Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Urazení Cavendish a spol.: Aj my máme čo povedať ku kauze Sagan

Kauza vylúčenia Petra Sagana z Tour de France 2017 sa skončila v utorok spoločnou dohodou medzi Medzinárodnou cyklistickou úniou (UCI), Saganovou stajňou Bora-Hansgrohe a trojnásobným majstrom sveta. Avšak vyzerá to tak, že nie všetci sú s výsledkom dohody spokojní.

06.12.2017 11:40
Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish v opatere lekárov po tom, ako sa v závere 4. etapy TdF 2017 dostal do kontaktu s Petrom Saganom.
debata (83)

Pozadie kauzy je fanúšikom známe. V závere štvrtej etapy na TdF 2017 vo Vitteli sa líder stajne Dimension Data Mark Cavendish dostal do kontaktu so Saganom, po ktorom nasledoval škaredý pád Brita. Ten pri ňom utrpel zlomeninu kľúčnej kosti a z pretekov musel odstúpiť.

Rozhodcovská jury najskôr potrestala Sagana pridaním 30 sekúnd a odpočítaním 80 bodov z bodovacej súťaže, neskôr však verdikt zmenila a Slováka kontroverzne diskvalifikovala z celých pretekov.

V utorok si cyklistickí šéfovia priznali chybu a uznali, že Saganove konanie bolo neúmyselné a že kolízia medzi ním a Cavendishom bola nešťastnou náhodou.

Niekoľko hodín po oznámení dohody medzi UCI, Bora-Hansgrohe a Saganom sa s vlastným stanoviskom ozvalo aj vedenie Dimension Data. Šéf stajne Doug Ryder vyhlásil, že bude od UCI požadovať podrobnejšie vysvetlenie dohody a zdôraznil, že Cavendish bol hlavnou obeťou celej kolízie.

„Na bezpečnosti cyklistov by sme mali pracovať všetci spoločne – jazdci, funkcionári tímov i rozhodcovia. Zo stanoviska UCI sme pochopili, že UCI sa priklonila k dohode medzi troma stranami po tom, ako vzhliadla kompletnú video evidenciu z daného incidentu,“ píše sa v stanovisku Dimension Data, ktoré pokračuje nasledovne:

„Vzhľadom na to, že práve náš jazdec utrpel v kolízii najviac, sme prekvapení, že nás nikto nepožiadal o naše stanovisko k celému prípadu. Veríme, že to zodpovední napravia. Ide nám o rovnoprávnosť a o právo vyjadriť sa k danej situácii.“

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Mark Cavendish #UCI #Dimension Data #Tour de France 2017