Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vybrúsil majstrovský diamant. Peter je perfekcionista, vraví Saganov kouč

Patxi Vila Errandonea pôsobí ako športový riaditeľ a tréner v cyklistickom zoskupení Bora-Hansgrohe. Od roku 2015 je osobným koučom Petra Sagana, s ktorým predtým pôsobil aj v tíme Tinkoff. Štyridsaťdvaročný Bask má podľa mnohých odborníkov výrazný podiel na špičkových výsledkoch slovenského fenoména v uplynulých troch rokoch.

14.11.2017 06:00
Patxi Vila Peter Sagan Foto:
Patxi Vila (prvý zľava) a jeho zverenec Peter Sagan (vpravo).
debata

Od momentu, keď začala ich vzájomná spolupráca, Sagan získal tri tituly svetového šampióna, dvakrát vyhral bodovaciu súťaž na Tour de France, triumfoval na Okolo Flámska a dosiahol veľa ďalších úspechov.

Vila je bývalým profesionálnym jazdcom. Pôsobil v zoskupeniach iBanesto.com a Lampre. Jeho najväčším individuálnym úspechom je etapové víťazstvo na Paríž-Nice 2006 a celkové druhé miesto na týchto pretekoch v rovnakom roku.

Podobne ako veľký počet cyklistov v tom čase, aj on má svoju dopingovú minulosť. V roku 2008 mal pozitívny dopingový test na testosterón, za čo dostal 18-mesačný dištanc. Aktívnu kariéru ukončil v roku 2012, o tri roky nastúpil do stajne Tinkoff-Saxo na pozíciu športového riaditeľa.

V rozhovore pre portál Cycling Weekly opísal tréningový plán, ktorý čaká Petra Sagana v úvode prípravy na novú sezónu. Jeho podobu sme vám priniesli pred niekoľkými dňami.

Publicista Nick Busca sa s Vilom rozprával o špecifikách Saganovho tréningu, o jeho celoročnej príprave i o tom, čo robí jeho zverenca výnimočným v porovnaní s konkurenciou.

Kedy sa začala vaša spolupráca s Petrom Saganom?

Dali sme sa dokopy po klasikárskej sezóne v roku 2015. Vtedy som pôsobil ako športový riaditeľ v tíme Tinkoff a osobne som mal na starosti troch jazdcov. Vedenie stajne ma poverilo trénovať aj Sagana a ja som súhlasil.

Aké mal Sagan v tom čase rezervy? Na čom ste museli pracovať najviac?

Keď začnete trénovať jazdca, ktorý už v tom čase bol schopný vyhrať 25 pretekov za sezónu, tak je vám jasné, že ten chalan robí niečo dobre. Mojou prvou úlohou bolo pozorne ho počúvať a porozumieť jeho jazdeckej mentalite. Nechcel som ho v žiadnom prípade meniť, veď už vtedy vedel vyhrávať. Každý špičkový jazdec má svoje prednosti a vy ako tréner musíte zistiť, aké to sú. Musíte sa dostať do jeho jadra a pochopiť, v čom je skutočne dobrý. To musíte podporovať a až neskôr začať pracovať na veciach, v ktorých zaostáva. Peter nepotrebuje žiadnu špeciálnu tréningovú štruktúru, čo nebýva zvykom. Samozrejme, určitú áno, ale hlavné je, aby ste ho počúvali. To je jedna z jeho hlavných silných stránok – spätná väzba, ktorú vám dáva, je perfektná.

Čo vás najviac zaujalo pri práci s ním?

Je niekoľko výnimočných vecí v súvislosti s Petrom. Prvou je jeho schopnosť rozumieť svojmu telu a vedieť, čo potrebuje. Kedy oddychovať, kedy trénovať viac, kedy zapracovať na sile alebo na vytrvalosti. V tomto je moja práca uľahčená, pretože on vám sám povie, čo potrebuje. Ďalšia vec je skutočnosť, že pred pretekmi musí byť čerstvý. Ak priveľa trénuje, alebo často preteká, a pred pretekmi sa necíti svieži, tak síce dosiahne kvalitný výsledok, ale nie žiadny výnimočný.

Peter Sagan v zelenom Fotogaléria - 94 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan.

Aké je to trénovať jazdca s veľkým charakterom a svojskou osobnosťou?

Je to náročné. Platí pravidlo, že čím lepší cyklista, tým komplikovanejšia osobnosť. V prípade Petra musíte mať vždy pripravené odpovede, lebo on sa neustále pýta. Musíte byť schopný vedieť reagovať 24 hodín, 7 dní v týždni. Stále chce vedieť viac a aj to je dôvod, prečo je veľký šampión. Zároveň je perfekcionista. V tom sme rovnakí a preto medzi nami niekedy vznikajú spory. Poviem to na rovinu – nie vždy je to medzi nami ideálne.

Ako rýchlo začal reagovať na váš štýl koučingu?

Na začiatku som ho len počúval a naordinoval mu všeobecný tréning. Začali sme spolupracovať v apríli 2015 a prvým veľkým podujatím bol svetový šampionát v Richmonde (Sagan triumfoval po sólovom úniku 13 km pred cieľom). Mali sme na to šesť mesiacov. Na konci toho roka som si povedal, že teraz už skutočne pracujeme spolu a viem, ako mu môžem pomôcť.

Dodržiava Peter špeciálny výživový plán?

Ani nie. Má dobrú výživu, ale nepotrebuje sa na to špeciálne zameriavať. Stravuje sa kvalitne a v dostatočnom množstve, ale nie je to tak, že by počítal každú kalóriu. Tím má špecialistov na výživu a všetky produkty, ktoré jazdci dostávajú, sú kvalitné.

Ako rozdeľujete jeho ročný tréningový plán?

V súčasnosti máme tri vrcholy sezóny – klasiky, Tour de France a majstrovstvá sveta. Klasikárska sezóna trvá od pretekov Miláno-San Remo po monument Paríž-Roubaix. Potom formu ladíme na Tour a následne na svetový šampionát, pred ktorým sú vrcholom prípravy preteky v Kanade – Grand Prix Cycliste de Québec and Grand Prix Cycliste de Montréal.

Aký náročný je prechod z klasík na Tour de France?

Po klasikárskej sezóne vždy na štyri až šesť dní tréning úplne vypustíme. Potom začneme so silovým tréningom, zapojíme do toho aj horskú cyklistiku. Cieľom je osviežiť nielen jeho telo, ale aj myseľ. Toto obdobie zväčša trvá dva až tri týždne, potom sa vraciame k normálnemu tréningu. Najväčšia zmena, čo sa týka prípravy na klasiky a na Tour, je jazdenie v kopcoch. V máji chodíme na Okolo Kalifornie. Tieto preteky nám nastavia zrkadlo, ako na tom sme v tomto bode sezóny.

Ako sa pripravujete na svetové šampionáty?

Tento rok (Sagana diskvalifikovali z Tour) sme mali na prípravu na MS viac času. Predchádzajúce roky sme boli v časovej tiesni. Teraz to bolo iné. Zvyčajne na prípravu medzi týmito dvoma vrcholmi nebýva veľa času.

Ako ste zo Sagana urobili takého rýchleho špurtéra?

Ja si nemyslím, že Peter je výnimočne rýchly. Vie byť rýchly, ale nie je od prírody rýchly. Samozrejme, rýchlosť potrebuje, pretože v závere pretekov rozhodujú sekundy, ale nevyhráva kvôli tomu, že sa narodil ako super rýchly špurtér. Jeho schopnosť špurtovať v správnom momente sme získali kombináciou sily a faktu, že sa vie počas pretekov udržať v ‚čerstvom‘ stave. Jednoducho povedané – dostať sa do cieľovej rovinky svieži a byť rýchlejší ako klasickí špurtéri. Nevyhráva preto, že je rýchlejší, ale preto, že pred finišom nie je taký unavený ako konkurencia. V tomto je veľmi podobný Tomovi Boonenovi. Ten na začiatku kariéry vyhrával jeden hromadný dojazd za druhým, ale potom sa viac sústredil na výdrž a vytrvalosť. V Boonenovej kariére častokrát hľadám inšpiráciu v tom, akým smerom sa s Petrom môžeme uberať.

V cyklistike pôsobíte viac ako 20 rokov. Ako veľmi zmenili tento šport užívanie dopingu a v súčasnosti najmodernejšie technické postupy?

Vďaka Bohu, že cyklisti, s ktorými v súčasnosti pracujem, o dopingu ani len nehovoria. V pelotóne stále bude jedno percento tých, ktorí uvažujú nad podvodom a uchýlia sa k zakázaným látkam. Ale všeobecne platí, že cyklistická komunita sa veľmi snaží temnú minulosť napraviť. Do cyklistiky prenikli aj veda a technika. Je čoraz viac jazdcov, ktorí sa sústredia na čísla z vonku a prestali počúvať svoje telá a venovať sa len cyklistike. To sa musí zmeniť. Pretože v tomto strácame dôležitú časť cyklistickej kultúry a celé to, čo vlastne znamená byť jazdcom v sedle.
(poznámka: Vila i vedenie Bora-Hansgrohe odmietli komentovať Vilovu dopingovú minulosť a jeho dištanc z roku 2008.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #tréning #Bora-Hansgrohe #Patxi Vila