Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žltý Sagan v Paríži? Nepotrebuje to

Tri tituly majstra sveta, päť zelených dresov na Tour de France. Úspechy, o ktorých sa fanúšikom cyklistiky na Slovensku pre pár rokmi ani len nesnívalo. Môžu zovšednieť? Mal by si Peter Sagan stanoviť nové športové ciele? A čo tak napríklad víťazstvo na Tour de France?

02.10.2017 05:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v žltom drese lídra pretekov na Tour de France 2016.
debata (15)

Jeho niekdajší šéf z talianskeho tímu Liquigas-Cannondale Roberto Amadio sa domnieva, že Sagan by to mohol dokázať. "Verím tomu. Stálo by ho to však enormnú obetu, a to nielen fyzickú, ale aj psychickú,“ vyhlásil. Čo si však o tom myslia experti nezaťažení vzťahom so slovenským reprezentantom?

Denník Pravda pri tejto príležitosti položil trom zahraničných reportérom, ktorí dlhé roky sprevádzajú pelotón World Tour po najprestížnejších pretekoch po celom svete, dve otázky: 1. Môže Peter Sagan niekedy vyhrať Tour de France? 2. Odporučili by ste mu, aby sa zameral na tento cieľ?

Britský novinár z denníka The Guardian, William Fotheringham, nevie, či by to 27-ročný Slovák dokázal.

"Myslím si, že pokus o takúto zmenu by bol na dlhé lakte. Peter vie držať krok s najlepšími na stredne dlhých kopcoch. Ale či by to dokázal aj na tých najväčších a predovšetkým niekoľko dní po sebe, na to odpovedať v tejto chvíli nedokážem. V každom prípade by musel výrazne schudnúť a zmeniť charakter pretekania a trénovania,“ tvrdí.

Víťazný vzorec sa nemení

Skúsený reportér, ktorý od roku 1989 nechýbal na žiadnej Tour de France, však má jasno v tom, že by Saganovi takúto zmenu neodporúčal.

"Bol by to veľký a predovšetkým zbytočný risk. Existuje veľká pravdepodobnosť, že by preteky napokon aj tak nevyhral. Som presvedčený, že Sagan je v dnešnom pelotóne jediným pretekárom, ktorého hviezda by svietila rovnako, aj keby Tour de France trebárs vynechal. Iba on dokáže tak výrazne žiariť i na menej prestížnych pretekoch. Prečo by teda mal meniť tento víťazný vzorec?“ pýta sa.

Španiel Diego Vos, zakladateľ cyklistického portálu Sprint-final, si myslí, že rodák zo Žiliny tieto 21-etapové preteky vyhrať nemôže.

"Určite nie, ak hovorím o celkovom hodnotení pretekov. Je to taká náročná úloha, že by mal na ňu rýchlo zabudnúť. Niečo mi však navráva, že on takéto správne rozhodnutie už dávno urobil,“ domnieva sa.

Peter Sagan v žltom drese lídra pretekov na... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
sagan Peter Sagan v žltom drese lídra pretekov na Tour de France 2016.

Podľa neho Saganovou nevýhodou v boji o víťazstvo by bola jeho postava.

"Je typický klasikár a stavba jeho tela ho k tomu predurčuje. Na to, aby dokázal zdolávať tie najväčšie kopce, je príliš ťažký – Chris Froome váži iba 68 kilogramov. Víťaz Tour však potrebuje byť špičkovým vrchárom a dnes už aj výrazným časovkárom. Sagan jednoducho v ostrých kopcoch neudrží brutálne tempo Frooma, Nibaliho, či Arua,“ zamýšľa sa.

Na žltý dres je vraj už neskoro

Vos je presvedčený, že okrem mohutnejšej stavby tela hrá proti Saganovi už aj čas. "Je to bezpochyby špičkový cyklista. Ak ale chcel niekedy zaútočiť na celkový trumf na Tour, mal tak urobiť už dávno. On si však vybral iný štýl jazdenia a iné športové ciele. Na žltý dres je pre neho už neskoro,“ hovorí.

"Má už 27 rokov, je to dospelý muž, ak sa teda raz rozhodol, že chce žiariť predovšetkým v jarných klasikách, mal by zostať verný tejto filozofii. On totiž nepotrebuje vyhrať Tour, aby si ho ľudia pamätali ako veľkého jazdca. On ním už je. Bez debaty. Verejnosť, a nielen tá na Slovensku, si ho navždy zapamätá napríklad za tri víťazstvá na svetovom šampionáte v rade,“ dodáva.

Aj Ír Cillian Kelly, ktorý dlhodobo zdieľa svoje postrehy z pretekov pre renomované cyklistické portály, spochybňuje akékoľvek myšlienky o prípadnom víťazstve Sagana na Tour de France.

"Viem, že riaditeľ pretekov Christian Prudhomme už dávnejšie vyjadril túžbu zmeniť charakter trasy – bol by rád, aby toto podujatie pozostávalo z rovinatejších etáp bez vysokých hôr. Ale buďme realisti, toto sa nikdy nestane. Alpy a Pyreneje zostanú navždy súčasťou Tour. A toto je jediný dôvod, prečo Sagan nikdy neprivezie žltý dres do Paríža. S jeho hmotnosťou by denno-denne nemohol súperiť s Froomom, Portem ani Bardetom,“ vyjadruje názor skúsený novinár.

Sagan je podľa neho výnimočný cyklista a nemal by hazardovať s tým, čo vie zo všetkých najlepšie na svete.

Peter Sagan v žltom drese lídra pretekov na... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Peter Sagan Peter Sagan v žltom drese lídra pretekov na Tour de France 2016.

"Mal by zostať pri tom, čo aj robí. Vyhrávať klasiky a jednodňové preteky. Zdá sa, že v určitej fáze kariéry je na pretekárov vyvíjaný tlak zo strany fanúšikov, aby sa pokúšali ovládnuť preteky Grand Tour. Ale nie sú víťazstvá na majstrovstvách sveta či monumentálnych klasikách dostatočnou známkou kvality? Prečo by mali od neho chcieť, aby vyhral Giro d'Italia, Tour de Frace, alebo Vueltu, keď už vlastní tri dúhové dresy?“ pýta sa.

Okolo Flámska lepšie ako Alpe d'Huez

Kelly si je istý, že Saganových úspechov sa ešte nik neprejedol. Pripomína, že ešte ani zďaleka nedosiahol všetko to, čo je v jeho silách.

"Peter má pred sebou stále dosť nenaplnených, ale reálnych cieľov. Nevyhral ešte predsa slávne preteky Miláno – San Remo, Paríž – Roubaix, Amstel Gold Race, či Liége – Bastogne – Liége,“ zdôrazňuje.

Aj preto by bolo podľa neho na škodu, aby sa slovenský cyklista pokúšal o akúkoľvek radikálnu zmenu v úspešnej kariére.

"Bol by som radšej, dokonca som o tom presvedčený, že by bolo pre neho lepšie, ak by pokračoval v šľapajách Belgičana Philippa Gilberta. V neposlednom rade by to ocenili aj fanúšikovia. Sledovať preteky Okolo Flámska je totiž oveľa zábavnejšie a napínavejšie, ako pozerať sa na vláčik tímu Sky a ostatných najlepších vrchárov, ako sa hodinu navzájom strážia pri stúpaní na Alpe d'Huez. Sagan je výnimočný, v Alpách nepotrebuje nikomu nič dokazovať. Na to sú tu iní,“ dodáva Kelly na záver.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #UCI WorldTour