Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federálny sudca určil limity pri obhajobe Armstronga, jeho právnik sa teší

Slávna veta dopingového hriešnika Lancea Armstronga "Všetci predsa podvádzali!" ako obhajoba pred súdom možno zaznie aj v máji budúceho roku.

29.11.2017 15:10
Lance Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong na charitatívnej jazde v júni 2016.
debata

Vtedy sa 46-ročný Texasan postaví pred federálny súd, aby čelil viacročnej žalobe americkej vlády. Tá požaduje, aby športovec, ktorý vedome podvádzal, vrátil 32,3 milióna dolárov, ktoré mu vyplatil štátny prevádzkovateľ poštových služieb U.S. Postal Service vo forme sponzoringu.

Okrem toho si nárokuje aj na vysoké odškodné, suma by sa mala vyšplhať až do 100 miliónov dolárov.

Aktuálne sa však americký federálny sudca Christopher Cooper čiastočne dohodol s Armstrongom a nariadil, že niektoré jeho argumenty o masívnom rozšírení dopingu v cyklistike môže použiť na svoju obhajobu. Rovnako Cooper určil limity pre obe zúčastnené strany, ktoré dôkazy budú môcť predložiť pred súdom a ktoré nie.

„Tento prípad nie je o tom, čí pán Armstrong dopoval alebo nie. Pôjde o to dokázať, v akom rozsahu a či vôbec bola poškodená vláda jeho dopingom,“ upozornil americký sudca na webe denníka USA Today.

Súdne pojednávanie sa uskutoční v máji 2018 takmer 5 rokov po tom, čo federálna vláda vstúpila do procesu proti Armstrongovi.

„Myslím si, že je to pre nás dobré, tešíme sa z toho, čo nariadil federálny sudca. Podľa aktuálneho rozhodnutia U.S. Postal Service a vláda musia dokázať, aké škody im spôsobil Lanceov doping a jeho verejné priznanie. Vôbec teda nie je isté, že sponzorstvo nemalo alebo stratilo svoju hodnotu vzhľadom na systematické dopovanie v tíme,“ uviedol právny zástupca Lancea Armstronga Elliott Peters.

Armstrong sa v roku 2013 verejne priznal k systematickému dopovaniu počas kariéry, v ktorej sedemkrát ovládol najväčšie etapové preteky na svete Tour de France. Všetky tituly z TdF, ako aj ďalšie cyklistické ocenenia, ktoré patrili do predmetného „čierneho dopingového obdobia“, mu následne odobrali.

Vyslúžil si tým nálepku najväčšieho dopingového hriešnika v ostro sledovanom vrcholovom športe, ale zároveň dal príčinu na naštartovanie viacerých súdnych procesov proti nemu.

Pôvodne Armstronga zažaloval jeho bývalý tímový kolega Floyd Landis, federálna vláda sa pripojila o tri roky neskôr po Američanovej verejnej dopingovej spovedi. Landis vo svojej žalobe tvrdí, že Armstrong a jeho vtedajší tím U.S. Postal Service spáchali podvod voči vláde, keď jazdil pod vplyvom zakázaných látok, čo neskôr verejne priznal. Ak vláda na súde uspeje, Landis požaduje 25% podiel z vysúdenej čiastky.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #doping #Lance Armstrong