Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je rád, že jeho prípad povedie k pozitívnemu vývoju. UCI pomôže arbitrom

Slovenský cyklista Peter Sagan, jeho tím Bora-Hansgrohe a Medzinárodná cyklistická únia (UCI) sa ešte pred vypočutím na Športovom arbitrážnom súde (CAS) dohodli na ukončení právneho sporu v súvislosti s kontroverzným vylúčením medzitým už trojnásobného majstra sveta z tohtoročnej Tour de France po zrážke s britským súperom Markom Cavendishom.

05.12.2017 11:14
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v pelotóne počas 2. etapy Tour de France 2017.
debata (20)

Prakticky ihneď po skončení 4. etapy s cieľom vo Vitteli a vylúčení Sagana z pretekov jeho nemecký tím napadol toto rozhodnutie jury na Športovom arbitrážnom súde. Ten zamietol odvolanie Bora-Hansgrohe a potvrdil rozhodcovský verdikt o Saganovom predčasnom konci na TdF 2017.

Prípad sa však natiahol až do 5. decembra, keď mali byť v sídle CAS v Lausanne vypočutí svedkovia a na základe predložených dôkazov sa malo pokračovať v spore. To sa už nestalo, lebo predstavitelia Bora-Hansgrohe sa rozhodli nepokračovať v súdnom pojednávaní.

„Po zvážení materiálov predložených v konaní CAS, vrátane videozáznamov, ktoré neboli k dispozícii v čase, keď rozhodcovská porota vylúčila Petra Sagana, všetky strany sa zhodli na tom, že nehoda bola nešťastná a neúmyselná súťažná udalosť a že komisári UCI sa rozhodli na základe ich najlepšieho úsudku za daných okolností. Na tomto základe sa zainteresované strany dohodli, že nebudú pokračovať v súdnom konaní a zamerajú svoju pozornosť skôr na pozitívne kroky, ktoré sa môžu prijať v budúcnosti,“ píše sa vo vyhlásení UCI.

Nový prezident UCI David Lappartient komentoval toto rozhodnutie takto: „Toto konanie ukázalo, aká náročná je práca komisárov UCI. Od budúcej sezóny chce UCI zapojiť do programu "Podpora komisárov“ novinku – špeciálne video, na ktorom bude vybraný expert posudzovať dôležité udalosti na pretekoch UCI WorldTour. Pôjde o formu pomoci rozhodcom v ich práci."

Peter Sagan v súvislosti so skončením právneho sporu poznamenal: „Minulosť je už zabudnutá. Záleží na tom, aby sa náš šport v budúcnosti zlepšoval. Vítam fakt, že to, čo sa mi stalo vo Vitteli, poukázalo na náročnú prácu komisárov UCI a potrebu zjednodušiť ich prácu v efektívnejšej podobe. Teší ma, že môj prípad povedie k pozitívnemu vývoju, pretože pre náš šport je dôležité urobiť férové a zrozumiteľné rozhodnutia aj pri zvýšených emóciách,“ cituje Sagana UCI.

Svoje vyjadrenie poskytol aj manažér Bora-Hansgrohe Ralph Denk: „Po celý čas bolo naším zámerom všetkým ujasniť, že Peter Sagan nespôsobil pád Marka Cavendisha. Incident, ktorý sa stal vo Vitteli, bol nešťastný, ale stáva sa v šprintérskych koncovkách etáp. Taký je tento šport. Mojou úlohou ako manažéra tímu je chrániť svojich jazdcov a sponzorov. Myslím si, že sme to aj robili. Som presvedčený, že Peter Sagan ani Bora-Hansgrohe sa nedopustili žiadnej chyby.“

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #UCI #Tour de France 2017