Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan a spol. s ním už nepočítajú. Český šampión sa vracia domov

Po odchode z elitného nemeckého tímu Bora-Hansgrohe bude päťnásobný český majster v cyklistickej časovke Jan Bárta jazdiť za najlepšiu domácu stajňu Elkov Author.

28.11.2017 15:10
Jan Bárta Foto: ,
Jan Bárta si už našiel nového zamestnávateľa.
debata

Zmluvu s kontinentálnym tímom podpísal čoskoro 33-ročný účastník všetkých troch Grand Tours až do olympijského roku 2020.

Rodák z Kyjova jazdil za nemecký tím od jeho založenia v roku 2010. Odchod z najvyššej kategórie WorldTour neberie ako ústup zo slávy, vníma ho skôr ako novú šancu opäť niečo dosiahnuť.

„Vôbec nemám obavy, že by som sa stretol s horšími podmienkami ako doteraz. Často trénujem s dlhoročným kamarátom a novým tímovým kolegom Aloisom Kaňkovským, takže od neho dosť presne viem, do čoho idem. Bicykle a ďalšie vybavenie sú na špičkovej úrovni. Cením si aj to, že mi tím verí a ponúkol mi viacročnú zmluvu,“ uviedol Bárta.

„Keď som v roku 2010 nastupoval do NetAppu, ani sa mi nesnívalo, že budeme raz tím WorldTour. Teraz prichádzam do Elkova, ktorý má tiež obrovský potenciál a ja dúfam, že budem jedným z hnacích motorov, ktorý ho môže posunúť ďalej,“ pokračoval.

Tohtoročná sezóna, pred ktorou sa Bora-Hansgrobe posunula medzi elitu WorldTour, bola pre neho do určitej miery sklamaním.

„Znamenala pre mňa vlastne prvý rok v tíme najvyššej kategórie WorldTour. Paradoxne to ale pre mňa nebola taká výhra, ako by sa mohlo zdať. Zázemie síce bolo skutočne profesionálne, ale pre môj agresívny štýl pretekania, účasť v únikoch, to bola vec, pre ktorú už v tíme nebol priestor,“ pripomenul Bárta.

Ako už skôr priznal, za všetkým mohli byť zhoršené vzťahy so športovým riaditeľom Enricom Poitschkem.

„Zatiaľčo v druhodivíznych tímoch som mal maximálnu podporu, sponzori a vedenie tímov boli nadšení z toho, ako som bol zásluhou môjho aktívneho spôsobu jazdenia viditeľný, tento rok to bolo inak,“ vravel Bárta a dodal:

„Napríklad na Giru som najskôr v druhej etape musel takmer sám desiatky kilometrov sťahovať únik súperov a v ďalších etapách som sa staral o chorého špurtéra Sama Bennetta. To ma stálo obrovské množstvo síl a potom som bol celé Giro takmer neviditeľný. Chuť som si aspoň trochu napravil šiestym miestom v časovke.“

debata chyba
Viac na túto tému: #časovka #Bora-Hansgrohe #Jan Bárta #Elkov Author