Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naháč Cipollini krúti hlavou: Prečo všetci nechávajú Sagana vyhrať?

Talianska legenda Mario Cipollini patrí medzi kontroverzné osobnosti aj po svojom odchode z profesionálnej cyklistiky. Nedávno vyhlásil, že jediný taliansky jazdec s talentom je Vincenzo Nibali. Svoje mal čo povedať aj k triumfu Petra Sagana na MS v Bergene.

01.10.2017 13:09
debata (18)
Maria Cipolliniho už triumfy Petra Sagana... Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Peter Sagan Maria Cipolliniho už triumfy Petra Sagana nudia. Slovenských fanúšikov nie.

Sagan pred týždňom vyhral svoj tretí titul svetového šampióna za sebou a kraľuje svetovému pelotónu. Cipollini to dokázal raz – pred 15 rokmi v belgickom Limburgu.

„Od začiatku profesionálnej cyklistiky platilo, že ak nemáte pri sebe silný tím, tak na majstrovstvách sveta nemáte šancu uspieť. Sagan vyhral tri tituly. A dokázal to sám,“ vravel Cipollini pre Radio24 a ďalej sa pýtal:

„Sagan je výnimočný šampión, o tom niet pochýb, ale čo robia ostatní? Všetci tréneri či športoví manažéri? Prečo po 267 najazdených kilometroch ho nechávajú šprintovať namiesto to ho, aby na trati vytvorili inú stiuáciu?“

Podobne ako Sagan na svetových šampionátoch, Brit Chris Froome dominuje na pretekoch Grand Tour. Líder tímu Sky tento rok vyhral Tour de France i španielsku Vueltu. Cipollini vraví, že z cyklistiky sa stáva nuda.

„Je to trochu nuda. Ak ste sledovali Tour či Vueltu – stajňa Sky udáva rytmus, dominuje. Pomocníci Froomea sú rovnako silní ako jeho najväčší rivali a dokážu odraziť útoky súperov,“ hodnotil ‚Cipo‘ a pokračoval:

„Potom, samozrejme, Froome je na posledných kilometroch schopný zaútočiť a urobiť rozdielový výsledok. Je to monotónna stratégia, ktorá nám fanúšikom nedovolí vidieť nič zaujímavé.“

Populárny ‚Super Mario‘ nechápe, prečo Saganova konkurencia spí.

„Sagan prišiel do dejiska svetového šampionátu deň pred pretekmi. Ostatní študovali trate, absolvovali tréningy, mali za sebou aklimatizáciu na prostredie. On príde deň predtým a opäť vyhrá. Ako by hral so súpermi len karty,“ divil sa Cipollini.

Už 50-ročná bývalá hviezda stále patrí medzi vokálne postavy. Pred časom sa zviditeľnil aj tým, že v rámci reklamy na svoju značku bicyklov testoval nové stroje len prilbe, rukaviciach, ponožkách a topánkach.

Ci siamo messi a nudo ... E tra poco sveleremo anche lei

Príspevok, ktorý zdieľa Mario Cipollini (@mario_cipollini),

Jeho kariéra trvala v období rokov 1989 až 2008. Dosiahol výnimočný počet 191 víťazstiev. Až 42-krát vyhral etapu na svojom obľúbenom Giro d'Italia, čo je rekord podujatia.

Dosiahnuté úspechy však stratili na hodnovernosti po tom, ako bol v reportáži denníka La Gazzetta dello Sport spomenutý v dopingovej afére známej ako Operácia Puerto. Jeho krycie meno malo byť ‚Maria‘.

Dokumenty dokázali, že Cipollini využíval krvné transfúzie, bral EPO, pichal si hormóny a za doping platil desiatky tisíc eur.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #UCI WorldTour #Bergen 2017 #Mario Cipollini