Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odobratie titulov ho stále bolí. Bola to vrcholná nespravodlivosť, tvrdí Contador

Oficiálne štatistiky uvádzajú španielskeho už len bývalého cyklistu Alberta Contadora (34) ako víťaza siedmich pretekov Grand Tour. On tvrdí, že sa cíti ako šampión deviatich a že okrem Vuelty má víťazný hetrik na konte aj na Giro d'Italia a Tour de France.

26.09.2017 19:36
Alberto Contador Foto: ,
Alberto Contador na pódiu.
debata

Dva celkové triumfy z Gira a Tour, ktoré mu spätne odobrali z rokov 2010 a 2011 ako dôsledok dopingového previnenia, aj krátko po skončení kariéry vníma ako nesprávne. Contadora testovali pozitívne na clenbuterol na Tour de France 2010.

„Je to možno pre mnohých komplikovaná téma, ale tí, ktorí sú zasvätení, dobre vedia, ako to v skutočnosti bolo. Odobratie dvoch titulov aj spätne vnímam ako vrcholnú nespravodlivosť. Čo mi však nik nevezme, to sú spomienky a pocity, ktoré ma sprevádzali počas tých ‚víťazných‘ pretekov. Budem si ich pamätať do konca života,“ uviedol Alberto Contador vo vysielaní rozhlasovej stanice Onda Cero, cituje ho portál CyclingNews.

Contador sa nedávno rozlúčil s profikariérou vo veľkom štýle. Na pretekoch Vuelta a Espaňa síce skončil v celkovom poradí „až“ na 5. mieste, ale v záverečnej kráľovskej horskej etape s dojazdom na legendárny kopec Alto de l'Angliru s pasážami s takmer 24-percentným prevýšením ukázal všetkým chrbát. „Chcel som ešte raz zažiť ten pocit, keď sa predieram hustými špaliermi fanúšikov a oni ma dotlačia na prvom mieste až do cieľa,“ vrátil sa k oným okamihom po prejazde cieľom na Angliru.

Cyklista s prezývkou „El Pistolero“, čiže pištoľník či bandita ešte stále definitívne nezosadol z bicykla. Na koniec sezóny avizuje účasť na kritériových pretekoch v Japonsku a Číne. „Od skončenia Vuelty som na bicykli nestrávil veľa času a užíval si život, ktorý som si predtým nemohol dovoliť. Mal som krásnu rozlúčku, ale ešte si koncom októbra doprajem dve kritériá na Japonskom pohári a v Šanghaji,“ vysvetlil Contador.

Contador ako jeden zo šiestich cyklistov v histórii ovládol všetky tri súčasti Grand Tour, čiže Giro d'Italia (2008, 2015), Tour de France (2007, 2009) aj Vueltu (2008, 2012, 2014). Znamenitý vrchár a skvelý časovkár sa štyrikrát stal laureátom prestížneho ocenenia Velo d'Or (Zlaté koleso), celkovo si v profikariére pripísal 68 víťazstiev, z toho 13 na pretekoch „veľkej trojky“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alberto Contador