Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Trojnásobný šampión Freire: Sagana nezastavia ani Tirolské Alpy

Hoci ich nezískal trikrát po sebe ako Peter Sagan, aj Óscar Freire má v zbierke tri tituly svetového šampióna v cestnej cyklistike. Španielska legenda si myslí, že Sagan má na to, aby sa stal prvým jazdcom, ktorý vyhrá MS štyrikrát v rade. A to aj napriek tomu, že trať budúcoročného svetového šampionátu v Rakúsku by mala skôr vyhovovať čistokrvným vrchárom.

18.11.2017 09:00
Peter Sagan, Richmond Foto: ,
Peter Sagan v cieli pretekov MS v Richmonde 2015.
debata

Organizátori MS 2018 v Innsbrucku pripravili skutočne náročný profil. Jazdci sa budú musieť popasovať s 4670 metrami prevýšenia. Trať obsahuje sedem stúpaní na 1039 m vysoký Igls. V poslednom zo siedmich okruhov čaká výstup na Gramartboden, ktorý má 25-percentné stúpanie.

Trať bude mať celkovo 265 km. Mnohí ju považujú za najťažšiu od šampionátu v roku 1995 v Kolumbii, kde triumfoval Španiel Abraham Olano.

Freire je jedným z pätice jazdcov v histórii, ktorí vyhrali MS tri razy. Okrem neho a Sagana sú to Talian Alfredo Binda a Belgičania Rik Van Steenbergen s Eddym Merckxom. Slovenský fenomén je jediný, ktorý to dokázal v jednom slede.

„Veľa sa rozpráva o náročnosti budúcoročnej trate v Rakúsku, ale nie som si istý, či na tom až tak záleží,“ uviedol 41-ročný Freire v rozhovore pre portál Cyclingnews a pokračoval:

„Pamätám si na šampionát v Portugalsku 2001. Okruh bol veľmi náročný, ale celý pelotón to od začiatku zobral zľahka. Takže aj keď to organizátori chceli urobiť ťažkým, nemali ako. Pelotón jazdil pokope a aj tak sa nakoniec rozhodlo v hromadnom dojazde.“

Freire si myslí, že ak bude Sagan vo forme, na náročnosti trate nebude záležať.

„Sagan v súčasnosti skutočne veľa vyhráva, je dominantný. Ak bude mať tú správnu formu, tak na profile trate nebude záležať. Šampionát v Richmonde 2015 vyhral po úniku. Druhý titul získal v dramatickom finiši, ale našiel si správne miesto na útok vo veľmi ťažkom závere,“ vravel Španiel a pokračoval:

„A tento rok to urobil perfektne, keď správne odhadol svoje sily do posledného metra. Ale ak by bola cieľová rovinka o 50 metrov kratšia či dlhšia, tak nevyhrá. Načasovanie mal ideálne.“

Iní analytici zase tvrdia, že rozdiel medzi Bergenom 2017 a Innsburckom 2018 až taký veľký nie je. V Nórsku jazdci nastúpali 3600 metrov, v Rakúsku to má byť „len“ o tisíc viac.

Podľa Freireho sa však všetko nedá naplánovať dopredu. Obzvlášť na trati, kde je veľa stúpaní.

„Je to všetko veľmi relatívne. Jednoducho nemôžete odhadnúť, ako to dopadne. Napríklad klasika Miláno-San Remo. Tam je Sagan každý rok pasovaný za favorita, ale ešte tie preteky nevyhral. Na MS sa môže stať hocičo. Trať je taká náročná, že možno bude sedieť aj Chrisovi Froomovi,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Innsbruck 2018 #Óscar Freire