Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Belgický toptím odštartuje na Okolo Slovenska. Gilbert: Ste raritná krajina

Cyklistické preteky Okolo Slovenska sa v roku 2018 uskutočnia v septembrovom termíne a s veľkou pravdepodobnosťou sa na nich zúčastnia aj jazdci špičkového belgického tímu z elitnej kategórie WorldTour - Quick-Step Floors.

09.10.2017 20:32
Philippe Gilbert Foto: ,
Philippe Gilbert.
debata

Túto novinku médiám oznámil Ján Miškovský, majiteľ spoločnosti Janom s. r. o., ktorá je jedným zo sponzorov tímu Quick-Step Floors.

„Minulý týždeň sme absolvovali rokovania s vedením tímu, dohodli sme sa, že Quick-Step Floors bude v budúcom roku štartovať na Okolo Slovenska,“ uviedol Ján Miškovský na pondelkovej tlačovej konferencii v Dohňanoch a ďalej pokračoval:

„Treba ešte dotiahnuť detaily po linke Medzinárodnej cyklistickej únie ako aj Slovenského zväzu cyklistiky, ale manažér tímu Quick-Step Floors Patrick Lefevere mi prisľúbil, že urobia všetko preto, aby sa na budúci rok predstavili na slovenských cestách.“

Preteky Okolo Slovenska patria do kategórie UCI 2.1, kde nemajú povinnosť štartovať cyklisti z elitného okruhu WorldTour. V roku 2017 sa na Okolo Slovenska predstavili jazdci 5 prokontinen­tálnych tímov (PCT), 16 kontinentálnych zoskupení (CT) a 4 národných reprezentácií (NT). Celkovo zvíťazil Slovinec Jan Tratnik z poľského prokontinentálneho tímu CCC Sprandi Polkowice.

Vďaka kontaktom Jána Miškovského je v týchto dňoch na súkromnej návšteve Slovenska majster sveta z roku 2012 Belgičan Philippe Gilbert. Špecialista na cyklistické klasiky vyhral v tomto roku prestížny monument Okolo Flámska, tiež preteky Amstel Gold Race a v minulosti dvakrát triumfoval na Okolo Lombardska. Napriek tomu, že v júli dovŕšil už 35 rokov, verí, že v proficyklistike ešte nepovedal posledné slovo. Nedávno podpísal s tímom Quick-Step Floors novú dvojročnú zmluvu.

„Som Belgičan, Quick-Step je belgický tím, preto ma teší, že ďalšie dva roky budem jeho súčasťou. Momentálne som v dobrej forme a verím, že ešte dosiahnem významné úspechy,“ konštatoval Philippe Gilbert na stretnutí so slovenskými médiami.

A v čom sa podľa neho skrýva tajomstvo, že jazdci z Belgicka patria medzi absolútnu špičku v klasikách, čiže jednorazových pretekoch s bohatou porciou kilometrov a často výrazne členitým profilom?

„Sú súčasťou našej národnej kultúry. V našej krajine dlhé roky organizujeme veľa kvalitných jednorazoviek, na ktorých nechýba množstvo talentovaných jazdcov. Som rád, že mnohí z nich sa neskôr stanú veľkými postavami svetovej cyklistiky.“

K svojej prvej návšteve Slovenska ešte rodák z Liége poznamenal: „Som tu prvýkrát. Je to síce veľká rarita, ale teší ma, že som prišiel do krajiny, ktorej jazdci patria do svetovej špičky.“

Ak už majú byť jazdci silného tímu Quick-Step Floors súčasťou pretekov Okolo Slovenska 2018, príde na Slovensko opäť aj Gilbert? Tentoraz už v sedle bicykla?

„Viem, že tieto preteky budú pred majstrovstvami sveta, ale ešte neviem, či budem v šesťčlennej nominácii. Počas roka sa vo svete organizuje veľké množstvo prestížnych a zaujímavých podujatí. Teraz je ešte skoro hovoriť o tom, na ktorých budem štartovať v septembri v budúcom roku,“ vysvetlil Gilbert.

debata chyba
Viac na túto tému: #Philippe Gilbert #Quick-Step Floors #Okolo Slovenska 2018