Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Závistlivý van Avermaet: Sagan ušetril sily na Tour, na MS nebol nič extra

Belgický cyklista Greg Van Avermaet sa rozhodol predčasne ukončiť sezónu a nezúčastní sa tak napríklad tradičnej jesennej klasiky Okolo Lombardska. Tridsaťdvaročný líder stajne BMC Racing má na čele rebríčka UCI WorldTour taký náskok, že ho už rivali nemôžu predstihnúť.

30.09.2017 09:25 , aktualizované: 17:07
Sagan van Avermaet Foto: ,
Greg van Avermaet (vpravo) patrí roky medzi hlavných rivalov Petra Sagana (vľavo).
debata (32)

Van Avermaet žiaril na jarných klasikách. Vyhral Paríž-Roubaix, Gent-Wevelgem, E3 Harelbeke i Omloop Het Nieuwsblad, druhý skončil na Okolo Flámska i na Strade Bianche. Na svetovom šampionáte v Bergene, kde triumfoval jeho rival Peter Sagan, obsadil šieste miesto.

„Bola to dlhá sezóna. V každých pretekoch som bojoval o víťazstvo. Celkom rád by som v Lombardsku štartoval, ale možno je lepšie skončiť o dva týždne skôr a oddýchnuť si pred ďalšou sezónou,“ uviedol olympijský šampión z Ria 2016.

Belgičan priznal, že k jeho rozhodnutiu prispel aj fakt, že druhý muž renkingu WorldTour Brit Chris Froome už rovnako ako napríklad aj Peter Sagan pretekať tento rok nebude.

„Ak by na Okolo Lombardska išiel Chris, tak ja tiež. Som jednotka rebríčka od Okolo Flámska, takže by bolo hlúpe, aby som si to nechal v posledných týždňoch sezóny utiecť. Som pyšný na to, že skončím ako najlepší na svete,“ dodal Van Avermaet.

Peter Sagan po triumfe na pretekoch UCI Grand... Foto: SITA/AP, Jacques Boissinot
Peter Sagan Peter Sagan po triumfe na pretekoch UCI Grand Prix Cycliste v Québecu. Po jeho pravici je Greg van Avermaet.

Belgičan povedal svoj názor aj k triumfu Sagana na MS. Vyjadril presvedčenie, že jeho rival vďaka diskvalifikácii na Tour de France ušetril sily na koniec sezóny.

„Tým, že vypadol z Tour, ušetril energiu na záver náročnej sezóny,“ vravel olympijský šampión pre portál Cyclingnews a dodal:

„V pretekoch rozhodujú detaily. Skutočne si nemyslím, že by Peter na MS v Bergene predviedol nejaký úžasný výkon. V závere jednoducho ukázal zabijacký inštinkt a vyhral. Ja sa vždy snažím od neho vzdialiť. Viac mi vyhovujú súboje jeden proti jednému ako na klasikách.“

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #greg van avermaet #UCI WorldTour #Okolo Lombardska