Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Horský šprint, kopcovitá časovka. Francúzi šili trať pre svojich a proti nude

Nie je to ani tak dávno, čo sa jednotlivé ročníky Tour de France podobali ako vajce vajcu. Prvý, rovinatý týždeň, zakončila individuálna časovka. Nasledovali dva horské bloky v Alpách a Pyrenejách. V závere, tesne pred príjazdom na Elyzejské polia, rozhodol o víťazoch a opäť súboj s časom.

22.10.2017 14:20
Tour de France, Alpe d´Huez Foto: ,
Zákruta číslo sedem na Alpe d´Huez patrí dlhodobo holandským fanúšikom.
debata (2)

Organizátori najslávnejšieho cyklistického podujatia sa zmenili a s nimi aj Tour. Už nie je vypočítateľná ako kedysi. Chce prekvapiť. A po nevydarenom roku, ktorý z času na čas nudil, túži zabávať. Od prvých kilometrov na ostrove Noirmoutier-en-l'Ile v provincii Vendée až po ostrý finiš na Champs-Élysées.

Spomínate si ešte na časy, keď na francúzskych cestách dominoval Američan Lance Armstrong? O jeho triumfe vopred nik nepochyboval. Čakalo sa len na dve, maximálne tri etapy, v ktorých svoju, dopingom umocnenú suverenitu potvrdil.

Etapa č. 9: Arras Citadelle – Roubaix, 154 km

Christian Prudhomme, aktuálny šéf Tour de France, tentoraz vymyslel itenerár, v ktorom by sa malo bojovať o čelné pozície častejšie. V kopcoch, na kockách, ale aj nevyspytateľnom vetre. Najuznávanejšie cyklistické stránky sa zhodujú, že budúci rok si Christopher Froome a spol. budú musieť dávať obzvlášť pozor v piatich etapách.

„Vôbec nerozumiem, prečo sa rozhodli pre mačacie hlavy,“ lamentoval Eusebio Unzué, generálny riaditeľ španielskeho tímu Movistar, po tom, ako organizátori definitívne odhalili trasu júlových pretekov. Nie div, kocky, ktoré zdobia kráľovnú slávnych klasík Paríž – Roubaix, môžu znamenať aj definitívnu stopku pre jeho najväčšiu hviezdu. Útly Nairo Quintana bude na tradičných pavé trpieť.

Francúzska tlač sa mesiace predbiehala v „zaručených“ informáciách zo zákulisia Tour. O tom, že trať povedie po hrboľatej dlažbe, nebolo pochýb. Novinári však písali maximálne o troch kilometroch kociek. Oficiálne predstavenie ale šokovalo všetkých. Nie tri, päť a dokonca ani desať. Cyklisti a ich krehké stroje budú odolávať silným otrasom na úseku dlhom 21,7 kilometra.

Profil etapy č. 9. Foto: letour.com
Tour de France 2018 Profil etapy č. 9.

Výzva pre cyklistov, hodená rukavica iným športovým podujatiam. V ten deň sa bude hrať aj finále svetového futbalového šampionátu, v Londýne zasa vyvrcholí mužská časť tenisového Wimbledonu.

Nielen Quintana, na nerovnej trati si budú musieť dávať pozor všetci. Ak zaprší, aj najzručnejší, ako napríklad Peter Sagan. Kocky sú postrachom favoritov – v roku 2004 na nich stroskotali nádeje Ibana Maya, v 2010 si na nich vybral zlý deň Frank Schleck. Na mokrej a náročnej trati skončil v roku 2014 aj Froome. Brit sa však vtedy nedostal ani k prvému úseku pavé.

Etapa č. 10: Annecy – Le Grand Bornand, 159 km

„V tento deň budú pretekári útočiaci na celkový triumf pod najväčším tlakom. Existuje veľké riziko, že práve tu stratia vzácny čas,“ zamyslel sa technický riaditeľ Tour Thierry Gouvenou. „Pre tých, ktorí sa nevyrovnajú s úvodnými rovinatejšími etapami, bude prechod do hôr brutálny,“ vysvetlil.

Alpské dobrodružstvo cyklisti odštartujú na úpätí hory Col de la Croix Fry s následnou novinkou – Montée du Plateau des Glières. Má síce iba šesť kilometrov, ale s priemerným 11-percentným sklonom a dvojkilometrovým úsekom po nespevnenej ceste to bude prvý vážny test pre špičkových vrchárov.

Strojové tempo britského zoskupenia Sky je neodmysliteľnou súčasťou posledných ročníkov Tour de France. „Predpokladá sa, že Froomova partia príde do Francúzska opäť s rovnakým scenárom. Či to bude naozaj tak, ukáže práve táto etapa,“ píše cyclingnews com.

Etapa č. 12: Bourg-Saint-Maurice Les Arcs – Alpe d’Huez, 175 km

To, že sa pelotón po troch rokoch opäť vráti na azda najslávnejšiu horu celého podujatia, bolo vopred jasné. O ceste, ktorá povedie k absolútnemu vrcholu budúcoročnej Tour, sa však dlho špekulovalo.

Profil etapy č. 12. Foto: letour.com
Tour de France 2018 Profil etapy č. 12.

Prudhomme napokon stavil na históriou overenú istotou. Ikonickému Alpe d’Huez budú predchádzať chuťovky Col de la Madeleine a Col de la Croix de Fer. Celkovo viac ako 5-tisíc výškových metrov na trati dlhej 175 kilometrov.

Etapa č. 17: Bagnères-de-Luchon – Saint-Lary-Soulan, 65 km

Namiesto maratónu rýchly šprint. Je nepísaným pravidlom, že najviac vzruchu na 21-dielnych pretekoch Grand Tour neprinášajú dlhé, kráľovské etapy, ale tie kratšie, ktoré merajú zhruba sto kilometrov. Budúci rok však prinesie niečo málovídané. V Pyrenejách budú cyklisti útočiť a šprintovať už od štartu. Cieľ bude vzdialený iba 65 kilometrov.

Hore, dole, hore, dole a ešte raz hore. A medzitým nič, žiadna rovina. Organizátori netaja, že tento deň má byť šitý proti tímu Sky. Žiadne nudné tempo v znamení spoľahlivého naftového motora, ale zábava ako sa patrí. Vo vysokých otáčkach od úvodu až do konca.

Profil etapy č. 17. Foto: letour.com
Tour de France 2018 Profil etapy č. 17.

„Do Paríža už nebude zostávať veľa dní, cyklisti bojujúci o žltý dres pôjdu až na dno svojich síl,“ tvrdí britský denník The Telegraph. „Ak sa v tejto etape neudeje nič mimoriadne, bude to pre všetkých obrovské sklamanie,“ dodáva internetový portál cyclingweekly.com.

Etapa č. 20: Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette (časovka), 31 km

K Tour de France odjakživa patrí aj individuálna časovka. Aj keď sa v posledných rokoch snažia organizátori jej vplyv na celkové umiestnenie pretekárov potlačiť, úplne sa im to nedarí. A to ani v prípade, že Francúzi majú v hre o žltý dres horúce želiezko – Romaina Bardeta.

Ten si však s časovkovým špeciálom a dlhými rovinami vôbec nepotykal. Možno aj preto bude tentoraz súboj s chronometrom iný. Výrazne kopcovitý. „Ale ak chce Bardet pomýšľať na celkový triumf, musí byť na štarte tejto etapy už v žltom. Francúz si len ťažko mohol vypýtať priaznivejší profil budúcoročných pretekov,“ uzatvára cyclingnews.com.

Profil etapy č. 20. Foto: letour.com
Tour de France 2018 Profil etapy č. 20.

Domáci pretekár vyhral Tour naposledy v roku 1985. Bernard Hinault odvtedy márne čaká na svojho nasledovníka. Zdá sa, že organizátori urobili, čo mohli. Teraz je rad na ich cyklistoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2018