Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predstavili Giro 2018. Froome zaútočí na zlatý hetrik, neistý Dumoulin

Zatiaľ čo Christopher Froome prezradil, že má ambíciu dovŕšiť víťazný hetrik na Grand Tour a zúčastní sa na Giro d'Italia 2018, obhajca celkového triumfu Tom Dumoulin bol striedmejší vo vyjadrení.

30.11.2017 07:29
Dumoulin Giro Foto: ,
Tohtoročnú edíciu Giro d´Italia vyhral Holanďan Tom Dumoulin.
debata

Na oficiálnej prezentácii budúcoročnej trasy najväčších talianskych pretekov 27-ročný Holanďan z tímu Sunweb zapózoval s víťaznou trofejou a potom k svojmu programu povedal:

„Viem už, ktoré preteky absolvujem, ale zatiaľ to nebudem prezrádzať. Stane sa tak 5. januára, keď máme tímovú prezentáciu a tam oficiálne oznámime náš program. Takto si necháme ešte mesiac na kalkulovanie a možné zmeny.“

Dumoulin priznal, že trasa 101. ročníka Giro d'Italia ho motivuje, najmä sa mu pozdáva 44,2 km časovkárskych kilometrov. To isté však zrejme platí aj o Tour de France, kde ho láka tiež zdvihnúť nad hlavu víťaznú trofej.

Talian Vincenzo Nibali (vľavo) a Holanďan Tom... Foto: SITA/AP, Daniel Dal Zennaro
Nibali Dumoulin Talian Vincenzo Nibali (vľavo) a Holanďan Tom Dumoulin na prezentácii Giro d'Italia 2018.

„Akákoľvek trať v Taliansku sa mi zalieča. Milujem túto krajinu a je ťažké povedať nie Giru. Budúcoročné preteky budú určite pekné. Predstavujú mix rôznych typov profilov, ale neoznačil by som ich za perfektné z môjho pohľadu. Privítal by som ešte viac kilometrov v časovkách, ale chápem organizátorov, že to chcú urobiť čo najviac vzrušujúce s možnosťou vyhrať pre každého,“ uviedol Tom Dumoulin na webe Cyclingnews.

Je logické, že Team Sunweb po triumfe na storočnicovom Giro dˇItalia, kde Dumoulin zdolal Kolumbijčana Naira Quintanu či Taliana Vincenza Nibaliho, sa v budúcom roku sústredí na Tour de France. Či to však bude s Dumoulinom v hlavnej úlohe, zatiaľ vôbec nie je isté.

„Základná logika znie – pôjdem tam, kde budem cítiť najväčšiu šancu na víťazstvo. Neberiem to tak, že automaticky sa vyberiem na Tour de France, keďže Froome oznámil jej absolvovanie po náročnom Gire. Nemyslím si, že budem mať väčšiu šancu tam zvíťaziť len preto, že on bude unavenejší,“ skonštatoval Dumoulin.

Stoprvá edícia Giro d'Italia sa začne v piatok 4. mája v izraelskom Jeruzaleme a po 2546 km vyvrcholí v nedeľu 27. mája kritériom v uliciach Ríma. Na trase bude osem horských dojazdov do kopca vrátane štyroch v záverečnom týždni pretekov.

Chýbať nebude jedno z najstrmších stúpaní na európskych cestách Monte Zoncolán v 14. etape či tri alpské etapy s koncovkami na Prato Nevoso, Jafferau a Cervinii.

Vôbec po prvý raz v histórii sa stane, že Giro dˇItalia odštartuje na izraelskom území a že preteky prestížnej Grand Tour (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta) sa presunú mimo Európu.

V piatok 4. mája sa bude jazdiť krátka časovka na 9,7 km v Jeruzaleme. Aj ďalšie dve etapy povedú izraelským územím s cieľovými mestami Tel Aviv a Eilat.

„Som nadšený tým, že sa Giro začne prvýkrát mimo Európy. Myslím si, že je to skvelé rozhodnutie organizátorov. Sám som mal možnosť byť v Izraeli v roku 2012 a podpora fanúšikov bola úžasná,“ uviedol Španiel Alberto Contador, ktorý v tomto roku po absolvovaní Vuelty ukončil bohatú a úspešnú kariéru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vincenzo Nibali #Tom Dumoulin #Giro d´Italia 2018