Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan na Okolo Slovenska? Je to 50:50

Preteky Okolo Slovenska čakajú historické zmeny. Na budúci rok sa najvýznamnejšie cyklistické podujatie na slovenských cestách uskutoční až v septembri, od 12. do 16. a prvý raz sa na nich predstavia aj tímy World Tour.

30.11.2017 13:24 , aktualizované: 17:40
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Organizátori už evidujú prihlášky dvoch špičkových zoskupení – Quick-Step Floors Cycling a Bora-Hansgrohe.

„Rokujeme aj s ďalšími, ak by sme získali na štart ešte aspoň dva ďalšie, bol by to veľký úspech,“ zdôraznil šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Na Slovensku bude štartovať aj nemecký tím, ktorého lídrom je Peter Sagan a Privara nevylúčil ani štart trojnásobného majstra sveta. „Rokovali sme aj s vedením tímu, aj s Petrovými manažérmi. Veľa bude závisieť od toho, ako bude prebiehať sezóna. Sagan má svoj program. Niečo naznačia výsledky na jarných klasikách a na Tour de France. Momentálne vidím jeho budúcoročný štart na našom podujatí 50:50,“ tvrdí Privara.

Na predbežnej prihláške Bory figurujú dvaja slovenskí cyklisti – Juraj Sagan a Michael Kolář. Veľkým magnetom by mal byť štart majstra sveta, Belgičana Philippe Gilberta, ktorý sa už objavil na prihláške tímu Quick-Step, za ktorý jazdil aj Martin Velits, ale ten sa pred pár týždňami rozhodol ukončiť kariéru.

Philippe Gilbert. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Philippe Gilbert Philippe Gilbert.

Zmenu termínu považuje Privara za pozitívny moment. „V tom čase nebudú mať preteky takú silnú konkurenciu iných podujatí ako predtým v júni. Keď sme rokovali s poprednými tímami, navrhovali sme niekoľko termínov, tento nám vyšiel ako optimálny. Na budúci rok sa týždeň po našich pretekoch uskutočnia v susednom Rakúsku majstrovstvá sveta, bude to dobrá príležitosť na generálku pred vrcholom sezóny,“ pripomína generálny riaditeľ pretekov.

Podľa neho by sa malo na nich zúčastniť asi 140 až 150 jazdcov, čo predstavuje 20 až 22 tímov, ktoré budú mať po sedem cyklistov. „Je to o jedného viac ako v minulosti a približujeme sa tým aj najväčším pretekom. UCI sa rozhodla aj na podujatiach Grand Tour znížiť počty jazdcov v tíme z deviatich na osem,“ vysvetlil Privara.

Kontinentálny tím berie za štart na pretekoch dvetisíc eur, tím World Tour o tisícku viac. Celkovo stúpne rozpočet podujatia na 400-tisíc eur.

Organizátori v týchto dňoch doťahujú trasu 62. ročníka, ktorá povedie symbolicky od Tatier k Dunaju. Štart by mal byť v Poprade a potom pelotón zavíta na Štrbské Pleso, do Ružomberka, Dubnice nad Váhom, Nitry a cieľ je zatiaľ naplánovaný do Galanty.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Kolář #Juraj Sagan #UCI WorldTour #Okolo Slovenska 2018