Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak niečo nevyjde, s Petrom si to vydiskutujeme, tvrdí Baška

Erik Baška, ktorý už druhý rok jazdí v najsilnejšom profipelotóne a štartuje na pretekoch World Tour, zažije na svetovom šampionáte v Bergene svoju veľkú premiéru - v nedeľu ho čaká štart v elitnej kategórii.

22.09.2017 06:00
Erik Baška Foto: ,
Erik Baška.
debata

„Doteraz som jazdil na šampionátoch v pretekoch mužov do 23 rokov. Vždy boli kratšie, teraz budú pre mňa svojou dĺžkou výnimočné. Nebojím sa toho, hoci aj v súťažiach World Tour som absolvoval zatiaľ maximum 250 km. Som pripravený pomôcť Petrovi Saganovi, keď to bude potrebovať. Aj keď pôjde len o kilometer. Alebo ak budem pri ňom, keď dostane defekt a poskytnem mu koleso. Predpokladám, že privíta podporu najmä v zlomových situáciách a dúfam, že vtedy tam budem schopný byť,“ vraví najmladší muž slovenskej šestice.

So svetovým šampiónom je v jednom tíme už dva roky – najskôr v Tinkoffe a teraz v Bore-Hansgrohe. Vie, čo Sagan potrebuje. Ten sa nikdy nezabudne po pretekoch poďakovať tímu za podporu. Občas sa aj hnevá, keď niečo nevyjde?

„Samozrejme, keď sa niečo nepodarí, nie je to len o ďakovačkách. Vždy si všetko vydiskutujeme, vysvetlíme, aby sme sa vedeli pripraviť aj na ďalšie preteky a chyby sme neopakovali. Keď sa vyhrá, tak sa všetci tešíme, keď nie, tak padnú aj kritické slová. Ale sú aj prípady, keď nevyhráme, ale urobíme maximum, potom je tiež všetko v poriadku,“ vysvetľuje 23-ročný cyklista.

Majster Európy do 23 rokov siahal vlani v Dauhe v rovnakej kategórii aj na úspech na svetovom šampionáte, finišoval na trinástom mieste. Nebol však príliš spokojný. „Mohlo to byť aj lepšie, mal som nohy na umiestenie v prvej trojke. Nevyšiel mi však záver. Zostal som vpredu sám a do špurtu som sa ani nezapojil. Teraz to bude úplne niečo iné, už len preto, že minulý rok merali naše preteky o sto kilometrov menej,“ pokračuje.

Ako hodnotí Petrovu formu? „Vyhral veľmi ťažké preteky v Québecu, myslím si, že je super pripravený a aj dobre motivovaný. Má veľkú šancu na tretí titul, musíme k nemu aj my prispieť, naplno bojovať.“

Okruh pozná, pretože na ňom absolvoval minulý rok preteky Artic Race v Nórsku. „Je celkom technický a nie je ľahký. O to viac, ak ho absolvujete jedenásťkrát. Podľa mňa Peťovi sedí. Ale aj silným klasikárom ako je Poliak Kwiatkowski či Belgičan van Avermaet, to sú pre mňa traja najväčší favoriti. Bude dôležité, koľko síl ušetria jazdci v kopcoch na záver. Úlohu zohrá extrémna dĺžka pretekov a ak bude zima a dážď, tak to bude tiež dôležité, telo potom reaguje inak,“ domnieva sa Baška.

Erik sa tento týždeň až do piatku chystal doma v Dohňanoch. „Najmä spočiatku bolo zlé počasie, hovoril som si, že je tu asi chladnejšie ako v Nórsku, takže sa dobre aklimatizujem,“ pripomínal.

Predtým absolvoval v Taliansku preteky, ale nedokončil ich. „Boli to preteky pre vrchárov s veľkým prevýšením. Pred nimi som mal zdravotné problémy, slabšiu chrípku aj s teplotou, ale každý deň som sa cítil už lepšie a lepšie. Už by to malo byť v poriadku a verím, že som dobre naladil formu,“ zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Erik Baška