017 12:00
Majka Sagan Foto: ,
Rafal Majka (vpravo) bol najlepších vrchárom na Tour de France 2016. Vľavo víťaz bodovacej súťaže Peter Sagan.
debata

O kvalitný výsledok ho tento rok pripravil ťažký pád v 9. etape. Spadol v zjazde z Col de la Biche – v úseku, ktorý pripravil o ambície aj Gerainta Thomasa či Alberta Contadora. Na rozdiel od Thomasa 9. etapu dokončil, ale zranenia sa neskôr ukázali ako vážne a nedovolili mu v pretekoch pokračovať.

„Vedenie tímu mi oznámilo, že na budúcoročnej Tour budem lídrom. Verím, že smola sa mi tentoraz vyhne,“ vravel Majka pre poľské médiá a pokračoval:

„Ak všetko pôjde podľa plánu, tak sa o svoju formu neobávam. Viem, že sa dokážem dobre pripraviť. Verím, že nešťastie som si vyčerpal tento rok. Aj teraz som bol dobre pripravený. Nevravím, že by som útočil na celkový triumf, ale na prvú päťku určite áno.“

Organizátori TdF 2018 pripravili náročnejšiu trať ako po minulé roky. Ťažšie etapy s dlažobnými kockami sú na programe už v prvý týždeň pretekov. Majka však verí, že s pomocou tímových kolegov z Bora-Hansgrohe sa nástrahám vyhne.

Hlavnou hviezdou nemeckej stajne okrem neho bude trojnásobný majster sveta Peter Sagan, ktorý bude chcieť opäť útočiť na zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

„Určite je budúcoročná edícia Tour ťažšia ako po minulé roky. Dlažobné kocky budú náročné, ale máme dobrý tím, takže by to malo byť OK. Po pretekoch Tirreno-Adriatico budeme na tratiach Tour, obzvlášť na tých s ‚mačacími hlavami‘ trénovať s celým tímom. Máme to sľúbené, pretože Peter (Sagan) chce na dlažobných kockách vyhrať jednu z etáp a my mu budeme v tom pomáhať,“ vravel bronzový medailista z OH 2016 v Riu de Janeiro.

Rafal Majka pred štartom piatej etapy na Tour... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Majka Rafal Majka pred štartom piatej etapy na Tour de France 2017.

Majka patrí medzi elitných univerzálov. Na podujatiach Grand Tours má štyri umiestnenia v top 10, vrátane celkového piateho miesta na Giro d'Italia 2016 a konečnej tretej priečky na Vuelta a Espaňa 2015.

Na Tour sa mu však zatiaľ nedarí podľa predstáv. Jeho najlepším umiestnením je 27. priečka na vlaňajšom ročníku. Pád a odstúpenie na Tdf 2017 považuje za vlastnú chybu:

„Bolo vlhko a dostal som šmyk. Bola to moja chyba, pretože vzhľadom na podmienky som šiel príliš rýchlo. Viem, že viacerí ďalší cyklisti vtedy kvôli mne skončili na zemi. Ale tak to v cyklistike chodí. Aj ja som sa stal obeťou hromadného pádu, keď ho zapríčinil niekto iný.“

Pre zranenie chrbta z Tour musel vynechať aj svetový šampionát v Bergene, kde preteky s hromadným štartom ovládol jeho tímový kolega Peter Sagan.

„Bolesť tam stále občas je, ale pomaly mizne. Pracujem na spevnení svalstva. Po skončení sezóny som mesiac oddychoval od bicykla, ale stále som posilňoval chrbticu. Môžem povedať, že v súčasnosti sa cítim dobre,“ priznal Poliak.

Majka, Sagan a ostatní členovia Bora-Hansgrohe sú momentálne na Malorke, kde si rozložili tréningový kemp. Majka sa na na Baleárske ostrovy vráti po vianočnej prestávke a bude sa tam pripravovať na začiatok sezóny. Tú odštartuje na pretekoch Vuelta a San Juan v Argentíne.

Nasledovať bude ďalší kemp v Sierra Nevade, potom ho vo februári čakajú preteky Okolo Abú Zabí. V Európe absolvuje podujatia Tirreno-Adriatico, klasiky Valónsky šíp a Liége-Bastogne-Liége. Po Okolo Kalifornie ho čakajú jeho obľúbené preteky Okolo Slovinska, ktoré budú generálkou pred Tour. Vynechať nechce ani majstrovstvá Poľska.

„Celá moja príprava smeruje na Tour. Chcem tam byť úspešný. Či sa potom predstavím aj na Vuelte? To ešte neviem povedať, pretože by rád štartoval aj na MS v Rakúsku. Myslím hlavne na Tour. Všetko ostatné sa uvidí,“ dodal Majka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Rafal Majka #Bora-Hansgrohe