Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred piatimi rokmi vzali Američanovi Armstrongovi tituly z Tour de France

Kariéra Lancea Armstronga, kedysi ospevovaného cyklistu a sedemnásobného víťaza Tour de France, sa definitívne uzavrela začiatkom roku 2011.

21.10.2017 09:36
Lance Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong.
debata

Pokojného športového dôchodku sa ale tento Američan nedočkal. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) mu totiž pred piatimi rokmi, 22. októbra 2012, všetky tituly kvôli dopingu odobrala a navyše ho doživotne vylúčila z cyklistických pretekov. UCI potvrdila verdikt Americkej antidopingovej agentúry (USADA), ktorá ho vinila z užívania krvného dopingu, rastového hormónu, steroidov, testosterónu a ďalších látok.

Lance Armstrong pritom až do poslednej chvíle odmietal, že by niekedy nedovolené prostriedky užíval. Priznal sa až štvrť roka potom, čo prišiel o všetky tituly z najslávnejších cyklistických pretekov na svete, americkej moderátorke Oprah Winfrey. Armstrong pri interview pôsobil značne nervózne a nesvoj a na otázky o dopingu zodpovedal len áno, alebo nie. Počas niekoľkých minút sa ale priznal ku všetkému, čo vždy odmietal.

Pripustil tiež, že jeho priznanie prichádza neskoro. Zakázané látky vraj užíval kvôli svojej „bezohľadnej“ túžbe po víťazstve, zveril sa Oprah. Bez nich to podľa jeho slov ale vraj nešlo, rovnaký názor zopakoval aj o pol roka neskôr vo francúzskom denníku Le Monde. „Záleží na pretekoch. Tour de France? Tá sa bez dopingu vyhrať nedala,“ uviedol v roku 2013 dnes štyridsaťšesťročný Texasan.

Armstrongov príbeh býval pritom ukážkou vôľa po víťazstve i po živote. Najmladší profesionálny majster sveta na ceste (1993) totiž v októbri 1996 oznámil, že trpí rakovinou semenníkov a má päťdesiatpercentnú šancu na prežitie. O sedem mesiacov neskôr bol ale zdravý a vo februári 1998 už opäť pretekal.

Potom nasledovala séria na Tour, po ktorej v roku 2005 ukončil kariéru. Vrátil sa ešte nakrátko v rokoch 2009 až 2011. Podozrenia z dopingu síce u Armstronga existovali vždy, z testov ale dlho vychádzal s čistým štítom. Zlomilo ho až vyšetrovanie USADA.

Armstrong po priznaní k dopingu utrpel veľké finančné straty. Prišiel o všetkých sponzorov a musel zaplatiť viac ako desať miliónov dolárov v rôznych súdnych sporoch týkajúcich sa jeho podvádzania. V najbližšej dobe by mal začať doteraz najväčší súdny proces, v ktorom po Armstrongovi americká vláda žiada náhradu škody vo výške 100 miliónov dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lance Armstrong