Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UCI ustúpila a dala za pravdu Saganovi: Nebol to úmysel

Medzinárodná cyklistická únia (UCI), tím Bora-Hansgrohe a Peter Sagan ukončili spor ohľadne vylúčenia Slováka z Tour de France 2017.

05.12.2017 10:26
Sagan Cavendish Foto: ,
Inkriminovaný moment TdF 2017 - Mark Cavendish padá po kontakte s Petrom Saganom.
debata (33)

Prípadom kontroverzného vylúčenia slovenského trojnásobného cyklistického majstra sveta Petra Sagana z tohtoročných pretekov Tour de France sa v utorok 5. decembra mal zaoberať Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.

Všetky tri strany – Medzinárodná cyklistická únia (UCI), Bora-Hansgrohe a Peter Sagan – sa tesne pred zasadnutím arbitráže zhodli na spoločnom vyhlásení.

„Zvážili sme materiály, ktoré tím Bora-Hansgrohe poskytol na zasadnutie CAS, vrátane videozáznamu, ktorý nebol k dispozícii v momente, keď jury rozhodla o diskvalifikácii Petra Sagana na Tour de France 2017. Všetky tri strany súhlasili ukončiť spor s tým, že komisári jury urobili rozhodnutie na základe podkladov, ktoré mali v danom momente k dispozícii,“ píše sa vo vyhlásení UCI, ktoré pokračuje nasledovne:

„Súhlasíme s tým, že konanie Petra Sagana bolo neúmyselné a že išlo o nešťastnú náhodu. S týmto vedomím sa strany dohodli na tom, že nebudú pokračovať v spore súdnou cestou a namiesto toho budú spolupracovať na pozitívnych krokoch, ktoré by sa dali uskutočniť pri podobných situáciách v budúcnosti.“

Rozhodcovia UCI poslali víťaza piatich zelených dresov z Tour domov po tom, ako sa v koncovke 4. etapy vo Vitteli dostal do kolízie s britským šprintérom Markom Cavendishom.

Saganovi pôvodne pridali k výslednému času etapy, v ktorej skončil druhý za domácim Arnaudom Démarom, 30 sekúnd a odpočítali 80 bodov z bodovacej súťaže, no po neskoršej dôkladnejšej analýze sa jury odhodlala k radikálnejšiemu riešeniu.

Víťaza monumentálnej klasiky Okolo Flámska z roku 2016 diskvali­fikáciu akceptoval, no vyjadril nesúhlas s rozhodnutím UCI.

Dva dni po incidente sa Bora-Hansgrohe spolu so Saganom odvolali na CAS, v ktorom tvrdili, že slovenský jazdec sa nemal možnosť brániť pred verdiktom arbitrov. CAS vtedy sťažnosť zamietol a Sagan sa do pretekov už nevrátil.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #UCI #Bora-Hansgrohe #Tour de France 2017