Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý šampión: Sagana hnala vpred krivda z TdF. Ak ho zasa nahnevajú, vyhrá opäť

Po rokoch pôstu to mal byť opäť iba ich šampionát. K dispozícii mali všetko - silu, rýchlosť aj vytrvalosť. Hviezdy, ale i potrebných robotníkov. Aj sebavedomie podporené výsledkami v sezóne.

27.09.2017 16:06
Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) Foto:
Peter Sagan.
debata (22)

"Sagan už nemôže vyhrať. Ak by sa mu to náhodou podarilo, budeme za hlupákov,“ komentoval tesne pred nedeľňajším štartom v nórskom Bergene jeden z belgických novinárov.

Čo sa to zasa stalo? Ako je to vôbec možné? Tak, ako pred rokom v katarskej Dauhe, aj tentoraz držali v záverečnej fáze cyklistických pretekov v rukách najlepšie karty. Až kým ich im nevzal jeden Slovák. Trojnásobný majster sveta Peter Sagan.

Dôvody, analýzy, vysvetlenia. Belgická tlač sa predbieha v hodnoteniach, oslovuje všetkých, ktorí kedy v cyklistickom sedle niečo znamenali. Aj tých najpovolanejších – bývalých šampiónov.

"Netvrdím, že to mali už vopred zle premyslené, v priebehu pretekov sa výrazne podieľali na udávaní tempa. Všetkým však muselo byť jasné, že ak si Sagana privedú do cieľovej rovinky, tak ten ich tam prevalcuje. Ich jedinou šancou boli neustále pokusy o únik. Bohužiaľ, nestalo sa tak,“ povedal pre najčítanejší belgický denník Het Laatste Nieuws slávny Eddy Merckx.

PAST, PRESENT & FUTURE. #PeterSagan #EddyMerckx

Príspevok, ktorý zdieľa cyclinghistory (@cyclinghistory),

Svetový šampionát vyhral trikrát, ale na rozdiel od 27-ročného Slováka sa mu to nepodarilo tri roky po sebe. Pre konkurenčné noviny Le Soir však už vyslovil výrazne kritickejšie hodnotenie. "Akoby som iba dlhé hodiny sledoval niečo neodvratné. Musím sa na tom smiať. Sagan je zaslúžený majster sveta, ale kde boli ostatní?“ opýtal sa.

Robili zbytočne špinavú prácu

Fredy Maertens triumfoval na majstrovstvách sveta dvakrát. Aj tento, dnes už 65-ročný bývalý cyklista, si svojich krajanov podal. "Prečo sme mali takmer celý čas na čele pelotónu nášho pretekára? Francúzi, Poliaci, ale aj domáci Nóri mali rovnako silné tímy, ale všetku špinavú robotu odpracovali naši. Pokiaľ by boli Belgičania takí dobrí, nečakali by s útokom do konca. Očakával som od nich väčšiu aktivitu. Takto len zbytočne plytvali silami bez toho, aby im to prinieslo aspoň nejaký výsledok,“ poznamenal.

Historický úspech Petra Sagana na MS v Bergene Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Cyklisti na štarte hromadných pretekov MS v...

A do tretice, opäť legendárny šampión z roku 1996, Johan Museeuw. Aj keď Peter Sagan po pretekoch tvrdil, že na titul z Bergenu sa nadrel výrazne viac ako dva roky predtým, Belgičan má na to iný názor.

"Je to najmenej aktívny majster sveta za mnoho uplynulých rokov. Povedzme si pravdu, v posledných dvoch kolách, teda v čase, keď sa malo rozhodovať o budúcom šampiónovi, sa na trati nedialo absolútne nič. Tomu, kto pozorne sledoval záver pretekov, muselo byť jasné, že v cieli sa môže radovať iba jeden z trojice Sagan, Kristoff, Matthews,“ hodnotil prísne.

Podľa neho boli Belgičania pasívni a zbytočne málo odvážni. "Van Avermaet, ale aj Gilbert premárnili správnu príležitosť na rozhodujúci útok. Jediný zaujímavý únik predviedol Francúz Alaphillipe, ale keďže zlyhali kamery, doteraz nevieme, čo sa potom na trati udialo,“ povedal.

Napriek kritike do vlastných radov sa všetci traja zhodli: Sagan je pravým šampiónom. S najpikantnejším vysvetlením jeho úspechu prišiel Maertens. Sagan bol podľa neho v Nórsku zdravo nahnevaný. Prečo?

"Keď ho v júli diskvalifikovali z Tour de France, mimochodom, toto rozhodnutie majú na svedomí aj dvaja belgickí rozhodcovia, povedal som svojej manželke, že určite vyhrá majstrovstvá sveta. Pocit nespravodlivosti, ktorý v ňom driemal, ho v Bergene hnal vpred. Ak ho nahnevajú opäť, garantujem vám, že zasa vyhrá,“ poznamenal.

Vyťažil z minima maximum. Je najlepší

Museeuw zasa ocenil, že Sagan sa na trati musel vyrovnať s mimoriadne náročnými podmienkami. A to aj preto, že súperi si ho všímali viac ako ostatných.

"Vyhrať svetový šampionát jedenkrát je veľmi náročné, zopakovať úspech je však ešte ťažšie. Ale on vyhral trikrát, dá sa povedať, že týmto úspechom sa spolupodieľa na vytváraní cyklistickej histórie. Veď si len predstavte, že v pelotóne nie je jediného pretekára, ktorý by si ho výraznejšie nevšímal. Titul majstra sveta mu patrí úplne zaslúžene, on je naozajstný šampión,“ pochválil slovenského cyklistu.

"A pritom všetkom nemal k dispozícii ani silný tím. Na rozdiel od Belgičanov musel vyťažiť z minima maximum. Počas pretekov sa mu mohla naskytnúť iba jediná šanca a on ju dokonale využil. To je známka toho, že v súčasnom pelotóne je jednoducho najlepší,“ dodal Merckx.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bergen 2017