Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ten, ktorý jazdil s papagájom. Sagan mu venoval titul šampióna

V pelotóne nemal nepriateľov. Práve naopak, pre svoju veselú a dobrácku povahu bol obľúbený. Spolujazdci i súperi vyhľadávali jeho spoločnosť. Vždy bol ochotný vypočuť toho druhého, poradiť vážne i s jeho typickým humorom. Na trati patril medzi absolútnych profesionálov, na jeho pomoc sa spoliehali tie najväčšie hviezdy. Taliansky cyklista Michele Scarponi, ktorý tragicky zahynul po zrážke s dodávkou koncom apríla, by dnes (25. septembra) oslávil 38. narodeniny.

25.09.2017 05:00
debata (9)
Michele Scarponi s trofejou pre víťaza Giro... Foto: SITA/AP, Gian Mattia D'Alberto
Michele Scarponi Michele Scarponi s trofejou pre víťaza Giro d'Italia 2011.

„Triumf venujem talianskemu kamarátovi Michelemu Scarponimu, ktorý tento rok tragicky zahynul. Bol špeciálny človek, nielen pre cyklistiku, aj pre celý svet. Vždy sa usmieval a bol plný pozitívnej energie. Je mi ľúto, čo sa stalo, hlavne kvôli jeho rodine. Zajtra by mal narodeniny. Cítil som sa s ním fajn – na pretekoch i tréningoch. Je mi ľúto, že tu nie je,“ povedal po zisku tretieho titulu svetového šampióna Peter Sagan, ktorý fenomenálnym spôsobom triumfoval v nedeľu na MS v Bergene.

Elitný vrchár patril roky medzi jeho súperov, ale najmä bol jeho priateľom. Jedným z tých, ktorých svojský fenomén zo Slovenska má či mal v profipelotóne. Získal si ho svojou priateľskou povahou a ľudským prístupom.

Bicykel na sväté prijímanie

S cyklistikou začal Scarponi ako malý chlapec. Vyrastal v malej dedinke Filottrano blízko kopcov Le Marche, niekoľko kilometrov od jadranského pobrežia.

Prvý pretekársky bicykel dostal na sväté prijímanie a keď mal osem rokov, rodičia ho prihlásili do lokálneho amatérskeho klubu. Mladého Micheleho v jeho vášni od začiatku podporovali a cez víkendy s ním chodili po pretekoch.

Prvé úspechy na seba nenechali dlho čakať. Vo veku 17 rokov sa Scarponi stal juniorským majstrom Talianska a začali sa o neho zaujímať profesionálne stajne. V roku 2002 odštartoval kariéru medzi profesionálmi v klube Acqua&Sapone–Cantina Tollo.

O päť rokov neskôr prišiel šok. Dostal 18-mesačný dištanc za svoju účasť v dopingovom škandáli známom ako Operácia Puerto. „S dopingom nemám nič spoločné. Jednoducho som bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste,“ tvrdil vtedy rezolútne.

V roku 2009 sa dostavil prvý veľký úspech. Scarponi sa stal celkovým víťazom podujatia Tirreno-Adriatico. Vrchol kariéry dosiahol o dva roky neskôr. Na Giro d'Italia 2011 pôvodne skončil druhý, ale po diskvalifikácii Španiela Alberta Contadora ho dodatočne vyhlásili za celkového víťaza.

„Je mi ľúto Alberta a je mi ľúto aj samého seba. Dal by som všetko za to, aby som mohol Giro vyhrať inak ako takýmto spôsobom,“ povedal po tom, ako mu pred štartom nasledujúcej edície v Dánsku oficiálne odovzdali ružový dres i trofej pre víťaza.

Kľúčový muž Nibaliho

Domáce Giro boli jeho jednoznačne najobľúbenejšie preteky. V rokoch 2012 a 2013 tam skončil v oboch prípadoch na štvrtom mieste. Potom prišla ponuka z Astany robiť hlavného domestika Vincenzovi Nibalimu. Práv Scarponi mal veľkú zásluhu na tom, že „Žralok“ triumfoval na Tour de France 2014 i na vlaňajšom Gire.

Svojmu hviezdnemu kolegovi bol oporou nielen na cestách. Scarponiho humor a večný úsmev pomáhali Nibalimu aspoň na chvíľu vypnúť od cyklistiky a na jeho psychiku mali účinnejší vplyv ako hociktorý regeneračný produkt.

„Zbožňoval som ho. Bol pre mňa viac ako kolega z tímu či osobný domestik. Bol to môj priateľ, svojho času najbližší človek. Vyhľadával som jeho spoločnosť, cítil som s ním jednoducho výborne,“ spomínal Nibali.

Frankje! #frankje #parrot #training #trainingcompany #filottrano #goodmorning

Príspevok, ktorý zdieľa Michele Scarponi (@michele.scarponi),

Jazdy s papagájom

Scarponiho mali radi nielen ľudia. Jeho osobným maskotom sa stal papagáj Frankje, ktorý ho častokrát sprevádzal počas tréningových jázd v jeho domáckom regióne Marche.

„Nepatrí mi, je zo susednej dediny. Jedného dňa ma začal sprevádzať na mojich tréningoch. Letel popri mne aj pätnásť kilometrov. Vytvorilo sa medzi nami puto. Som rád, keď je pri mne. Je ako môj osobný anjel,“ uviedol v rozhovore krátko pred svojou smrťou.

Obrázky a videá Scarponiho, ako jazdí po cestách s papagájom na ramene, obleteli svet. S úsmevom tvrdil, že operencovi sa páčila najmä ich vzájomná farebná podobnosť.

„Keď si oblečiem svoj (žlto-belasý) dres Astany, tak vyzeráme ako z jedného tímu. Zrejme sa mu to páči. Neviem, či si myslí, že je cyklista alebo že ja som papagáj. Ale na tom nezáleží. Ide nám to spolu,“ vravel.

Osudná sobota

Rovnako ako každý rok, aj túto jar sa svedomito pripravoval na blížiace sa Giro. Nibaliho nahradil Fabio Aru, ale ten mal začiatkom roka problémy s kolenom a Scarponi mal byť na obľúbených pretekoch lídrom Astany. V rámci prípravy koncom apríla absolvoval preteky Okolo Álp.

Kvalitnú formu potvrdil hneď v prvý deň podujatia, keď vyhral úvodnú etapu. Celkovo skončil v Alpách štvrtý a po poslednej etape, ktorá bola na programe v piatok, rýchlo nasadol do auta a ponáhľal sa domov za rodinou.

Večer už bol so svojimi najbližšími a krátko po desiatej umiestnil na sociálnu sieť fotku so svojimi dvoma synmi Giacomom a Tommasom. Jeden z nich mal oblečený ružový dres pre vedúceho pretekára, ktorý nosil Scarponi začiatkom týždňa v Alpách.

Hoci si mohol dovoliť oddych, hneď na druhý deň ráno vyrazil na tréning po známych cestách. Osudnou sa mu stala križovatka, ktorú počas života prešiel mnohokrát. Po zrážke s dodávkou na mieste podľahol početným zraneniam. A rozosmutnil športový svet.

Žiaľ vyjadrili viacerí. „Som absolútne zdevastovaný. Jeden z najmilších jazdcov v pelotóne. Odpočívaj v pokoji, priateľ,“ napísal britský špurtér Mark Cavendish. Pridal sa aj Contador: „Nemám slov, hrozná správa. Bol to skvelý človek, vždy usmiaty.“

Zatiaľ ako posledný si jeho pamiatku uctil staronový kráľ cyklopelotónu, ktorý sa zúčastnil aj na jeho pohrebe tri dni po tragédii.

Od Sagana, od všetkých: Odpočívaj v pokoji Michele…

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #UCI #Astana Pro Team #Michele Scarponi