Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganova životná šanca. Siaha na zlatý hetrik a zápis do histórie

Peter Sagan má pred sebou životnú šancu, ktorá sa už nikdy nezopakuje. Môže sa stať prvým cyklistom planéty, ktorý na majstrovstvách sveta v cestných pretekoch jednotlivcov získa tri tituly za sebou.

24.09.2017 05:30
Peter Sagan, Richmond Foto: ,
Peter Sagan v cieli pretekov MS v Richmonde 2015.
debata (6)

Sagan triumfoval na MS 2015 v Richmonde aj na MS 2016 v Dauhe, kde boli úplne odlišné podmienky. Potvrdil tým svoju všestrannosť. Aj preto ho opäť mnohí favorizujú, hoci podobný kúsok doteraz nik nezvládol. Tri zlaté z MS majú síce štyria cyklisti, ale nikdy ich nevybojovali v rade.

Žilinský rodák dorazil do Alversundu, ktorý leží asi 25 kilometrov od Bergenu a našla tam dočasné sídlo slovenská výprava, v piatok večer, prakticky len niečo viac ako deň pred štartom. Nedeľňajšie preteky elity, ktorými vyvrcholia MS v Bergene, sa začnú od 10.00, najrýchlejších v cieli očakávajú pred piatou popoludní.

„Peter si v Kanade, na posledných pretekoch, ktoré pred šampionátom absolvoval, potvrdil, že je dobre pripravený, že fyzicky na to má. Potom sa už maximálne koncentroval na záverečnú prípravu, nenechal sa ničím vyrušovať. On je vždy a vo všetkom perfekcionista, nič nepodcení,“ približuje Saganov prístup pred vrcholom jeho niekdajší spolujazdec a mediálny manažér Matej Vyšňa.

Sagan finálnu prípravu konzultoval najmä s trénerom Jánom Valachom, ktorý pôsobí aj v tíme Bora-Hansgrohe. „Dva tituly sú pekné, ale teraz sú pred nami úplne nové a iné preteky. Pôjdeme do nich všetci naplno. Nebude to náš prvý šampionát, vieme, čo nás čaká, čo sa môže stať. Budeme reagovať na vývoj. Urobíme maximum, aby sa Peter dostal vo finále pretekov medzi najlepších a tam sa rozhodne,“ zdôraznil pred štartom Valach.

Potvrdil, že Peter zámerne neprišiel do Bergenu skôr. „Nebolo tu ideálne počasie. Chystal sa v Monaku, kde mal ideálne podmienky a pokoj na prípravu,“ doplnil. Napokon, podobný postup pred MS zvolil Sagan aj vlani.

Trať je najdlhšia od roku 1981, meria 276 km. Podľa Valacha je okruh náročný. „V nedeľu by nemalo pršať, očakávame teplotu šestnásť stupňov. Ak bude sucho, preteky budú o niečo rýchlejšie, ak však bude predsa len mokro, budú náročnejšie. Sme pripravení na obe možnosti. Okruh je technický, je na ňom niekoľko stúpaní, aj úsek na dlaždiciach,“ približuje tréner, ktorý bližšiu taktiku nechcel prezrádzať, nepotvrdil ani fakt, či sa niekto z tímu pokúsi o únik. „Možné je všetko. Zariadime sa podľa vývoja v pretekoch, budeme naň vždy reagovať,“ doplnil.

Okruh postavili Nóri na telo svojim dvom favoritom Boassonovi Hagenovi a Kristoffovi, ktorí sľubujú, že budú lepšie spolupracovať ako pred rokom v Katare, kde zostali niekoľko miest za stupňom víťazov. Medzi ďalšími Saganovými súpermi sa spomínajú najmä mená Belgičana Van Avermaeta či Poliaka Kwiatkowského. „Podľa mňa môže preteky reálne vyhrať aspoň dvadsať jazdcov,“ tvrdí šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Slovenskému šampiónovi budú pomáhať piati spolujazdci: traja z tímu Bora-Hansgrohe – Juraj Sagan, Michael Kolář a Erik Baška a dvojica z kontinentálnych tímov Marek Čanecký z Amplatz BMC a Patrik Tybor z Dukly Banská Bystrica.

Cyklistické veľmoci budú mať na štarte až po deviatich jazdcoch a väčšina z nich vo svojom strede aj viacerých cyklistov, ktorí si môžu trúfať na popredné umiestnenie. Sagan je zvyknutý, že v mnohých prípadoch sa musí spoliehať najmä na seba.

Na dvoch predchádzajúcich MS, keď sa tešil z titulu, mal po svojom boku len dvojicu Juraj Sagan – Michael Kolář. V Richmonde preteky nedokončila. Šestica Slovákov sa objavila na štarte naposledy vo Florencii 2013, ale okrem Sagana nik nedokončil a podobná situácia bola aj rok predtým vo Valkenburgu, kde takisto začali šiesti slovenskí cyklisti, ale okrem Sagana došiel do cieľa len Matej Jurčo.

„Okruh je ťažký a technický, pôjde sa na ňom hore-dole a pre Sagana je možno výhoda, že ani silné a početné tímy nebudú mať príliš veľký priestor zoradiť sa do línie a ťahať. Nesmie však premeškať rozhodujúci únik,“ domnieva sa Milan Novosád, ktorý viedol ako tréner Sagana v jeho mládežníckych rokoch.

Štyria cyklisti majú tri tituly, nie za sebou

Prvý cyklistický svetový šampión v pretekoch jednotlivcov na ceste bol slávny Talian Alfredo Binda. Titul získal v Norimbergu v roku 1927 a potom ešte dva razy. Stal sa prvým mužom, ktorý vybojoval tri tituly a potreboval na to šesť rokov.

Čoskoro sa ukázalo, aké je to náročné. Po ňom to dokázali ešte ďalší traja jazdci, ale na tri zlaté medaily potrebovali ešte viac času, alebo minimálne rovnako ako Binda.

Už rok po premiérovom šampionáte vystriedal na tróne Bindu Belgičan Georges Roonse a ten sa vzápätí stal prvým cyklistom, ktorý titul hneď obhájil.

Cyklisti, ktorí boli v podobnej situácii, v akej bude v nedeľu Slovák Peter Sagan, neboli úspešní. Po dvoch tituloch sa do tretice nedostali ani na stupeň víťazov. S výnimkou Ronseeho z pionierskych čias šampionátov, ktorý po dvoch tituloch skončil do tretice na treťom mieste.

Mimochodom, najviac medailí z MS si priviezol Španiel Alejandro Valverde, ktorý má v zbierke šesť cenných kovov, ale ani jedno zlato. Pozoruhodné je, ako dlho si udržal vysokú výkonnosť.

Prvé striebro získal v Hamiltone 2003 a šiestu medailu v Ponferrade 2014. Vtedy to bol jeho tretí bronz po sebe (dovedna má dve striebrá a štyri bronzy).

Cyklisti, ktorí získali tri tituly
Alfredo Binda Taliansko 1927, 1930, 1932
Rik Van Steenbergen Belgicko 1949, 1956, 1957
Eddy Merckx Belgicko 1967, 1971, 1974
Óscar Freire Španielsko 1999, 2001, 2004
Cyklisti, ktorí obhájili titul o rok
Georges Ronsse Belgicko 1928 a 1929
Rik Van Steenbergen Belgicko 1956 a 1957
Rik Van Looy Belgicko 1960 a 1961
Gianni Bugno Taliansko 1991 a 1992
Paolo Bettini Taliansko 2006 a 2007
Peter Sagan Slovensko 2015 a 2016

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Bergen 2017