Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Saganov rival má diplom z univerzity. Ak jazdíte pre peniaze, úspech nepríde, tvrdí

Nie je to tak dávno, čo švajčiarsky cyklista Fabian Cancellara (36) zvádzal ľúte boje na jarných klasikách či časovkárskom špeciáli.

17.10.2017 12:05
Peter Sagan,  San Remo Foto: ,
Sprava Fabian Cancellara, Nemec Gerald Ciolek a Peter Sagan v cieli pretekov Miláno - San Remo 2013.
debata (3)

Darilo sa mu výnimočne, ale koniec kariéry rozhodne neľutuje. Dvojnásobný olympijský víťaz a štvornásobný majster sveta v individuálnej časovke sa momentálne teší z normálneho rodinného života, ale aj z vysokoškolského diplomu na Univerzite v St. Gallene.

„Práve som ukončil štúdium športového manažmentu. Nebolo to pre mňa jednoduché zapísať sa a vyštudovať na univerzite, ale nejako som to zvládol,“ vravel Fabian Cancellara v rozhovore pre španielsky web expansion.com, cituje z neho CyclingNews.

Cancellara nemieni svoju budúcnosť spájať s profesionálnou cyklistikou ako člen niektorého z popredných svetových tímov či tréner. Uplatnenie vidí v tom, čo vyštudoval. „Nechcem niekoho koučovať alebo inak viesť nejakého cyklistu. Nepáčilo by sa mi to. Uprednostním manažovanie športových podujatí, ale pôjdem krok po kroku,“ odkryl niečo zo svojich plánov.

Najlepšie momenty kariéry Fabiana Cancellaru

Populárny „Spartakus“ ukončil 16-ročnú úspešnú kariéru v závere sezóny 2016 ako 35-ročný po olympijskom triumfe v časovke v Riu de Janeiro. Na ďalšie pokračovanie už trojnásobný víťaz monumentálnych klasík Okolo Flámska či Paríž-Roubaix nemal energiu ani chuť. Život profesionálneho cyklistu mu aktuálne vôbec nechýba.

„Určite nie. Už netúžim po športových víťazstvách, to už mám za sebou. Teraz ma robia šťastným iné veci. Venujem sa rodine, najmä dvom dcéram. Tiež športujem, ale ako obyčajný človek – behám, lyžujem, hrám tenis či bedminton. Mám aj osobného trénera, to všetko ma dobíja energiou. Veľa času trávim najmä s mladšou dcérou, s ktorou spolu trénujeme a konzultujeme spoločné napredovanie,“ vymenoval svoje nové, aj športové aktivity, Cancellara.

Niekdajší veľký rival Petra Sagana spomenul aj niekoľko pracovných projektov, na ktorých participuje. Stal sa akcionárom viacerých spoločností na organizovanie športových pretekov ako Tristar Triatlon či Chasing Cancellara, má účasť aj vo firme na výrobu cyklistických komponentov Omata. Rovnako testuje bicykle pre Trek či športové oblečenie Gore. Tvrdí, že to nerobí prioritne pre peniaze, skôr využíva svoje meno známe vo verejnosti.

Fabian Cancellara na olympiáde v Riu de Janeiro. Foto: SITA/AP, Bryn Lennon
Fabian Cancellara Fabian Cancellara na olympiáde v Riu de Janeiro.

„Peniaze vás na konci dňa neurobia šťastnými. Samozrejme, sú potrebné, ale život nie je iba o nich. Dôležité je zdravie, tiež priatelia, a samozrejme, rodina. To musí byť na prvom mieste. Mať viac peňazí nezmenilo môj život, zmenili ho ľudia okolo mňa. Teraz sa pohybujem v novom priestore. Snažím sa pracovať inak ako dosiaľ, ale nerobím to pre peniaze, hoci potrebujem stabilitu na viac rokov dopredu,“ vysvetlil Cancellara.

K téme peniaze ešte pridal osobnú skúsenosť z nedávnych čias profikariéry. „Ak jazdíte len preto, že v prípade dobrého výsledku dostanete viac peňazí, úspech sa nikdy nedostaví. Jednoducho to takto nefunguje. Keď som sa v kariére pohol smerom dopredu a podpísal zmluvu s lepším tímom, díval som sa najmä na športové aspekty zmluvy. Nikdy som neprestupoval pre peniaze. V cyklistike to nie je ako vo futbale, kde to tak možno funguje,“ dodal jeden z najlepších časovkárov aj klasikárov histórie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Fabian Cancellara