Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Netuctový šampión Sagan: Ja a nezdolateľný? Prehrávam celý rok

Nezastaviteľný Peter Sagan načal v Bergene druhú stovku víťazstiev vo veľkom štýle. Stoprvý triumf cyklistickej profikariéry bol dvanástym v aktuálnej sezóne.

25.09.2017 14:11
Peter Sagan, Alexander Kristoff, Michael Matthews Foto: ,
Peter Sagan na najvyššom stupni pódia, vľavo strieborný Nór Alexander Kristoff, vpravo bronzový Austrálčan Michael Matthews.
debata (6)

Skvelá výhra do tucta absolútne netuctového šampióna. Vstúpil ňou nielen do histórie slovenského, ale aj svetového športu.

Nóri zažili v nedeľu podvečer v najnevhodnejšej chvíli nepríjemné faux pas. Vypadol televízny signál a celý svet sa azda dve minúty nechápavo pozeral na prázdnu cieľovú rovinku. Za zákrutou sa odohrával neľútostný boj o pozície, ktorý diváci nevideli.

Práve tento moment ukázal, čo všetko sa v cyklistike môže za taký krátky čas zmeniť. Ešte niekoľko sto metrov za zákrutou Petra Sagana nebolo vidno na popredných pozíciách a slovenský šampión, ako sa priznal, sa už zmieroval s tým, že je po jeho nádejách a v lepšom prípade sa mu ujde miesto za stupňom víťazov.

Kamery nezachytili, ako prenasledovatelia dostihli štvorčlennú vedúcu skupinu. A keď sa čelo pelotónu vyrútilo spoza zákruty, všetko už bolo inak. Na tretej pozícii svietil Saganov dres. Rozpútal sa boj o medaily.

„Záver bol neuveriteľne hektický. Bolo obdivuhodné, ako si Peter udržal nervy, lebo už to vyzeralo veľmi zle, ale on si to ustrážil. Ako bývalý cyklista viem, že ho museli nohy svrbieť, ale udržal sa do poslednej chvíle a spravil to najlepšie, ako mohol, ako naozajstný šampión,“ komentoval záver pretekov šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Richmond 2015, Dauha 2016, Bergen 2017. To sú míľniky na ceste za zlatým hetrikom, ktorý v deväťdesiatročnej histórii majstrovstiev sveta nik nezískal.

„Asi to bude karma, že som zasa vyhral,“ vravel 27-ročný žilinský rodák na tlačovej besede so zlatou medailou na hrudi.

V doterajších zlatých triumfoch má jasnú hierarchiu. „Najzložitejšie to bolo v Bergene. Preteky sa nevyvíjali podľa mojich predstáv. Tento šampionát bol najťažší nielen profilom trate, ale aj spôsobom pretekania. Napokon som mal k dispozícii jeden náboj a ten som využil,“ komentoval trojnásobný zlatý medailista dramatické preteky a svoju záverečnú akciu.

Do dejiska šampionátu pricestoval až v piatok večer a na rozdiel od súperov na okruhu vôbec netrénoval a deň pred štartom tvrdil, že ho príliš nepozná. „Absolvujeme ho dovedna jedenásťkrát, budem mať dosť času, aby som si ho ešte obzrel,“ žartoval.

O tom, čo bude rozhodovať, vravel: „Faktorov je veľmi veľa, viac ako si možno myslíme. Vždy to záleží od priebehu pretekov. Nikdy to nie je tak, že sa povozíme 250 kilometrov a potom niekto vyhrá. Najdôležitejšie je nemať smolu, vyhnúť sa pádom, defektom, ušetriť čo najviac síl na záver. Potom to už záleží len od nôh.“

Takmer celé preteky bol skoro neviditeľný a potom za niekoľko sekúnd o ňom zasa hovoril celý svet. To je presne on.

Po Bergene tvoria spoločnosť cyklistických kráľov s troma titulmi už piati jazdci. Ale len jeden, najmladší z nich, ich získal za sebou. Nedokázal to ani cyklistický Pelé, Belgičan Eddy Merckx, slávny kanibal, ako ho volali v pelotóne.

Historický úspech Petra Sagana na MS v Bergene Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Cyklisti na štarte hromadných pretekov MS v...

Sagan si poradil so silnou konkurenciou vždy v iných podmienkach a aj na inom type trate. Dostal aj podpichovačnú otázku, čo musí Medzinárodná cyklistická únia urobiť, akú trať pripraviť, aby sa tešil v cieli z triumfu aj niekto iný, aby sa z boja o titul nestala stereotypná záležitosť.

„Ste nezdolateľný?“ pýtali sa majstra sveta zahraniční novinári.

„Prečo? Veď ja prehrávam celý rok,“ reagoval s úsmevom.

„Ale nie na majstrovstvách sveta…“

„Na budúci rok sa už dočkáte,“ sľuboval žilinský rodák a narážal na fakt, že na organizátori nasledujúceho šampionátu v Innsbrucku pripravujú extrémne náročný kopcovitý okruh, ktorý by mal sedieť najlepším vrchárom.

O tom, ako na túto situáciu zareaguje, zatiaľ nehovoril. „Dúfam, že aj v nasledujúcom roku sa mi bude v pretekoch dariť, ale to v športe dopredu nikdy neviete. To je ešte ďaleko, žijem deň za dňom a kto vie, čo bude zajtra,“ rozlúčil sa Peter Sagan.

Tento rok končím

Peter Sagan v Bergene oznámil, že preteky na majstrovstvách sveta sú jeho poslednými a v tejto sezóne sa už na nijakých iných neobjaví.

Jeho rozhodnutie súvisí najmä s tým, že jeho manželka Katarína bude o niekoľko dní rodiť v Monacu, kde je ich domov. Chce s ňou stráviť najbližšie týždne.

Katarína bola v posledných rokoch pri takmer všetkých veľkých Petrových úspechoch, podporovala ho osobne aj pred ziskom dvoch predchádzajúcich titulov majstra sveta.

Tentoraz vzhľadom na situáciu do Bergenu nepricestovala. „V tomto prípade bolo určite lepšie, že zostala doma,“ povedal slovenský cyklista.

Keď sme sa ho krátko pred štartom pretekov pýtali, či mu nebude chýbať, iba sa pousmial.

„Bude ma podporovať aj teraz, ale doma pred televízorom. Tu by aj tak nebolo veľa času, aby som sa jej mohol venovať. Nie som tu na dovolenke, mám tu nejakú prácu… Keď sa vrátim, potom si to spolu užijeme,“ odvetil.

Po zisku tretieho titulu má dôvod na spoločnú radosť s Katarínou o to väčšiu…

Agentúrny článok sme nahradili autorským.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Bergen 2017