Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Tour de France kraľoval horám. Teraz nosí sukne

Bol pionierom britskej cyklistiky, viac ako dve desaťročia jej najlepším jazdcom. Doteraz je jediný Brit, ktorý vyhral vrchársku súťaž na Tour de France.

10.11.2017 06:00
debata (2)

Ako elitný vrchár žal úspechy aj na ďalších pretekoch Grand Tours – Giro d'Italia a Vuelta a Espaňa. Kopce a náročné stúpania však neboli jediné, s čím musel Robert Millar (59) bojovať. Rozbroje vo svojej mysli a krízu osobnosti vyriešil až chirurgickým zákrokom. Z Millara sa po zmene pohlavia stala Philippa Yorková.

Samotár z Glasgowa

Od detstva bol iný. Vyrastal na glasgowskom predmestí Gorbals, kde rovnako ako v celej krajine kraľoval futbal. Jemu však učaroval bicykel. Okolie škótskej metropoly je stvorené na dlhé cyklotúry, na ktoré sa mladý Robert vydával. V lokálnom klube patril medzi najlepších, ale keď prišlo na spoločné posedenia, rýchlo sa vytratil.

„Často sme kempovali pri jazere Loch Lomond. Robert však s nami nikdy nesedel. Odišiel zopár metrov ďalej a rozložil si vlastný oheň. Nebolo to tak, že nemal rád ľudí. Jednoducho bol samotár,“ spomínal jeho prvý tréner John Storrie.

Ako 20-ročný opustil Veľkú Britániu a zamieril do Francúzska. V Paríži sa stal jazdcom vtedy prestížneho klubu ACBB. Briti nemali povesť kvalitných cyklistov a Millar – ak sa chcel v stajni udržať – musel dosahovať lepšie výsledky ako domáci pretekári.

„Vpred ma hnala mentalita ľudí z Glasgowa, ktorí mi vraveli, že zo mňa nikdy nebude úspešný jazdec. Každý tvrdil, že špičkový cyklista sa musí narodiť na kontinente,“ priznal Millar v životopisnej kni­he.

Top vrchár

V roku 1979 získal ocenenie pre top amatérskeho cyklistu vo Francúzsku. Odvtedy jeho hviezda rapídne stúpala. Podpísal prvú profesionálnu zmluvu s tímom Peugeot.

V roku 1983 a 1984 vyhral pyrenejské etapy na TdF, o rok neskôr skončil celkovo druhý na Vuelte. Rovnaké umiestnenie dosiahol aj na Gire 1987. Svet zostal ohúrený Britom, ktorý v kopcoch zdolával najlepších vrchárov z kontinentu.

V pelotóne jazdil sám a taký bol aj mimo trate. Na spoločnej debate s mladými cyklistami sa ho raz pýtali, aké sú jeho najkrajšie zážitky z TdF.

„Nikto z vás Tour nejazdí, takže by ste sa na ňu nemali ani pýtať. Skúste vymyslieť inú otázku,“ prekvapil odpoveďou. Typický Millar – bez taktu, ale za to úprimný a priamy.

Prenasledovaný bulvárom

Po ukončení kariéry sa vrhol na trénerstvo. Dlho však pri ňom nevydržal. A potom sa po ňom zľahla zem. Vytratil sa z cyklistiky i verejného života.

Od roku 2000 sa v britskom bulvári začalo špekulovať, že podstúpil zmenu pohlavia. Pred jeho domom hliadkovali fotografi, novinári obháňali členov rodiny či susedov.

Millar sa médiám naďalej vyhýbal a bojkot ukončil až toto leto. Svetu predstavil svoju novú identitu – Philippu Yorkovú.

„Prišla som na to, v čom je rozdiel, a vyrovnala sa s tým. Nebolo to cez noc, trvalo to dlho. Necítila som, že som niekde uzamknutá. Skôr to bol pocit, že nežijem život, aký by som mala,“ povedala Yorková v jednej z prvých reakcií.

Chce pomáhať

Odhalenie identity jej pomohlo. Vrátila sa k cyklistike prostredníctvom mikrofónu, keď pre britskú televíziu ITV4 komentovala tohtoročnú Tour. Pre portál cyclingnews.com pravidelne píše blogy a hovorí o snahe pomôcť ľuďom s podobným životným osudom.

„Cyklistika sa stal masovým športom a preto je aj na nás, aby sme otvorene hovorili o veciach rovnosti. Že vo špičkovom futbale nie sú homosexuáli? Smiešne tvrdenie. Len sa boja odhaliť svetu. Majú strach, že ich verejnosť odsúdi. Predsudky a intolerancia musia zmiznúť,“ uviedla v rozhovore pre Times.

Priznala, že so zmenou pohlavia začala v roku 1999. Dve operácie bulvár odhalil.

„Urobil mi zo života peklo. Moja vtedy dvanásťročná dcéra musela čeliť otázkam, ktorým nerozumela. Bolo to náročné obdobie. Teraz je to už iné. Mám podporu svojich najbližších a cítim, že aj verejnosť sa na to celé už pozerá inak.“

Lepší svet

V interview pre Times sa Yorková dotkla aj svojej dopingovej minulosti. V roku 1992 Millara uznali vinného z užívania testosterónu, hormonálny doping mu zistili pri testovaní na Vuelte. Nasledoval trojmesačný dištanc.

„Vtedy to bral každý. A vlastne nikto nevedel, čo mu tímoví lekári predpísali. Žijete rovnakou kultúrou a spôsobom, akým žijú ľudia okolo vás. Myslím, že každý z nás bol obeťou toho systému,“ vravela.

Písaním a blogovaním chce pomôcť tým, ktorí zažívajú podobný životný príbeh.

„Nie je to choroba, tak sme sa narodili. Svet musí prijať všetkých. Aj takých, ako som ja. Ak sa začneme viac chápať a tolerovať, potom bude táto planéta lepšie miesto pre život,“ dodala Yorková, v minulom storočí známa ako fenomenálny cyklista Robert Millar.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Robert Millar #Phillippa Yorková