Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blaaková predviedla desaťkilometrové víťazné sólo, Bačíková nedokončila

Holanďanka Chantal Blaaková sa stala víťazkou pretekov ženskej kategórie elite na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike v nórskom Bergene.

23.09.2017 18:25
Chantal Blaaková Foto: ,
Holanďanka Chantal Blaaková v cieli pretekov na MS v Bergene.
debata

Blaaková zvládla 152,8 km trať so štartom aj cieľom v Bergene vo výslednom čase 4:06:30 h a po sóle v záverečných desiatich kilometroch sa tešila z najväčšieho úspechu v kariére.

Blaaková zvíťazila s náskokom 28 sekúnd pred Austrálčankou Katrin Garfootovou, ktorá vyhrala šprint skupiny favoritiek. Bronz si vybojovala vlaňajšia majsterka sveta z Dauhy Dánka Amalie Dideriksenová. Na bergenskú šampiónku z časovky Holanďanku Annemiek van Vleutenovú zostalo nepopulárne štvrté miesto.

Slovenka Alžbeta Bačíková (Pavlendová) preteky nedokončila, keď s veľkým časovým mankom za najlepšími odstúpila približne v polovici pretekov.

„Bolo to ťažšie, ako som čakala. Forma z majstrovstiev Európy sa nedala udržať až doteraz. O Salmon Hille sa všade rozpráva, ale bolo tam viacero malých kopcov, ktoré nahlodávali pretekárky. Ja som odpadla z pelotónu v poslednom malom kopci okruhu na kockách. Keď idete tri kolá skoro bez závetria, sily veľmi rýchlo dôjdu. Som rada za príležitosť, veľmi som sa do Bergenu tešila,“ vyslovila sa Alžbeta Bačíková, cituje ju portál cycling-info.sk.

Ženy absolvovali osemkrát technicky náročný a profilom zvlnený okruh po Bergene v dĺžke 19,1 km, ktorého súčasťou bol aj obávaný Lososí kopec (dĺžka 1,4 km, priemer 6,5%), kde sa budú odohrávať možno rozhodujúce boje aj v nedeľňajších elitných pretekoch mužov s obhajcom titulu Petrom Saganom.

Holandsko sa vďaka Blaakovej stalo najúspešnejšou krajinou histórie ženských pretekov s hromadným štartom na majstrovstvách sveta. Blaaková získala v poradí desiatu zlatú a celkovo dvadsiatu deviatu medailu z tejto disciplíne pre krajinu tulipánov a veterných mlynov. Doteraz vedúce Francúzky majú tiež desať zlatých, ale celkovo iba 17 medailí.

Ženy (Bergen – Bergen, 152,8 km): 1. Chantal Blaaková (Hol.) 4:06:30 h, 2. Katrin Garfootová (Aus.) +28 s, 3. Amalie Dideriksenová (Dán.), 4. Annemiek van Vleutenová (Hol.), 5. Katarzyna Newiadomá (Poľ.), 6. Christine Majerusová (Lux.) – všetky +28.. Alžbeta Bačíková (SR) – odstúpila.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike #Alžbeta Pavlendová #Chantal Blaaková