Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ohlasy: Dokázal, že je najlepší. Saganov šprint bol neprekonateľný, vraví Tkáč

Slovenské cyklistické osobnosti a športovci reagujú na fantastický úspech cyklistu Petra Sagana, ktorý sa stal tretíkrát za sebou majstrom sveta.

24.09.2017 17:48
Peter Sagan, Maroš Hlad Foto:
Šťastný Peter Sagan s masérom Marošom Hladom v cieli pretekov na MS v Bergene.
debata (12)

Peter Privara, prezident SZC: „Peter Sagan prepísal históriu svetovej cyklistiky aj slovenského športu, dnes môžeme povedať, že už je najúspešnejší. Nemohli sme sa dostať priamo na mieste z cieľa do mixzóna, toľko gratulantov sme mali. Medzi nimi bol šéf svetovej cyklistiky, generálny sekretár, aj prezidenti cyklistických zväzov iných krajín. Pevne som veril, že keď sa zapne televízny signál, ktorý pred koncom pretekov zmizol, bude skupina favoritov spolu a Peťo jej súčasťou. Keď som v poslednej zákrute videl, že už je na zadnom kolese Kristoffa, tušil som, že medzi nimi sa rozhodne o titule. Je to úžasné, že z malej krajiny prišiel takýto skvelý pretekár, ktorý mení históriu.“

Anton Tkáč (trojnásobný majster sveta v dráhovej cyklistike a olympijský víťaz v šprinte z roku 1976): „Peter Sagan predviedol obdivuhodný výkon. Jeho špurt bol dnes neprekonateľný. Či som veril, že by to mohol dnes dokázať? V kútiku duše určite áno. Treba si však uvedomiť, že cyklistika je ťažký a nevyspytateľný šport. Mohlo sa stať všeličo. K cyklistike patria pády, defekty, kolízie. Preto som už dávnejšie hovoril, že ak sa nič neočakávané na trati nestane, Peter má na to, aby získal tretíkrát za sebou titul. Aj v Bergene potvrdil, že je momentálne najlepší cyklista na svete.“

Anton Novosad (bývalý reprezentant v cestnej cyklistike): „Je to neskutočné, čo sme zasa raz mohli vidieť v podaní Petra Sagana. Podal obdivuhodný výkon, ktorý sa natrvalo zapíše do dejín nielen cyklistiky, ale celého športu. Veril som mu, že to dokáže, ak sa mu nič zlé na trati neprihodí. Záver je neskutočná lotéria, nikdy neviete, ako sa iné tímy medzi sebou dohodnú, akú si stanovia stratégiu. Musím tiež povedať, že som dosť nahnevaný, že sme v televízii pre výpadok signálu nevideli 1,5 km, kde sa udiali rozhodujúce okamihy. Záverečný finiš v podaní Petra nám to však vynahradil. Ako bývalý špurtér musím zložiť klobúk pred Saganom, lebo konečne vo veľkých pretekoch začal špurtovať v pravom okamihu. Kričal som aj s rodinou, že to vyjde, lebo sa na nikoho nespoliehal a nastúpil, keď to bolo najdôležitejšie. Asi to tak malo byť. Asi to je odmena za to, čo sa mu stalo tohto roku na Tour de France.“

Matej Tóth, olympijský šampión v chôdzi na 50 km: Nemohli sme si s rodinkou nechať ujsť také skvelé predstavenie. Každoročne to prežívam veľmi emotívne a to, čo Peťo predviedol, je fenomenálne. Už niet pochýb, že je najlepším cyklistom na svete. Zlatým hetrikom potvrdil, že patrí k najlepším športovcom planéty. Boli to veľmi náročné preteky, časť pelotónu musela zlikvidovať únik a v záverečnom špurte už Peťo ťažko hľadal konkurenciu. Je skvelé vidieť na najvyššom stupni slovenskú vlajku. Srdečne mu gratulujem, robí našej krajine najlepšiu reklamu.

Peter Sagan s masérom Marošom Hladom v cieli... Foto: Reuters, NTB SCANPIX
Peter Sagan, Maroš Hlad, Peter Sagan s masérom Marošom Hladom v cieli víťazných pretekov na MS v Bergene.

Zuzana Rehák Štefečeková, dvojnásobná strieborná olympijská medailistka v streľbe: Cyklistiku bežne nesledujem, ale toto bol aj pre mňa veľký zážitok. Záverečných desať kilometrov sme videli s ľuďmi z SOV na Donovaloch cestou na akciu Dotkni sa hviezd v Prešove. Peter robí Slovensku vo svete skvelé meno. Vyhrať trikrát po sebe titul majstra sveta je niečo výnimočné. Vidieť, že je nielen skvelý športovec, ale najmä mentálne veľmi silný človek. V tomto smere je úplne inde než jeho súperi.

Matej Beňuš, strieborný olympijský medailista vo vodnom slalome: Je to neskutočný frajer. To, čo dokázal, sa už nikdy v histórii nemusí zopakovať. Momentálne sa nachádzam v Pau, kde odštartovali MS vo vodnom slalome. Miestni trochu škrípu zubami. Francúzi sa, rovnako ako jazdci z ďalších veľkých cyklistických krajín, snažia zosadiť ho z cyklistického trónu, ale márne. Peťo je skvelý a robí si čo chce.

Historický úspech Petra Sagana na MS v Bergene Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Cyklisti na štarte hromadných pretekov MS v...

Juraj Tarr, člen striebornej káštvorky z OH v Riu: Úvod pretekov som videl v televízii, ale záver som sledoval už len cez telefón, takže to bolo iné a celkom zaujímavé. Hneď, ako boli cyklisti v cieli, mi volal Peťo Likér a farbisto mi opisoval záverečné metre. Vyhrať majstrovstvá sveta je vždy veľká vec, ale zvíťaziť trikrát po sebe, to je famózne. U nás, v rýchlostnej kanoistike, sa niečo také nepodarilo ani skvelým Nemcom. Máme byť veru na čo pyšní.

Richard Gonda, automobilový pretekár: Peťo musí byť z inej planéty a my všetci – okrem jeho súperov – musíme byť radi, že sa práve nachádza na Zemi a môžeme sledovať jeho majstrovstvo! To, čo predvádza, je legendárne a o to silnejšie, že v slovenských farbách. Peťovi a celému tímu srdečne gratulujem!

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike