Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sebavedomý kráľ špurtérov. Zdolám hocikoho, tvrdí Saganov rival

V uplynulej sezóne dosiahol 14 víťazstiev a patril medzi najúspešnejších cyklistov v pelotóne. Doslova žiaril v prvej polovici Tour de France, keď vyhral päť etáp v priebehu jedenástich dní. Aj budúci rok bude Marcel Kittel patriť medzi najsilnejších jazdcov v hromadných dojazdoch a rovnako ako posledné roky medzi hlavných rivalov Petra Sagana.

15.11.2017 11:57
debata
Marcel Kittel patrí v pelotóne medzi top... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Kittel Marcel Kittel patrí v pelotóne medzi top špurtérov na svete.

„Bol to skvelý rok. Dosiahol som takmer všetky ciele, ktoré som si vytýčil. Jediné, čo ma mrzí je, že som nevyhral etapu na pretekoch Paríž-Nice, kde som chcel uspieť. Inak som so sezónou 2017 maximálne spokojný,“ bilancoval 29-ročný Nemec pre magazín Procycling.

Sezónu odštartoval víťazne hneď v januári. Na Okolo Dubaja ovládol tri etapy a napokon aj celkovú klasifikáciu.

„Chcel som ísť čo najlepšie a napokon z toho bol celkový triumf. Nepotrebujem veľa trénovať, potrebujem súťažiť. Preteky sú najlepší tréning. V Dubaji to vyšlo a správne ma nabudilo na celú sezónu,“ opísal úvod ročníka.

Do júna 2017 dosiahol celkovo deväť triumfov a potom prišla na rad Tour de France – so štartom v jeho rodnej krajine.

Kráľ špurtérov Kittel Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marcel Kittel ako víťaz 1. etapy na Okolo...

„Na Tour som bol veľmi motivovaný. Mal som formu, veril som si. Päť víťazstiev za jedenásť dní, to nie je najhoršie, však? Znie to trochu zvláštne a magicky, ale jednoducho sa to stalo – rovnako ako sa stávajú iné veci v živote. Bol som dobre pripravený a samozrejme, mal som potrebnú dávku šťastia,“ vravel Kittel.

V prvej polovici Tour na neho nikto nemal. V druhý deň podujatia zničil konkurenciu v Liége a potom rivali začali odpadávať ako muchy. Dvaja jeho hlavní sokovia odpadli po vzájomnom kontakte v 4. etape – Mark Cavendish sa zranil a Petra Sagana diskvalifikovali traťoví komisári.

Arnaud Démare ochorel. André Greipel, Alexander Kristoff a Nacer Bouhanni boli z formy. Dylana Groenewegena trápila nevyrovnanosť výkonov. Z hlavných konkurentov zostal len Edvald Boasson Hagen, ktorý mal pôvodne pomáhať Cavendishovi.

Kittel viedol bodovaciu súťaž s masívnym náskokom a zelený dres mu mal vydržať až do Paríža. Ale potom prišli problémy.

„Po 11. etape mal začal trápiť žalúdok. Zobralo mi to energiu, ale dostalo som sa z toho. Potom som prechladol, čo je normálne – ak nemôžete jesť, vaše telo oslabne, váš imunitný systém oslabne a dostanete nádchu. No a potom som utrpel pád. Aj moje telo má limity,“ pokračoval.

Pád, ktorý utrpel v úvode prvej alpskej etapy na Serre Chevalier, nebol až taký vážny, ale v spojitosti s únavou a chorobami ho dorazil.

„Mal som narazené rameno, bedro a skutočne som nemohol poriadne zaberať do pedálov. Nebolo to nič vážne, ale kombinácia toho všetkého ma dostala. Nemohol som sa dostať do rytmu, ktorý potrebujete na to, aby ste zdolali náročné stúpania v Alpách. Mal som smolu, že som spadol práve v tej etape,“ vravel.

Počas doby, keď mal Kittel zdravotné problémy, znížil Michael Matthews manko v bodovacej súťaži zo 133 na 9 bodov. Potom prišlo Nemcovo odstúpenie a Matthews si zelený dres postrážil až od Paríža.

„Vedenie v bodovacej súťažia a zelený dres – to všetko sa dialo bez toho, aby som sa na to nejako extra sústredil. Samozrejme, bol to jeden z mojich cieľov, ale pre mňa znamenali viac etapové triumfy. Nechcel som sa sám seba dostávať pod tlak. Po jedenástej etape som si uvedomil, že má blízko k tomu, aby som bodovačku vyhral. Povedal som si, že teraz alebo nikdy. Napokon to však nevyšlo,“ smútil.

Po rekonvalescencii sa vrátil do pelotónu na pretekoch BinckBank Tour v Beneluxe a na podujatí EuroEyes Cyclassics v Hamburgu. Ale ani jedny nedokončil.

„Teraz už viem, že po Tour som si mal dopriať viac oddychu. Návrat som uponáhľal a tak som aj dopadol. Ale bolo to moje rozhodnutie a ja som sa z toho poučil. Myslel som, že súťaženie ma vráti do psychickej pohody, ale bolo to naopak. Nedávno som videl svoju fotku z pretekov v Hamburgu a vyzeral som na nej skutočne unavený,“ rekapituloval.

Z dôvodu fyzickej i psychickej vyčerpanosti chýbal aj na MS v Bergene a záver ročníka úplne vynechal. V novej sezóne však chce opäť potvrdiť príslušnosť k špurtérskej špič­ke

„Som presvedčený, že ak som vo forme a zdravý, môžem zdolať hocikoho. Z nikoho nemám strach. Samozrejme, v pelotóne je veľa kvalitných špurtérov. A navyše potrebujete silný tím, ktorý vás ochráni v záverečných dvoch-troch kilometroch, keď sa vpredu odohrávajú najväčšie súboje o pozície pred šprintom,“ vravel Kittel a dodal:

„Ja sa snažím kontaktom vyhýbať. Oberajú vás o silu a energiu, ktoré potrebujete vo finiši. Ak chcete uspieť v závere, musíte jazdiť rozumne. A byť v správnom čase na správnom mieste.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Marcel Kittel