Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bič na Frooma sa volá platový strop. Podľa Nibaliho by bez Sky nevyhrával

Dlhé hodiny sa vezie v povestnom vláčiku, aby z neho mohol tesne pred cieľom vystúpiť. A zaútočiť.

15.10.2017 10:00
Vincenzo Nibali Foto: ,
Vincenzo Nibali.
debata (4)

Nuda, sťažujú sa fanúšikovia, je to nefér, naznačujú konkurenti. Brit Christopher Froome tento rok ovládol Tour de France aj Vueltu. Bez najmenšieho zaváhania. Aj preto, že jeho tím Sky so svojím strojovým tempom absolútne dominuje cyklistickému pelotónu.

Na cestách okolo Španielska mu dlho vzdoroval Vincenzo Nibali. Nakoniec márne. S presilou výnimočných cyklistov sa mu vraj bojovalo ťažko. „Nemyslím si, že by Froome vyhral tento rok Vueltu bez toho, aby mal za sebou silný tím Sky. Dokonca som presvedčený, že ak by ho počas kariéry nepodporovali takí skvelí pretekári, nevyhral by ani štyrikrát Tour de France,“ nazdáva sa 32-ročný Talian.

Rodák zo sicílskej Messiny upozorňuje, že tak, ako každý, aj Froome má svoje slabiny. „Každý ich má. Ja jazdím dobre na všetkých povrchoch či kopcoch. Ale nikde nie som výnimočný. Občas mávam aj zlý deň. Chris zasa nevie pretekať, keď je izolovaný a bez podpory svojich kolegov. Nie je zvyknutý spoliehať sa na seba počas kľúčových momentov etapových pretekov,“ naznačil Nibali pre portál cyclingnews.com.

Vo chvíľach, keď jeho konkurenti nemajú pri sebe už žiadneho pomocníka, Froome ich máva minimálne ešte troch. Zdrvujúcim tempom nielenže nedovoľujú ostatným útočiť, ale aj pripravujú svojmu lídrovi čo najlepšiu pozíciu pre záverečný finiš.

„Nikdy som ho nevidel zaútočiť sto kilometrov pred cieľom, tak ako to zvykol robiť Alberto Contador. Froome to však nepotrebuje. Naopak, vyčkáva na posledné tri kilometre a atakuje až potom. Je to preňho oveľa jednoduchšie. Je ako šprintér, ktorého privedú spolujazdci takmer až do cieľa. Využíva svoje postavenie v tíme a vrchárske schopnosti,“ zamyslel sa štvornásobný víťaz pretekov Grand Tour.

Nibali má riešenie. Dominanciu Sky treba podľa neho obmedziť novými pravidlami. „Uznávam, je to skvelý tím. S rozpočtom na úrovni 30 miliónov eur za rok sa zdá, že ich vrecká naozaj nemajú dno. Je tak logické, že sa snažia vybudovať čo najsilnejší tím. Vôbec im nezávidím, ale je pravda, že čiastočne deformujú trh s cyklistami i samotné preteky. Môžu mať ktoréhokoľvek vrchára či šprintéra,“ povedal.

„Možno aj preto by som uvítal nejaký limit, ktorý by upravoval počet hviezdnych pretekárov v jednom tíme. Vyrovnala by sa sila jednotlivých zoskupení a klesli by aj náklady na ich réžiu. Myšlienka platového stropu má svoje opodstatnenie,“ dodal Nibali na záver.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Christopher Froome #Vincenzo Nibali #Sky